VK-treeniä kaatosateessa

Olen viime aikoina paljon painottanut pk-treenin tärkeyttä. Pelkkää pk-treeniä ei kuitenkaan kannata tehdä ja niinkuin kaikessa treenamisessa kannattaa muistaa monipuolisuus.

Pirunkirkon patikkareitillä ennen vesisadetta
(shortsit ja t-paita Salomon, kengät Salomon Slab Sense7, juoksuliivi Salomon adv skin 5 set, kello Suunto 9 baro, aurinkolasit Oakley)

Torstaina työpäivän ja asiakasohjausten jälkeen olin suunnitellut juoksevani noin 10 km lenkin ja ajatuksena oli mennä se rennon kovaa. Päivän mittaan alkoi taivaalle kerääntyä pilviä ja vaikka kuinka säätiedotuksia seurasin en nähnyt sateen mahdollisuutta ennen kuin noin klo 22 illalla.
Jo asiakasohjausten aikana katseltiin taivaalle ja mietittiin, että ehditäänkö vetää treeni loppuun ennen kuin tulee vettä niskaan. Selvittiin kuitenkin kuivin nahoin, mitä nyt asiakkailla saattoi olla hiki pinnassa.

Kotimatkalla alkoi jo vettä tihuttaa auton lasiin ja päätin, että lähden silti lenkille jos ei ihan kaatamalla tule vettä. Pieni kaatosade tuli, kun istuin syömässä pikaista välipalaa, mutta se näytti menneen jo ohi, kun tein lähtöä.

Vedin varmuuden vuoksi jalkaan 3/4-pituuden kompressiotrikoot, päälle t-paidan ja sen päälle juoksutakin. Jalkaan valitsin tällä kertaa pitkäaikaiset suosikkikengät eli Adidaksen Boston Boostit. Ne on osoittautuneet omaan jalkaan sopiviksi niin lyhyille koville vedoille, kuin pitkille hitaille lenkeille ja maratonillakin olen kyseinen malli jalassa juossut pari kertaa. Tosin niille on alkanut muodostua kilpailija varsinkin pidemmille lenkeille, nimittäin kevään New Yorkin reissulla ostamani Nike Pegasus 35 turbot. Valinnan vaikeus edessä Berliiniä ajatellen.

No, kengistä takaisin treeniin.
Ajatuksena oli tehdä tuo 10 km lenkki noin 6 min keskivauhtia ja jos sykkeet nousevat liikaa niin sitten kevennetään vauhtia. Jo alkumatkasta jalat jotenkin tuntuivat kevyiltä ja juoksu kulki kivasti. Kiristin hieman tahtia ja kun sykkeetkin pysyi aisoissa päätin antaa mennä. Noin 3-4 km jälkeen alkoi vettä tihkua hiljalleen, mutta se ei vielä juoksua haitannut yhtään. Ilma tuntui raikkaalta helteisten lenkkien jälkeen ja oli todella kiva antaa askeleen rullata.
Noin lenkin puolivälissä alkoi vettä tulla jo aivan kaatamalla. Vauhti oli tässä vaiheessa pysynyt keskimäärin noin 5:50 min/km, mutta tuulenpuuskat sai puskemaan vähän nopeampaa tahtia eteenpäin ja loppumatkasta kiristin vauhtia sen verran, että keskivauhti viimeiselt 5 kilsalta oli noin 5:35 min/km. Tosin siinä vaiheessa sykkeetkin alkoi hieman nousta, kun puskin vastatuuleen, mutta en antanut sen haitata.
Oli kuulemma työkaverikin ajanut miehensä kanssa autolla mun ohi ja katsonut, että kuka hullu on juoksemassa kaatosateessa. Oli lopulta tunnistanut ja todennut miehelleen, että olisihan se pitänyt arvata 😀 Tosin on hieman hankala jättää lenkkiä kesken puolivälissä vaikka kuinka alkaa sataa…

Lopputulema tuosta lenkistä oli se, että 10 km tuli täyteen, aikaa kului 0:58:16 ja keskisyke oli 159bpm. Keskisyke pysyi siis vielä omalla vauhtikestävyysalueella ja treeni oli onnistunut. Lisäksi sain kiihdytettyä vauhtia lopussa viimeisen 6 km matkalla ja nostettua jokaisen kilometrin osalta vauhtia hieman.

Myös lauantain polkulenkillä ja sunnuntain ratatreenissä satoi vettä ainakin osan treeniajasta.

Eli myös kaatosateessa on ihan ok treenata 😀

(kuvat lauantain polkulenkiltä, sillä torstain vk-treenistä en saanut sateen vuoksi kuvia otettua)

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post: