Polkujuoksu on mahtavaa myös syksyllä

Polkujuoksu on mahtavaa myös syksyllä -postaus sisältää myös mainoslinkkejä

Polkujuoksu on yksi rakkaimmista harrastuksista meille molemmille. Olemme harrastaneet sitä vuodesta 2017 jolloin osallistuimme ensimmäisiin polkujuoksutapahtumiin Espoon Bodom Traililla sekä Nuts YlläsPallaksella. Tämän jälkeen on tullut käytyä Bodom Traililla vuosittain ja Karhunkierroksella pariin kertaan. Jarkko kerran myös Vaarojen maratonilla sekä lisäksi kotimaisemissa on juostu PNM Traililla omaa juoksua sekä kolme kertaa turvajuoksijoina. Tänä vuonna oli tarkoitus juosta Bodom Trail, Karhunkierros sekä YlläsPallas ja siellä matka Hetasta Pallakselle. Kaikki jäi väliin, mutta ensi vuonna uudella yrityksellä kohti samoja tapahtumia.

Vaikka syyskelit voi tuoda omia lisähaasteitaan polkujuoksuun ei sitä tarvitse kesän jälkeen unohtaa, kun varusteet on kunnossa ja muistaa maltin lenkeillä. Polkujuoksussa maaston vaihtelut voivat olla suuria ja eteläisessä Suomessa korkeuserot ovat maltillisempia kuin pohjoisemmassa. Omat haasteensa polkujuoksuun voi tuoda pitkospuut joita reiteillä on lähes poikkeuksetta, kun lähdetään ylittämään kosteikkoja. Pitkospuut voivat myös olla liukkaat aikaisin keväällä sekä syksymmällä, kun kosteus kerääntyy niiden päälle. Samoin puiden juuret ja kivet poluilla voivat yllättää, joten kannattaa pitää silmät auki ja keskittyä etenemiseen.

Polkujuoksu ja sen viehätys?

Parasta polkujuoksussa on luonto ja maisemien vaihtelu. Yhden ja saman lenkin varrelle voi osua tiheää metsää, lähes puutonta suota, järviä ja lampia sekä jylhiä kallioita. Polkujuoksu on myös rauhoittavaa, kun voi vain juosta pitkin polkuja luonnon rauhassa. Ei liikenteen hälyä tai muitakaan arjen häiriötekijöitä. Me ei kuunnella musiikkia polkujuoksulenkeillä, joka taas kuuluu maantielenkeille lähes poikkeuksetta jos juoksemme yksin. Polkujuoksussa myös maaston vaihtelun tuomat haasteet tekevät siitä mielekästä. Pitkät loivat ylä- ja alamäet sekä vastapainoksi lyhyemmät ja jyrkät mäet. Mäen alla tulee aina mietittyä, että miksi taas tuli lähdettyä, mutta päälle päästyä jo taas fiilis on aivan erilainen.

Polkujuoksu syksyllä

Karhunkierroksella 55 km reitillä alkumatkasta juostaan välillä aivan kosken kuohujen vieressä ja hetken kuluttua ollaan jo korkealla puiden latvojen yläpuolella, kun joki virtaa kaukana alhaalla. Välillä reitti kulkee hiekkapohjaista leveää polkua ja seuraavaksi kapeaa metsäpolkua juurakkoineen ja kivineen. Vastaan tulee nousuja ja laskuja, eräkämppiä ja pitkoksia. Jossain vaiheessa laskeudutaan korkeuksista aivan joen törmälle ja jos ei ole tarkkana voi jalat kastua kunnolla. Ylitetään riippusiltoja, kiivetään portaita, ihaillaan maisemia vaarojen huipuilta, katsotaan horisonttiin Konttaisella, kun Rukan hyppyrimäki näkyy jo lähes 10 km päässä. Vielä lopussa kivutaan Valtavaaralle usean nousun ja laskun jälkeen, matka jatkuu Valtavaaralta muutaman laskun ja nousun saattelemana Rukalle, jossa viimeisenä noustaan tunturin juurelta ylös ennen alaspäin vieviä portaita kohti Rukatoria. Juuri tämä, maisemien ja maaston vaihtelu reitillä on se, joka saa meidät juoksemaan poluilla.

Täältä voit vielä käydä lukemassa meidän fiilikset viime vuoden Karhunkierrokselta.

Miten varustautua polkujuoksuun?

Polkujuoksuharrastusta aloitellessa kannattaa ensimmäisenä panostaa polkujuoksukenkiin. Niitä löytyy todella paljon erilaisia. On kenkiä eripituisille matkoille, erilaisella lestillä ja erilaisiin maastoihin. Meillä on molemmilla useat erilaiset polkujuoksukengät, mutta yksillä hyvillä yleiskengilläkin pääsee hyvin alkuun. Salomonilla on esimerkiksi Sense Ride, joka on todella hyvä yleiskenkä ja jolla itse juoksin Karhunkierroksen 55 km vuonna 2019. Salomon Sense Ridesta löytyy oma mallinsa miehille ja naisille. Vaikka aikaa kului reilu 10 tuntia ei jalat tuntuneet väsyneiltä ja vältyin jopa rakoiltakin. Tämä kenkä on suunniteltu siten, että sillä voi juosta niin poluilla kuin maantielläkin mahdolliset siirtymäpätkät.

Toinen polkujuoksuvaruste johon kannattaa panostaa on juoksuliivi, johon saat mukaan lisäenergiaa ja nestettä sekä mahdollisesti takin. Meillä on pari erikokoista juoksuliiviä, 5 litran sekä 8 litran, joihin molempiin saa juomarakon, joka vetää 1,5 litraa nestettä sekä kaksi 500 ml pehmytpulloa juomaa varten. Juoksuliiviä valitessasi kannattaa käydä kokeilemassa eri malleja päälle, jotta saat hyvin istuvan liivin. Salomonilta löytyy myös erikseen 8 litran naisille suunniteltu malli, jossa pehmytpullot on sijoitettu rintojen alapuolelle ja ovat eri malliset kuin nuo peruspullot. Juoksuliivissä kannattaa kantaa mukana myös avaruuspeite, joka pitää kehon lämpimänä jos joudut pysähtymään kokonaan tai hidastamaan vauhtia jostain syystä. Salomonin liiveissä tämä tulee myös mukana.

Share this post: