Pyöräilyä läpi naapurikuntien – palauttavalla lenkillä

Pyöräilyä oli suunniteltu viikonlopun treeniohjelmaan, kun nähtiin viikolla viikonlopun sääennusteet. Perjantaina tehtiin mäkijuoksutreeni ja pyöräily sai toimia palauttavana liikuntana. Samalla se kuitenkin toimi myös hyvänä pitkäkestoisena peruskestävyystreeninä, kun matkaa tuli 73km ja vauhti pidettiin maltillisena.

Jarkko oli tuon saman lenkin pyöräillyt jo viime vuonna ensimmäisen kerran, minulle tuo oli eka kerta tätä lenkkiä. Matkan aikana käytiin naapurikuntien puolella ainakin Turussa, Ruskolla, Vahdolla ja Liedossa. Reitti kulki enimmäkseen pienempiä hiekkateitä ja liikenne olli hiljainen. Hieman mietitytti reitti ennen lähtöä, koska Jarkolla on gravelpyörä, joka on kuin luotu hiekkateille ja itselläni on cyclocross, joka on kyllä hiekkateillekin, mutta enemmän tykkään mennä sillä maanteitä pitkin. Rengaskuvioinnit on erilaiset meidän pyörissä ja omassani ei ole ihan yhtä hyvää tartuntapintaa kuin Jarkon pyörässä. Saatiin joka tapauksessa pidettyä reissu kevyenä eikä mitään haasteita tullut vastaan.

Jarkko oli luvannut kauniita maisemia ja niitä todellakin oli reitin varrella. Pääsin jopa tutustumaan ihanaan pieneen hiekkarantaan, kun pidettiin pieni evästauko. Matkan varrelle osui ihania keltaisia peltoja, voikukkaketoja ja vihreää metsäpolkua joen vartta pitkin. Eikä sovi unohtaa ihanaa Kahvila Namiaa, joka on aivan Liedon keskustan lähettyvillä risteyksessä josta pääsee Ilmaristen suuntaan ja Auran suuntaan. Pakkohan se oli pysähtyä munkkikahville, kun tarjolla oli uunituoreita munkkeja. Jaksoi taas hyvin jatkaa matkaa herkkujen jälkeen.

Pyöräilyä muun liikunnan tueksi tai hyötyliikuntana

Pyöräily on varmaankin yksi maailman suosituimmista lajeista niin liikuntana kuin hyötyliikuntanakin. Pyöräillen pääsee helposti ja nopeasti siirtymään paikasta toiseen ja kuntokin nousee kuin huomaamatta, jos pyöräilee säännöllisesti esimerkiksi työmatkoja.

Kenen tahansa on helppo aloittaa pyöräilyharrastus sen ollessa aloittelijaystävällinen laji. Pääsee kuin huomaamatta nopeasti liikunnan makuun. Se on helppo keino nostaa peruskuntoa jos hyödyntää pyöräilyä kauppakäynteihin ja työmatkoihin eikä se silti tunnu treenaamiselta. Ja jos haluaa pyöräilystä enemmän irti voi nostaa tehoja ja lisätä pyöräilyyn käytettyä aikaa. Voit saada sopivasti haastetta, mennä kevyesti tai kovaa, ihan mikä toimii juuri sinulle.

Ei ole väliä onko sinulla ns mummopyörä, hybridi-, maasto-, maantie-, cyclocross- vai sähköavusteinen pyörä, kaikki yhtä hyviä jos ne toimivat juuri sinulle. Pyöräily voi olla sinulle se ainut liikuntamuoto tai sitten se voi olla muita lajeja tukeva, kuten meillä. Pyöräillessä voi saada pitkäkestoista matalasykkeistä treeniä ilman juoksun iskutusta. Tai voit lähteä tekemään kovatehoisen raskaamman pyörälenkin vaihtelevaan maastoon, jolloin syke jo nousee vähän enemmän, mutta ei kuitenkaan mene vielä ihan maksimitehoille.

Juoksun tukena on siis ihan suotavaa välillä tehdä muutakin vastaavanlaista treeniä, mutta kaikkia pitkiä lenkkejä ei kuitenkaan tule vaihtaa pyöräilyyn, jotta jalat tottuvat iskutukseen.

Maastopyöräilyharrastuksen aloittamisesta voit lukea täältä.

Share this post: