Liikunnan sopiva annostelu

Treeniohjelmaa suunnitellessa on muutamia seikkoja jotka on hyvä ottaa huomioon. Vaikka olisi kuinka kiva napata juuri se ohjelma jota kaikki muutkin tekevät tai ohjelma joka lupaa oikotien onneen, kannattaa selvittää onko se juuri sinulle oikea tapa treenata.

Oma harjoituskokemus kannattaa ottaa huomioon ensin. Miten olet aiemmin käyttänyt kehoa ja kuinka kauan olet treenannut, onko se ollut säännöllistä ja systemaattista. Kuinka rankan ja vaativan treenin voit oman kehosi laittaa tekemään.
Seuraavaksi kannattaa miettiä pystytkö sitoutumaan treeniin ja onko mahdollisia rajoitteita treeniohjelman noudattamiseen, kuten esimerkiksi aika. On ikävä lähteä noudattamaan ohjelmaa joka vaatii 3-4 treenikertaa viikossa jos aikaa on vain 2 kertaan. Toki silloinkin voi lähteä ohjelmaa noudattamaan, mutta älä odota tuloksia yhtä nopeasti.

Miksi sitten jotkut pääsevät nopeammin tuloksiin vaikka lähtökohdat olisivat samat?

Ensinnäkin geenit määrittävät joltain osin miten pitkälle voi vaikka päästä voimaominaisuuksissa tai notkeudessa vaikkakaan geenien taakse ei silti voi piiloutua. Lihasten muoto voi osittain määräytyä geenien mukaan, koska lihasten kiinnityskohdat voivat olla hieman eri kohdissa ja lihaksen kalvopussi voi olla erilainen.

Lisäksi sukupuoli vaikuttaa treeniohjelman suunnitteluun. Naisten hormonitoiminnan takia keho ei palaudu treenistä yhtä nopeasti kuin miehet ja tästä syystä tarvitsevat pidemmän palautumisen nousujohteisen treenin jälkeen. Samoin naisten tulee kiinnittää huomiota kehon käyttäytymiseen esimerkiksi kuukautiskiertoon. Jos keho stressaa liikaa voi kierto häiriytyä. Kierron häiriytyminen onkin ensimmäinen merkki siitä, että on aika lisätä palautumista ja kiinnittää huomiota yleiseen hyvinvointiin entistä enemmän.

Liikuntaa on tärkeä annostella sopivasti, koska fyysinen liikakuormitus voi aiheuttaa huonolaatuista stressiä. Treeniohjelmaa suunniteltaessa tulee ottaa huomioon, että siinä on suhteessa sopivasti kuormitusta ja palautumista. Lisäksi on hyvä huomioida, että elämässä on muitakin kuormittavia tekijöitä kuin treeni, kokonaiskuormitusta voi lisätä  työ ja arkielämä, ihmissuhteet, liian vähäinen tai huonolaatuinen uni, huono ravinto ja passiivisuus. Jos taas nämä kaikki ovat hyvällä mallilla, kestää keho rankkaakin treeniä paremmin.

Liikunnan ei siis ole tarkoitus lisätä kehon stressitilaa vaan lisätä hyvinvointia.

Jos yhtään epäilet omia kykyjäsi palkkaa itsellesi personal trainer tai jos sinulla on jokin perussairaus tai vamma, konsultoi lääkäriäsi. Oman terveytensä uhalla ei kannata lähteä treenaamaan väkisin. Joskus voi olla hyvä lähteä liikkeelle rauhallisemmin, kuin olet ajatellut, mutta se hyödyttää pitkässä juoksussa.

                                                                       Seuraa myös:


⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

                                                  ⬥ https://www.personaltrainerturku.net

Share this post: