Levossa kehitys tapahtuu!

Tuttua, eikö vain? Mutta muistatko silti antaa kehon levätä välillä?

Kun treenit kulkee ja kehitystä tulee, unohtuu usein lepo kokonaan. Kunnon lepoviikko tekee hyvää sekä keholle, että pääkopalle. Aloitetaan treeniprojektit liian vähäisillä energiavarastoilla ja mennään eteenpäin kuin höyryjuna. 

Kevyt pyöräily kuuluu lepoviikon ohjelmistoon!
Vaikka se juoksulenkki tai salitreeni olisi se ainoa henkireikä arjen muista touhuista on hyvä muistaa, että liian suuri rasitus liian nopeasti ei ole hyväksi keholle. Tehokas treeni kuluttaa elimistön varastoja ja rakenteita ja laskee suorituskykyä hetkellisesti. Useimmiten elimistö alkaa itse korjaamaan tilannetta ennalleen, mutta onnistuu siinä vain jos palautumiselle annetaan tarpeeksi aikaa ja muut palautumistoimenpiteet, kuten ruoka ja kehonhuolto myös hoidetaan kunnolla.

Ja pelkkä oleskelu ja kevyt ulkoilu!Minkä ajan keho sitten tarvitsee palautumiselle?

Se riippuu pitkälti siitä miten pitkäkestoisesta treenistä on kyse, kuinka tehokas se on ja mikä on treenaajan kuntotaso. Myös hieman siitä mihin elimistössä kuormitus kohdistuu ja kuinka hyvin palautumistoimenpiteet tehdään.
Palautumisen on siis tarkoitus korjata kaikki se minkä treeni hajottaa. Jos ei malta palautua vaan treenataan liian usein ei tule kehitystä. Liian usein tehdyt treenit tai liian huonoilla palautustoimenpiteillä tehty palautuminen voivat jopa viedä kehityskäyrää alaspäin. Toki myös vastaavasti jos treenaa liian harvoin eikä keho saa uutta ärsykettä, palautuu elimistö lopulta samalle tasolle jossa se oli ennen treeniä tai mahdollisesti jopa alemmas eikä pitkäaikaista kehitystä pääse syntymään.
Jos treenaat säännöllisesti on hyvä välillä pitää ihan lepoviikkoja, jolloin keskityt kehonhuoltoon ja lepoon.
Riittävä uni on terveyden kannalta tärkeää, mutta se vaikuttaa huomattavasti myös palautumiseen. 

Meillä lepoviikko ei kuitenkaan tarkoita kokonaan taukoa liikunnasta vaan kovat treenit on tauolla ja juoksu. Lepoviikolla panostetaan lähinnä kehonhuoltoon, kävelyyn, joogaan ja muuhun kevyeen liikuntaan. 

Miksi sitten lepo on tärkeä muistaa?

* Motivaatio pysyy yllä, kun treenit ei koko ajan mene samaa kaavaa
* Ehkäisee yliharjoittelua ja ylikuntoa
* Palauttaa hermolihasjärjestelmän toimintakykyä
* Saattaa jopa parantaa suorituskykyä
* Auttaa elimistöä palautumaan kovasta harjoittelusta
* Antaa lihaksille ja nivelille myös kaivattua lepoa⇩⇩⇩⇩IG
Facebook

Share this post: