Karhunkierroksen ennakkofiilikset

H-hetki lähenee ja torstaina istutaan työpäivän jälkeen jälleen autossa matkalla kohti pohjoista. Ihan kuten viime vuonnakin on jälleen yöpyminen matkan puolivälissä Kuopiossa. Perjantaina matka jatkuu kohti määränpäätä, Rukaa.

Viime vuonna maalissa yritettiin hypätä ilmaan huonolla tuloksella

Valmistautuminen on mennyt hieman paremmin kuin viime vuonna. Itselläni on sopiva hermoilu päällä, mutta se taitaa kuulua asiaan. Toisin kuin Jarkolla. Olen nyt viimeiset pari viikkoa seurannut sivusta, kun toisella fiilikset menevät laidasta laitaan. Ihan uusi piirre Jarkossa, yleensä se olen minä joka hermoilee. Välillä ollaan epävarmoja kunnon suhteen ja välillä mietitään muuten miten kroppa kestää 83km rasituksen. Osin ymmärrän hermoilun, sillä onhan kyseessä pisin matka koskaan. Toisaalta taas sivusta seuranneena kunto pitäisi olla hyvällä mallilla ja treenit on sujuneet hyvin. Diabetes tuo aina omat haasteensa ja jos on verensokereiden suhteen huono päivä voi mitä tahansa tapahtua. Mulla on luottamus siihen, että Jarkko handlaa reissun hyvin, kun vaan sokerit pysyy aisoissa.

Toinen mitä on mietitty useaan kertaan on varusteet. Sääennusteita on seurattu viimeisen parin viikon ajan ja ne on heitelleet aika paljon. Jossain vaiheessa hermoiltiin lumitilanteesta ja sen jälkeen tulvahuipusta, joka onneksi on jo laskenut. Luntakaan ei pahasti pitäisi reitillä olla.
Viime vuoden kuivuus ja erittäin lämmin ajankohtaan nähden, +17-18 astetta yllätti silloin. Pöly nousi tantereesta, kun letka tarpoi menemään. Shortsit ja t-paita oli tuolloin kisapäivän vaatetus ja välillä sekin tuntui olevan liikaa. Tällä hetkellä säätiedotukset näyttävät noin +6 astetta ja pilvipoutaa, mahdollisesti todella vähäistä sadetta. Tuokin tarkoittaa sitä, että shortseissa voisi lähteä, kun kaveriksi tulee kuitenkin pitkävartiset sukat. Mahdollisesti t-paita ja sen päälle ehkä alkumatkasta pitkähihainen ohut paita. Kuoritakki on Jarkon matkalla pakollinen varuste ja itsekin ajattelin sen ottaa mukaan.

Jarkko starttaa aamulla 7 aikaan Hautajärveltä ja aamulla voi olla sen verran viileää, että hanskat on myös tarpeen ja ne ovatkin tuolle matkalla pakolliset. Pidemmän matkan juoksijat saavat jättää varustekassin Oulankaan, josta itse lähden reitille klo 10 aikaan. Varustekassiin saa laitettua vaihtovaatteita ja lisäenergiaa.

Kenkiä ollaan mietitty jonkin verran ja päätös on tehty, että matkaan lähdetään Salomonin Sense Ride-kengällä. Siinä on sopivasti vaimennusta, pito hyvä ja tuntuu jalkaan todella hyvältä.
Eväät meillä molemmilla kulkee Salomonin Advanced Skin 5 juoksuliivissä, johon saa mahdutettua pari pehmeää juomapulloa, juomarakon ja eväät. Lisäksi pakollisina tarvikkeina on ideaaliside tai vastaava, jossa liimapinta, avaruuslakana mahdollista keskeyttämistä varten, jotta saa pidettyä kropan lämpimänä ja merkinantopilli, joka repussa on valmiina. Lisäksi mukana on särkylääkettä ja kyypakkaus. Jarkko on myös päätynyt ottamaan mukaan Lekin juoksusauvat, joista varmasti on apua loppumatkan nousuissa.

Eväiden osalta olen itse laskenut aika tarkkaan milloin syön ja mitä. Suunnitelmissa on jaksottaa tankkaustauot 20 minuutin välein. 20 minuuttia juoksua, 5 minuuttia kävelyä samalla syöden ja taas 20 minuuttia juoksua. Pyrin syömään vain sellaisia tuotteita joita olen aiemminkin testannut, jotta vältyn pahimmilta vatsaongelmilta. Juomapulloihin tulee urheilujuomaa ja rakkoon vettä.
Eväinä meillä on suolattuja cashewpähkinöitä, High 5-energiageelejä, Clif Blokseja, Clif Bareja, pari proteiinipatukkaa, Gin Ginsejä, nestemäistä magnesiumia, minulla Semperin lastenruokapuuroa ja Jarkolla Mehukatti mustikkasosetta. Hätävarana vielä Sirkusaakkosia pieni pussillinen, joka syödään viimeistään kotimatkalla sunnuntaina.

Näin meillä on valmistauduttu ja näillä mennään 🙂

Tässä vielä järjestäjän sivulta pakolliset varusteet:

 • Toimiva matkapuhelin akulla – suojaa kastumiselta ja tallenna puhelimeen kisapäivystyksen numero: 040 6605 281
 • Elastinen tukiside – vesitiiviisti pakattuna (min. 6cmx100cm)
 • Juomapullo tai -pussi vähintään 1 litra yhteensä
 • Avaruuslakana hätätilanteiden lämmikkeeksi
 • Merkinantopilli
 • Muki – emme roskaa kansallispuistoa kertakäyttömukeilla
 • Varaenergiaa hätätilanteisiin vähintään 250 kcal
 • Kartta (kisajärjestäjältä)
 • Numerolappu ja hakaneulat – kiinnitä näkyvälle paikalle rintaan tai kisavyöllä lantiolle (kisajärjestäjältä saat numerolapun ja hakaneulat)

83 km matkalaisille lisäksi:

 • Vedenpitävä kuoritakki vähintään 10 000 vesipilariarvo
 • Sormikkaat

Suositeltavat muut varusteet:

 • Otsalamppu, valoa etenemiseen riittää, mutta hätätilanteessa uupunut on helpompi löytää hämärästä metsästä.
 • Suolaa, helpottaa imeytymisongelmissa.
 • Rakkolaastareita, urheiluteippiä.
 • Wc-paperia, ”hätä”tilanteisiin.
 • Vedenpitävä kuoritakki lyhyemmille matkoille.
 • Juoksusauvat, mikäli käytät sauvoja tulee niiden olla mukanasi koko matkan lähdöstä maaliin. Niitä ei saa laittaa drop bagiin.
Viime hetken tsekkaukset vielä ja sitten kohti Rukaa. 
⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post:

2 Comments
 1. Tsemppiä matkaan teille molemmille! Seuraan teitä aktiivisesti somessa ja oon samaa mieltä, hyvin olette valmistautuneet 🙂 Nautinnollista kisaa!

 2. Tanja

  Kiitos Jenny ?
  Huomenna nähdään miten käy. Nyt vielä matkalla kohti Kuusamoa ja ainakin Kajaanissa sataa vettä.

Comments are closed.