Hivenaineita kehon hyvinvointiin

Pari viikkoa sitten kerroin, (täällä) miten käytän proteiini- ja energialisiä terveellisen ja monipuolisen ravinnon lisänä, jotta saan kehosta mahdollisimman paljon irti juoksussa ja salitreenissä.

Näiden edellä mainittujen lisäksi olen jo usean vuoden ajan syönyt lisämagnesiumia purkista. Aiemmin ajattelin, että kyllä se riittää mitä saa ihan normaalista ruuasta, mutta sain todeta, ettei riitä välttämättä. Aloin huomaamaan, että jalat eivät palautuneet tarpeeksi nopeasti ja illalla nukkumaan mennessä kärsin levottomista jaloista. Lisäksi aloin saada suonenvetoja jalkoihin yhä useammin. Kokeilin magnesium-valmistetta ja se auttoi, vieläpä nopealla aikataululla. Viimeiseen pariin vuoteen en ole kärsinyt näistä vaivoista kuin ihan satunnaisesti erittäin rankan juoksun tai salitreenin jälkeen.

Magnesium aktivoi entsyymejä ja on tärkeää lihasten pitenemiselle eli rentoutumiselle. Se auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Itselläni on käytössä tällä hetkellä magnesiumsitraatti jauhemuodossa, jonka sekoitan veteen. Tällöin se imeytyy nopeammin kuin tabletit. Sen voisi sekoittaa myös mehuun tai smoothien joukkoon.

Kun treenaa paljon on nivelet ja elimistö kovassa rasituksessa ja tällöin elimistö korjaa rustoa muodostamalla kollageenia ja glukosamiinia.
Myös iän myötä tulee koko ajan enemmän kulumaa nivelille ja luustolle, kollageenin tuotanto hidastuu ja se näkyy myös ihossa. Kollageeni on yksi tukikudoksen yleisimmistä proteiineista ja noin 40% elimistön proteiinista on kollageenia. Se antaa kudoksille mekaanista kestävyyttä, tukea ja lujuutta.
Kuten kollageeni, myös glukosamiini vähenee kehosta iän myötä ja se on kaverinsa ohella yhtä tärkeä osa nivelten rappeutumisen ehkäisemisessä ja hoidossa.
Kuin magnesiumia, voi myös kollageenia ja glukosamiinia nauttia ravintolisänä. Nutri Worksin Joint Worx toimii tähän erittäin hyvin, sillä se sisältää sekä kollageenia, että glukosamiinia, mutta myös monia muita elimistölle tärkeitä ravintoaineita.

On totta, että ravintolisiä löytyy paljon erilaisia ja niiden käytön hyödyistä on monta eri mielipidettä, mutta niin saa ollakin. Yksi toimii yhdelle, toinen toiselle. Kehot ovat yksilöitä, erilaisia, on erilaisia terveydellisiä rasitteita, erilaisia liikuntatottumuksia. Se, mikä on minulle kova treeni voi olla toiselle kevyt tai vaihtoehtoisesti kevyt treeni voi olla toiselle erittäin kova. Kaikki riippuu omasta taustasta ja sen hetkisistä elämäntavoista.

Edellä mainittujen magnesiumin ja kollageenin sekä glukosamiinin lisäksi syön d-vitamiinia purkista ainakin talviaikaan, sinkkiä ja rautaa kuurimaisesti tietyin aikavälein ja tietysti terveellistä ja monipuolista ruokaa.
Smoothieen menee useimmiten erilaisia superfoodeja, kuten spirulinaa, lucumaa, macaa, mct-öljyä, gojimarjoja, chia-siemeniä, mulperimarjoja, raakakaakaojauhetta, mustikoita, mitä nyt kaapissa silloin sattuu olemaan.

Näitä kaikkia voi tilata samasta paikasta, vigour.fi-verkkokaupasta tai mennä käymään heidän myymälässään Tampereella 🙂

(Yhteistyössä Vigour.fi kanssa)

Share this post: