Huono valmistautuminen kevään koetuksiin

Kuukausi sitten ajattelin, että on vielä ihan hyvin aikaa valmistautua kevään juoksuihin. Kunnes tuli jälleen uusi flunssa. Aloin jo miettiä osallistumisten perumisia tulevan viikonlopun Bodom Traililta ja kolmen viikon kuluttua juostavalta Karhunkierrokselta.
Paljon en ole ehtinyt treenata tulevaa varten, tammikuun alusta tähän päivään olen ehtinyt juosta pikkuisen päälle 300 kilsaa, joka on 100 kilsaa vähemmän kuin oli tarkoitus. Tarkoitus oli myös juosta paljon mäkitreeniä, mutta sekin on jäänyt vähäiseksi, 2500 metriä on ylitetty juuri ja juuri.

Viime viikonlopun n 10 kilsan polkulenkillä, jolta myös nämä kuvat ovat, tein päätöksen, että menen Bodomille juoksemaan ja testaamaan kunnon, jonka jälkeen teen päätöksen siitä juoksenko Karhunkierroksella suunnitellun ultran 55 km vai tiputanko suosiolla matkan 30 km matkaan. En halua lähteä juoksemaan tuota pidempää matkaa, jos merkit viittaisivat siihen, että läpi pääsee, mutta kävelemällä suurimman osan matkaa. Tämä jo ihan siitä syystä, että aikaa siihen tuolloin menisi tuhottoman kauan. Tällöin eväidenkin määrä pitäisi laskea ihan uusiksi ja repussa olisi alkumatkasta aika paljon painoa.

Miten kauan matkaan sitten saisi mennä?

Oma tavoitteeni on ollut siinä max 10-11 tuntia, mutta cut offien mukaan siihen saa kulua 14 tuntia. Tuohon 14 tuntiin pääsee jos keskivauhti on noin 15 min/km ja sitä voi peilata kävelyvauhtiini, joka koiran kävelytyslenkillä on noin 11,30 min/km. Tosin KK:lla tulee viimeiset 7-8 km olemaan nousua, laskua, nousua vuorotellen ja vauhti voi olla ihan mitä tahansa. Itseasiassa jo noin 20 kilsasta alkaa maasto olemaan pientä nousua koko loppumatkan. Reittiprofiilin näkee esim. Suunto Movescountista tästä linkistä.
Aiemmin olimme suunnitelleet juoksevamme miehen kanssa yhdessä, mutta oman kuntotasoni huomioonottaen ja miehen diabetes joka vaatii oman suunnittelunsa, ehdotin hänelle, että voin kyllä juosta omaakin juoksuani ja hän saa mennä omaa vauhtiaan. Muuten vaarana voisi olla se, että vauhti olisi liian hidas ja hänelle aika venyisi liian pitkäksi ja verensokeriarvot voisivat käyttäytyä ihan eri tavoin kuin niiden pitäisi.
Samoin voisin itse lähteä matkaan rennommin, kun tietäisin, että juoksen vain omaa juoksuani eikä tarvitse ajatella miten mun vauhti vaikuttaisi häneen. Viime vuonna Ylläksellä lähdin alkumatkan liian lujaa ja se kostautui puolivälin jälkeen. Käskin miehen juosta omaa juoksuaan ja mä tulisin perässä. Tämä toimi hyvin, sain itsekseni kiroilla ja potkia männynkäpyjä kiukkuuni 😀
Tavoite tosin täyttyi siellä joka tapauksessa, kun olin ajatellut juosta sen alle 6 tunnin ja maalissa olin alle 5 tunnin reissun jälkeen.

Kuten jo ehkä rivien välistä luittekin, elättelen edelleen toiveita sen pidemmän matkan juoksemisesta ja tavoite on edelleen siellä, mutta kuten sanottu, Bodom näyttää missä kunnossa ollaan.
Siellä juostaan perjantai-iltana Bodom Night, noin 10 kilsan lenkki klo 22 alkaen ja heti lauantaina aamupäivällä seuraava matka, 12 tai 21 km klo 10 alkaen. Oma starttiryhmäni taisi olla 10:15 lähtevä. Tarkoituksena on juosta 21 kilsaa lauantaina ja jos en siihen pysty, tippuu myös KK:n matka lyhyempään. Samoin, kuin jos aika venyy tuhottoman pitkäksi, noin 3 tuntia siihen saisi tuolla 21 kilometrillä mennä.
Jos joku on lähdössä samalle reissulle Bodomilla, tavoittelemaan suunnilleen samaa aikaa, niin otan mielelläni juoksuseuraa 🙂

Olethan jo laittanut seurantaan myös some-tilini:
Facebook https://www.facebook.com/yksipaivaelamasta/
Instagram @tanjahelea ( https://www.instagram.com/tanjahelea/)

Share this post: