Venyttelyn tärkeys

Itselläni, kuten kuulemma monella muullakin, on venyttely ollut liian vähäistä muuhun liikuntaan ja salitreeneihin nähden. 
Salilla olen käynyt vasta kaksi vuotta, josta viimeisen vuoden säännöllisesti 3 kertaa viikossa ja ohjelmaa ja määriä tarkemmin seuraten. Tuloksia on alkanut näkymään vasta nyt tämän viimeisen vuoden aikana. 
Viime keväänä alkoi kuitenkin vasen olkapää mennä jumiin niin ettei tiettyjen liikkeiden tekemisestä tullut mitään. Mieheni sanoi heti, että lihaksia pitäisi myös huoltaa venyttelemällä. Joo joo sanoin, sitä kuitenkaan noudattamatta sen enempää kuin korkeintaan kerran kaksi. Auttoihan se pikkuisen, sai tehtyä yhden setin ilman, että lihas veti jumiin. Mutta sama oli edessä taas seuraavalla kerralla. Näin en myöskään saanut kehitystä aikaiseksi. 
Kesällä viikon ulkomaan loman aikana sai tuo hartia levätä kunnolla ja kipu häipyi. Loman jälkeen vaihtui myös saliohjelma ja tuo lihas sai hieman erilaista ärsykettä, eikä kipua ole sen koommin näkynyt.
Toinen lihasryhmää joka joutui koville loppukesästä oli reidet ja pohkeet sekä säären etupuoli. Aloitin lenkkeilyn. Koskaan aiemmin en ole lenkkeilyä harrastanut. Nyt alkoi tuntua siltä, että kaipaan lihastreenille vastapainoksi aerobista liikuntaa ja mikä sen parempaa kesällä kuin lenkit. Ihana juosta tuolla kauniissa luonnossa, nauttia näkymistä ja liikunnan ilosta. 
Puoliksi vitsinä heitin miehelleni alkuhuumassa haasteen; mitä jos kokeiltaisiin juosta ensi kesänä puolimaratoni? Hullu minä! 🙂 Olisihan se pitänyt tietää, että kilpailuhenkinen mieheni tietysti tarttuu haasteeseen. Nyt on siis tavoitteena puolimaratoni kesällä. Vaihtoehtoja on muutamia, joista sopivin pitää valita kaikille sopivan ajankohdan mukaan. Saatiin siis muitakin innostumaan haasteesta. 
Alku meni ihan hyvin hiljaisella vauhdilla kuntoa hakiessa. Vauhdin lisääntyessä ja matkan pidentyessä myös lihakset jaloissa joutui koville. Ja taas oltiin tilanteessa jossa olisi pitänyt tehdä lihashuoltoa venyttelemällä. Enkä saanut sitä taaskaan aikaiseksi, ennen kuin oli pakko. Meni jalat niin jumiin, etten saanut edes 4 km lenkkiä vedettyä koska jalat meni ihan puupökkelöiksi.
Taas mentiin takamus edellä puuhun. Yritin jopa hakea syytä uusista juoksutossuistani. Eivät muka vaimentaneet tarpeeksi ja ei ollut tarpeeksi hyvä ponnistus niiden kanssa. Niinpä niin, vika on aina jossain muualla kuin itsessä. Nyt tossut on kuitenkin todettu hyviksi ja juoksu rullaa. 
Olen myös saanut aloitettua säännöllisen venyttelyn. Ostettiin kotiin paljon viime aikoina puheen aiheena ollut foam roller. Lisäksi tehdään ihan perusvenyttelyjä.
Hieman lisähaastetta venyttelyyn tuo tämä nelijalkainen karvakuono, joka innostuu aina kun joku menee lattialle makaamaan ja tulee ensitöikseen nuolemaan naaman puhtaaksi. 🙂 
Venyttelyliikkeitä on haettu iPhonen sovelluksesta iMusclesta. Sama sovellus josta on muokattu saliohjelmia ja johon voi myös tallentaa omat tulokset ja näkee kehityksen ilman että tarvitsee kynää ja vihkoa mukaan salille. 
Lisäksi käytössä on joskus monia vuosia sitten lasten ollessa pieniä hankkimani Pilates-opus. Pilates liikkeet on jotenkin enemmän rauhoittavia ja myös hengitystekniikaa saa tarkkailtua pilatesta tehdessä. 
Mitä tästä siis opimme, lihaksia pitää myös huoltaa jotta aikaan saamasi tulokset pysyvät eikä tule turhia keskeytyksiä. 
Itse aloitin tämän sunnuntaiaamun koiran kävelytyksellä, aamupalalla ja hetki sitten tein venyttelyt. Illalla on vuorossa Spinning Cardio, ensimmäinen spinningtunti vuoteen. 

Mukavaa sunnuntaita! 

Share this post: