Puolivälissä puolikkaaseen

Nyt olen vähän yli puolivälin puolimaratonin treeneissä. Takana on 8 viikkoa ja jäljellä 6 viikkoa. Viime viikko meni vähän pienemmällä treenillä Lontoon reissun takia vaikkakin käveltiin ihan hirveitä matkoja ympäri kaupunkia ja tehtiin sunnuntaina siellä lyhyt juoksulenkki. 

Viime syksynä kun hulluna ehdotin miehelle muutaman todella kevytvauhtisen lenkin jälkeen osallistumista puolimaratoniin tulevana kesänä, vaikutti tavoite todella kaukaiselta ja melkein mahdottomalta. Koskaan aiemmin en ollut juoksua harrastanut missään muodossa koululiikunnan jälkeen ja siitä oli… todella kauan. Yläasteen jätin jälkeen jo tuolla -90 luvun alkumetreillä ja sen jälkeen ei liikuntaa ole tullut harrastettua oikeastaan ollenkaan.
Salillakin olen käynyt vasta pari-kolme vuotta. 

Netistä löysin sopivan harjoitteluohjelman aloittelevalle maratoonarille. Kyseessä oli 16 viikon ohjelma, mutta koska pikkuisen oli pohjaa tullut syksyllä ja talven aikana oli salilla poljettu kuntopyörää tai spinningpyörää ihan kunnon nostamis tarkoituksessa, aloitin harjoittelun viikosta 3. 
Mukana on ollut jos jonkinlaista juoksua, lyhyistä nopeatempoisista, pitkistä kevyistä juoksuista intervallityyppisiin juoksuihin. Lisäksi aloitin tekniikan hiomisen Vauhtisammakon juoksukoulussa viime kuussa. 
Tekniikassa on paljon hiomista vielä, jotta saa juoksun mahdollisimman tehokkaaksi ja energiaa säästäväksi. On askelluksessa korjattavaa ja myös käsien asennossakin parannettavaa. Ihan toivoton tapaus en kuitenkaan taida olla, mitä ohjaajaan on uskomista. Vauhtisammakolla on juoksukoulun lisäksi myös muita palveluita, kuten personal trainereita, Galileo-harjoittelua ja ravintoneuvontaa. Näistä olen itse juoksukoulun lisäksi kokeillut yhteistyön kautta Galileo-harjoittelua, josta myöhemmin enemmän.

Miten sitten muuten juoksutuntuma? Ihan ok, kiitos kysymästä 🙂
Enää ei penikat satu niin paljon kuin alussa. Tietysti vielä välillä muistuttavat olemassaolostaan, mutta kun ei kiinnitä niihin huomiota, niin juoksu kulkee ihan hyvin. Ajatus vain pois kivusta ja kohti puolikkaan maaliviivaa. 
Pisin tähän asti juostu lenkki on noin 16 kilometrin lenkki Ruissalossa kauniissa aurinkoisessa kevätsäässä kolme viikkoa sitten. 

Puolikas on tarkoitus juosta Forssan Suvi-illassa, jonne pääsin myös yhteistyön kautta. Forssan Suvi-ilta juostaan 14.6. ja ohjelmassa on juoksuissa kymppi, puolimaraton ja maraton. Uutena tänä vuonna on mukana myös kaksi eri comboa, lyhyempi 35 km pyöräilyä ja 10 km juoksua ja pidemmässä 95 km pyöräilyä ja 21,1 km juoksua. 

Mikäli kiinnostuit jostain näistä vaihtoehdoista ilmoittaudu mukaan tästä linkistä Suvi-illan sivujen kautta. 18.5. saakka ehdit vielä ilmoittautua edullisemmin, joten älä mieti liian kauan! 🙂 
Kymppiä varten ehtii hyvin vielä treenata 6 viikkoa. 
Forssan Suvi-illan löydät myös Facebookista.

Itselläni tulee vielä ennen puolikasta Turussa Naisten Kuntovitoselle osallistuminen ja siellä 10 km juoksu. Olen asettanut itselleni tavoitteeksi päästä matka alle tuntiin. Saa nähdä miten käy, voi olla että tavoite on liian kova näin ekaksi kunnon juoksukisaksi.  
Ollaan jo vitsailtu täällä kotona, että ehkä joutuu vielä syksymmällä mennä parantamaan aikaa jos ei eka aika miellytä. 

Paljon ollaan mietitty myös tuota puolikkaan nesteytystä ja jaksamista. Ollaan jo otettu käyttöön energiageelit, koska on kuulemma hyvä totuttaa kroppa vastaanottamaan niitä jo hyvissä ajoin ettei tule yllätyksenä sitten itse kisatilanteessa. GoExposta ostettiin myös molemmille uudet nesteytysvyöt, jotka on myös jo olleet käytössä pidemmillä lenkeillä. Messuilta ostetut Vivobarefootin tossut saavat odottaa aktiivisempaa käyttöä kunnes puolikas on juostu, sen verran otti jalkoihin niillä juoksu. Toistaiseksi ne on otettu mukaan salitreeneihin.

Tässä tarvikkeet…
…ja tässä tulos
Tämä viikonloppu on mennyt kotona ollessa, salilla käydessä ja tänään tuli juostua mun ihan ensimmäinen 20 km lenkki! En koskaan aiemmin ole noin pitkää lenkkiä juossut ja aikakin oli ihan ok, noin 7 min/km. Alkumatkasta saatiin niskaan ensimmäinen raekuuro, niitä tulikin koko matkan aikana kolme. Välillä aurinkokin pilkahteli pilvien välistä, mutta loppumatkasta viimeinen kilometri meni kaatosateessa. Mutta ei sen niin väliä kun tavoitematka ja aikakin melkein täyttyivät. Lenkki lähti Turun tuomiokirkolta ja meni Aurajoen vartta pitkin Liedon suuntaan Liedon Vanhalinnalle, siellä käännyttiin ja tultiin samaa reittiä takaisin. 
Lauantaina oli ensimmäinen salitreenikin pitkään aikaan ja olkapääkin alkaa jo olla kunnossa kun sai pystypunnerruksetkin tehtyä.

Olkapään testausta salilla
Valokuvaustauko lenkillä

Eiköhän tästä vielä puolikas päästä juoksemaan muutaman viikon kuluttua 🙂


Share this post: