Proteiinia treenin jälkeen?

Proteiinin tarve vaihtelee paljon aktiivisuuden ja muun elämäntilanteen mukaan ja erittäin tärkeä proteiini on aktiiviliikkujille ja painonhallinnassa.

Aktiiviliikkujien ravinnossa proteiinia tarvitaan luuston kunnossa ja lihasmassan säilymistä. 
Proteiinin tarve määräytyy pitkälti aktiivisuuden määrästä. Kevyttä liikuntaa harrastavat tarvitsevat proteiinia vähemmän kuin aktiivisemmin liikkuvat. Paljon liikkuville, joihin lasken itsenikin, on saantisuositus proteiinin osalta noin 1,4-1,8 grammaa per painokilo. Omalta osaltani määrä on kuta kuinkin noin 83 grammaa per päivä. 
Proteiinin määrää ravinnossa ei kuitenkaan ole tarvetta nostaa liian korkealle, jotta kaikkien ravintoaineiden saanti pysyy hyvässä tasapainossa. 
Mistä proteiinia sitten saa?

Hyviä proteiininlähteitä on maitotuotteet, kuten rahkat, raejuusto ja maito. Lisäksi kana on erittäin proteiinipitoista, samoin kuin kananmunat ja myös lohi. Sitä on siis helppo saada ihan arkiruoastakin pitkin päivää. 
Omasta ruokavaliostani olen tiputtanut pois aika pikälti lehmänmaidosta tehdyt tuotteet ensinnäkin lievän laktoosi-intoleranssin takia mutta myös astman takia. Maitotuotteiden sanotaan kerryttävän limaa joka myös vaikeuttaa hengityksen kulkua. 
Olen korvannut näitä maitotuotteita kauramaidolla ja kookosmaidolla. Kauramaidossa proteiinia vain on huomattavasti vähemmän kuin normaaleissa maitotuotteissa. Esimerkiksi kevytmaidossa on proteiinia 3,2 grammaa/100 ml kun taas käyttämässäni Oatlyn kauramaidossa proteiinia on 1,0 grammaa/100ml. 
Tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut valintoihini, sillä maito ei ole omalta osaltani se pääproteiininlähde. Suurin osa saamastani proteiinista tulee kanasta, kananmunista, kalasta ja pähkinöistä.

Pähkinöitä ja siemeniä

Proteiinilisät

Jotta pystyn takaamaan itselleni riittävän proteiinin saannin käytän myös proteiinilisiä. Salitreenien jälkeen juon jo pukuhuoneessa proteiinijauheesta sekoittamani palautusjuoman. Tai no, sekoittamista se ei pahemmin ole, laitan vaan jauheen joukkoon vettä ja ravistan. Treenin jälkeen on tärkeää saada palautuminen alkamaan mahdollisimman nopeasti ja usein kuitenkin käyn salitreenin jälkeen suihkussa ja ennen kotiin pääsyä myös ruokakaupassa, joten aikaa kuluu enemmän kuin puoli tuntia. 
Samoin rankan juoksutreenin jälkeen on hyvä ottaa palkkari ja samalla tulee myös tankattua vähän lisää nestettä. 
Proteiinin tarpeeseen ei vaikuta treenin pituus vaan se miten koville lihakset joutuvat treenin aikana.

Performance Sports Nutrition

Proteiinilisiä ja palautusjuomia on monia erilaisia niin sisällöllisesti kuin maultaankin. Olen jopa maistanut palautusjuomaa josta on maistunut läpi metallin maku. Ei kovinkaan miellyttävä maku kovan treenin jälkeen. Joidenkin palkkareiden maku on ällöttävän makea, kun taas jotkut ovat maultaan liian pliisuja. 
Itse olen tykästynyt Performancen palautusjuomien makuun ja pääsääntöisesti suklaanmakuiseen. Suklaan maku on helppo sekoittaa myös vaikka smoothien joukkoon. Kyllä, joskus lisään sitä myös välipalaan. 
Performancelta löytyy myös paljon muita hyvän makuisia proteiinijauheita ja kaakaonmakuisen lisäksi toinen suosikkini on pistaasi. Näissä jauheissa ei ole lisättyä sokeria, ei myöskään aspartaamia ja esimerkiksi tuossa pistaasinmakuisessa on proteiinia 79g/100g. Hiilareita samassa jauheessa on 9g/100g eli vähähiilarinen tuote on kyseessä. Se ei kuitenkaan ole huono juttu, koska koen saavani tarpeeksi hiilareita perusravinnosta. Syön muuten säännöllisesti ja terveellisesti. 
Täällä Turun suunnalla Performancen proteiinituotteita saa ostaa ainakin Sali82:lta, joka toimii Saippuacenterin tiloissa. 
Miten te muut, käytättekö te jotain proteiinilisiä ja löytyykö omia suosikkeja niiden joukosta?

Share this post: