Penikkatauti || Juoksijan painajainen

Taas alkoi uusi kausi Vauhtisammakon Juoksukoulussa.
Mukaan tulee taas varmasti paljon uusia kasvoja ja monella saattaakin juoksu määrät ja tehotkin kasvaa totutusta.

Jos määrät ja tehot kasvavat paljon se saattaa tuoda mukanaan ei toivottuja vieraita kehoon, varsinkin jos kehonhuolto ja lepo unohtuu. Yksi tyypillisimpiä vaivoja onkin penikkatauti.

Penikkatauti on juoksijoita usein toistuvastikin vaivaava vaiva.

Usein toistuessaan se rasittaa myöskin juoksijan päätä, koska kipu poistuu usein vain levolla.

Jos kipusi on sellaista että se katoaa tai vähenee kesken juoksun, niin penikkataudin kanssa voit harjoitella. Mikäli penikat kuitenkin pahenee lenkki lenkiltä, on lepo ainoa vaihtoehto. Joskus hieronta tai kompressiosukat voivat helpottaa oireita.

Penikkatauti vaivaa niin aloittelevia juoksijoita kuin erittäin suuria määriä harjoittelevia. Usein penikat voivat olla tyypillistä myös niille, jotka aloittavat juoksun esimerkiksi talvitauon jälkeen.

Tässä on muutamia syitä ja tapoja ehkäistä sitä.

Huonot kengät 

Omaan jalkaan sopimattomat tai kuluneet kengät voivat rasittaa jalkaa ja sitä kautta pohkeiden aluetta. Myös upouudet kengät voivat tuottaa alussa ongelmia , uudet tossut kannattaakin ajaa sisään niin, että käyttää ensin vanhoja kenkiä vaikka joka toisella lenkillä.

Oman jalan profiili kannattaa myös tarkistuttaa ennen kenkien hankintaa asiantuntevan kenkämyyjän, fysioterapeutin tai valmentajan kanssa.

Nopea juoksumäärän kasvattaminen 

Hyvä juoksumäärän lisäämistahti on noin 10 prosenttia viikossa. Tämä koskee sekä kokonaismäärää että yksittäisen lenkin pituutta.

Moni saattaa kuitenkin kasvattaa harjoitusmääriään kerralla liikaa, etenkin jos harjoittelu on ollut edeltävillä viikoilla vähäistä. Tämä on tyypillinen penikkataudin syy.

Lisää siis määrää vähitellen. Jos aloitat juoksun nollasta, tee ensin pari-kolme hyvin lyhyttä lenkkiä viikossa ja lisää kestoa pikkuhiljaa.

Alusta, mihin et ole tottunut 

Penikat voivat kipeytyä myös kokeneilla juoksijoilla, jos he vaihtavat yhtäkkiä alustaa. Äkillinen siirtyminen kovalle asfaltille, jäiselle alustalle tai juoksumatolle voi kaikki tuottaa oireita.

Yleensä kipu tässä tapauksessa poistuu, kun alustaan tottuu tai sitä vaihtelee. Älä koskaan siirrä kaikkea juoksua yhtäkkiä uudelle alustalle vaan totuttele uuteen vähitellen.

Lihaskuntoharjoittelu

Pari kertaa viikosta tehty lihaskuntoharjoittelu ehkäisee hyvin penikkatautia ja pitää lihakset kunnossa. Kun lihakset ovat kunnossa myös alaraajojen liikehallinta ja juoksutekniikka paranevatPenikkatauti ja hoito

Lepo on ensimmäinen hoitomuoto. Tämä ei kuitenkaan tarkoita kokonaan lepoa harjoittelusta vaan voit esimerkiksi pyöräillä ja vesijuosta kunnes oireet on lieventyneet tai kadonneet ja voit palata taas asteittain juoksun pariin. Kylmähoito on myös hyvä hoitokeino alkuvaiheessa.


⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook


                                                  ⬥ https://www.personaltrainerturku.net

Share this post: