Painonpudotus tavoitteena – elämäntapamuutosta kohti

Painonpudotus voi tulla eteen jossain elämän vaiheessa ja usein siihen lähdetään paremman hyvinvoinnin ja terveyden takia. Kun tavoitteena on lähteä pudottamaan painoa on vaihtoehtoja useita ja haasteitakin voi matkan varrella tulla vastaan. Usein haasteet eivät liity puhtaasti painon putoamiseen tai putoamattomuuteen vaan monesti haasteet liittyvät myös laajempaan käyttäytymiseen painopudotuksen taustalla. Selvitä aluksi miksi painonpudotus on sinulle tärkeää ja mitä saat, kun painosi putoaa.

Pyri miettimään mitkä asiat ovat aiheuttaneet painon nousun ja saavat sinut tarttumaan esimerkiksi herkkuihin tai syömään liian suuria määriä. Oletko ehkä ajautunut tilanteeseen jossa jonkin työurakan tai treenisuorituksen jälkeen ikään kuin annat itsellesi luvan herkutella kuin palkkiona tehdystä suorituksesta? Tämä ajatus, että olet suorituksellasi ansainnut herkuttelun, aktivoi kehosi jo tarttumaan herkkuihin. Opettele siis kääntämään ajatuksesi ja tee valintasi eri kriteerein. Jos yrität pudottaa painoasi ilman, että muutat ajattelutapaasi tulet todennäköisemmin palaamaan vanhoihin tapoihin, joihin ajatuksesi ovat aiemmin sinua ajaneet. Ohjaa ajatuksesi myös positiiviseen suuntaan. Joa ajattelet onnistuvasi, onnistut mutta jos ajattelet epäonnistuvasi tulet todennäköisesti epäonnistumaan.

Löydä ongelmakohdat ja korjaa ne

Painon nousulle ei useimmiten ole syynä ne viikonlopun vierailureissujen tai ravintolaillallisten syömiset vaan syyt löytyvät usein paljon lähempää. Kohdista katseesi arkeen, mieti arkipäivien kulkua ja miten tietyt asiat ehkä siellä toistuvat tai miten jotkin asiat sieltä puuttuvat.

Mieti onko päiväsi ruokailu säännöllistä, löytyykö sieltä kaikki ateriat, myös aamupala, ja millaisia annoskokoja aterioilla on. Tuleeko syötyä esimerkiksi suklaapatukka joka kerta, kun ajat kaupasta kotiin tai onko laukun pohjalla aina karkkipussi odottamassa sokerihampaan kolotusta? Eihän päiväsi pääateria ajoitu iltamyöhään jolloin keho jo usein huutaa energiaa ja tulee syötyä liian suuri epäterveellinen annos.

Terveellisen ravitsemuksen tärkeimpiä osioita ovat:

  • Ateriarytmi, 3-4 tunnin välein
  • Laadukas ravinto, löytyy kaikkia tärkeimpiä makroja oikeissa mittasuhteissa
  • Sopiva annoskoko
  • Riittävästi nesteitä

Maltti on valttia, kun kyseessä on painonpudotus

Mikäli paino on päässyt kertymään kuin hiipien pitkän ajan sisällä tulee myös pudotukselle antaa aikaa. Ei voida olettaa, että 2-5 vuoden aikana tullut paino lähtisi parissa kuukaudessa. Jos painoa lähdetään pudottamaan liian nopealla aikataululla rasittaa se elimistöä ja kehonkoostumus voi pahimmassa tapauksessa muuttua väärään suuntaan. Nopeilla muutoksilla saadaan helposti hävitettyä kaikkea muuta kuin rasvaa, kuten lihaksia. Kun pudotetaan energiansaanti liian alas, jotta saadaan aikaan nopeita tuloksia on väsymystila lähes väistämätön etkä jaksa normaaliarjessa totuttuun tapaan. Näläntunne alkaa hiipiä esille pitkin päivää ja huomaat olevasi kiukkuinen, ei turhaan puhuta nälkäkiukusta.

Sopiva painonpudotustahti on puoli kiloa viikossa ja tämä saavutetaan useimmiten tekemällä pysyviä muutoksia elämäntapoihin. Tässä tulee kuitenkin muistaa, että jos samalla olet aloittanut esimerkiksi salilla treenaamisen ei painoa välttämättä putoa odotusten mukaisesti, mutta kehonkoostumus muuttuu, kun rasvan paino muuttuu lihasten painoksi.

Tässä vaiheessa on myös hyvä lopettaa laihduttaminen ja kaiken huomion kiinnittäminen syihin miksi paino ylipäätään on joskus lähtenyt nousuun. Syötkö liikaa iltaisin ja aamupala jää väliin? Oletko unohtanut välipalat ja tästä syystä annoskoot nousseet? Pääsyy ei ole runsas iltasyöminen vaan epäsäännöllinen syöminen. Kohdista siis huomio syihin eli elämäntapoihin eikä seurauksiin toisin sanoen laihtumiseen.

Vain sinä itse voit tehdä muutoksen

Siirryn tässä vaiheessa puhumaan painonpudotuksen sijasta elämäntapamuutoksesta. Kyse on siis paljon enemmästä kuin painon pudottamisesta ja lukemien tuijottamisesta. Usein oikeille raiteille pääsemiseen tarvitaan ammattilaisen apua, joka voi olla personal trainer, mutta joissain tilanteissa ravitsemusterapeutti on oikea henkilö auttamaan.

Tee alkuun itsellesi selväksi miksi haluat tehdä elämäntapamuutoksen ja mitä saat, kun onnistut muutoksessa. Miksi tämä on sinulle tärkeää? Sinun on sitouduttava muutokseen ja oltava valmis myös tekemään joitain uhrauksia. Ja tämä onnistuu, kun olet itsellesi rehellinen ja myönnät kompastuskivesi, mutta löydät myös omia vahvuuksiasi.

Lähdet elämäntapamuutokseen yksin tai ammattilaisen kanssa on tärkeä muistaa, että kukaan muu ei muutosta voi tehdä puolestasi. Ammattilainen osaa antaa sinulle työkaluja joiden avulla pääset kohti päämäärääsi, mutta sinun on tehtävä itse työ. Muutosta ei voi tapahtua vaikka ohjeet ja työkalut olisivat kuinka hyvät, jos et noudata niitä. Elämäntapamuutos ja painonpudotus voi vaatia paljon itsekuria ja tiettyjen tapojen eliminointia, mutta uskon, että jokainen voi onnistua jos oikeasti haluaa muutosta.

Mikäli koet tarvitsevasi apua elämäntapamuutoksen tai painonpudotuksen kanssa, tutustu kotisivuihimme ja laita viestiä.

Motivaatio on myös hyvä aihe elämänatapamuutokseen liittyen, käy siis lukemassa ajatuksia motivaatioon liittyen täältä.

Share this post: