Liikunnasta energiaa syksyn pimeydessä

Liikunnasta saa ihan oikeasti energiaa. Ainakin näin haluan itse uskoa ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että se on myös näin. Jotenkin tämän hetken pimeys ja sateinen sää väsyttää ihan kamalasti eikä siihen yhtään auta, että en vieläkään ole päässyt aloittamaan treenejä kunnolla.

Mulle siis tuli syysflunssa lokakuun toisena viikonloppuna ja sen jälkeen olen ollut puolikuntoinen. Välillä olo oli jo huomattavasti parempi ja pääsin vetämään parit kevyen juoksuohjaukset. Mutta jotenkin onnistuin saamaan poskiontelotulehduksen jälkitautina ja jouduin jälleen liikuntakieltoon. Kuurin ajan pidin täysin lepoa, mutta sen jälkeen olen vetänyt parit juoksutreenit ryhmille. Omia treenejä en ole vielä aloittanut, sillä keuhkot ei selkeästikään ole vielä täysin palautuneet ja haluan ottaa varman päälle ennen kuin lähden kunnolla juoksemaan.

Tulevana viikonloppuna on tarkoitus lähteä testaaman poluille miltä se kevyt juoksu tuntuu sekä samalla käydä juoksemassa sunnuntain ohjauslenkin reitti. Ehkä ensi viikolla pääsee tekemään pari kevyttä lenkkiä lisää. Hirveästi tekisi mieli aloittaa treenit jo ihan kunnolla, mutta malttia pitää olla.

Mitä muita keinoja energiatasojen kohottamiseksi?

Itselläni liikunta on selkeästi se ykköskeino saada vireystasot ylös, muuta onneksi löytyy muitakin keinoja joita voi kokeilla. Itse ainakin olen lisännyt huomattavasti hedelmien syöntiä nyt pimeän aikana. Onneksi kaupassa on paljon mun suosikkihedelmiä juuri nyt, kuten makeita satsumia, persimonia ja eilen näin myös ne parhaat appelsiinitkin. Smoothieita tulee tehtyä päivittäin ja nyt myös jogurtin joukkoon tulee lisättyä hedelmiä enemmän kuin muuten. Vitamiinit on siis hyvä keino saada energiaa jos liikunnasta saatu määrä ei vielä riitä.

Eletään taas aikaa jolloin on pimeää aamulla, kun lähtee töihin ja on pimeää, kun tulee takaisin kotiin. Tästä syystä kannattaa käydä ulkoilemassa valoisan aikaan aina, kun siihen on mahdollisuus. Lounastauolla vartin mittainen happihyppely tekee jo ihmeitä samoin kuin kahvitauon lyhyt lenkki. Viikonloppuisin kannattaa hyödyntää valoisan aika ja tehdä pidempiä kävelylenkkejä. Itse rakastan metsälenkkejä yli kaiken ihan kaikkina vuodenaikoina. Metsällä on muutenkin rauhoittava vaikutus, saa nollattua ajatukset työasioista helposti.

Syksyllä ja talviaikaan on hyvä myös muistaa juoda riittävästi, sillä nestehukasta voi kärsiä muulloinkin kuin kesän helteillä jos juo liian vähän. Muista ottaa juomapullo töissä mukaan työpisteelle ja pyri juomaan säännöllisesti pitkin päivää. Itse tykkään myös juoda teetä pitkin päivää. Pääsääntöisesti juon ns yrttiteetä eli en mustaa tai vihreää teetä vaan esimerkiksi Pukka tai Yogitea merkkisiä laatuja. Löytyy niin paljon erilaisia makuja, että välillä on vaikeaa valita kaupasta vain yksi mukaan. Omia suosikkeja on sitruuna-inkivääri, lakritsi, kurkuma ja chai.

Nyt pimeän saavuttua kaivan esille myös kynttilät ja niistä saa mukavasti lisää valoa kotiin. Kausivaloja en hirveästi käytä ja joulukoristeetkin haluan ottaa esille aikaisintaan vasta joulukuun alussa, useimmiten pari viikkoa ennen joulua.

Ravinto
Vitamiineista energiaa

Maisemanvaihdos

Olen selkeästi kesäihminen ja jos mulla olisi mahdollisuus niin asuisin talviajan jossain lämpimässä ja auringossa. Mutta toisaalta kiinnostaisi myös nähdä Lapin talvi revontulineen ja lumipeitteineen. Olenkin joskus sanonut, että haluaisin jossain vaiheessa elämää asua vuoden Lapissa, jotta näkisin kaikkia vuodenajat siellä. Toisaalta se kaamoksen pimeys vähän kauhistuttaa kyllä, mutta ehkä siihenkin tottuisi jos vastapainoksi olisi lunta paljon ja ne revontulet. Eikä liikunnasta tarvitsisi luopua silloinkaan van pääsisi testaamaan itselleni uusia lajeja. Hiihtänyt en ole yläasteen jälkeen ja lasketellut olen viimeksi noin 15 vuotta sitten yhden päivän ajan.

Nyt taitaisi muutenkin olla otollisin aika lähteä reissuun johonkin auringon alle, kun vuodenaika on kaikkein pimeimmillään. Jo viikon reissu aurinkoon katkaisisi riittävästi ja sillä energialla jaksaisi taas hyvin jouluun saakka. Joulun jälkeen alkuvuosi on useimmiten sen verran kiireistä työrintamalla, että alkuvuosi sujuu nopeasti ja samalla mennään jo kohti kevättä ja valoisampia aikoja.

Mutta, tänä vuonna ei lähdetä evakkoon mihinkään suuntaan vaan pysytään kotona. Saan siis turvautua muihin keinoihin ylläpitää energiatasoja ja enköhän mä kohta treenaamaankin pääse taas.

Share this post: