Kesätreenit ja nestetasapaino

Kesällä treenatessa on erityisen tärkeää muistaa nestetasapainon ylläpito. Yleensä kesällä tulee muutenkin juotua enemmän lämpimän ilman takia, mutta silti olisi hyvä muistaa lisätä nestemäärää, kun on tarkoitus lähteä treenaamaan. 
Itselläni on töissä työpöydällä puolen litran vesipullo, joka tulee täytettyä ja tyhjennettyä vähintään 3-4 kertaa päivässä. Tänäänkin tuntui koko ajan janottavan.
Äsken tulin kotiin juoksulenkiltä, joka oli todella kevyt tempoinen lyhyt lenkki, ja  taas oli jano, kun pääsi kotiin asti. Tällä helteellä on toki hyvä juoda muutakin kuin vettä. Liiallinen veden juonti tekee verestä ohuempaa ja ja sen suolapitoisuus vähenee. Tämä siitä syystä, että munuaiset eivät pysty poistamaan ylimääräistä vettä tarpeeksi nopeasti. Pahimmassa tapauksessa voi saada jopa vesimyrkytyksen.

Minä, aurinko ja Sports Drink


Siksi esimerkiksi kun suunnittelet juoksulenkkiä yli +20 asteen lämmössä, on hyvä tankata urheilujuomaa jo ennen lenkkiä sekä sen aikana. Urheilujuomat sisältävät useimmiten erilaisia hiilihydraatteja ja kivennäisaineita nesteen lisäksi ja niiden avulla saat tehokkaimmin palautettua kehon nestetasapainon.

Kun olet lähdössä pidempikestoiseen urheilusuoritukseen, tulee nesteytys aloittaa hyvissä ajoin, mutta nesteen nauttimista tulee myös rajoittaa ajoissa ennen itse suoritusta. on aika ikävä juosta pidempää matkaa jos joutuu koko ajan pysähtymään pensaaseen tai vaihtoehtoisesti pidättelemään.
Noin pari tuntia ennen suoritusta voidaan vielä nauttia noin puoli litraa urheilujuomaa tai vettä ja vielä vartti ennen starttia pari-kolme desiä.
Suorituksen aikana neste imeytyy hieman yksilöllisesti ja nestettä voi tankata 1-2 desilitraa 15 minuutin välein.
Erittäin pitkäkestoisissa urheilusuorituksissa kannattaa ottaa lisäenergiana geelejä ja niiden käyttöä kannattaa harjoitella jo hyvissä ajoin ennen itse suoritusta, koska geelien koostumus ja maku voivat olla yllätys monelle ja lisäksi keho voi reagoida niihin myös vahvemmin jos kyseessä on ihan uusi aine.

Itse olen saanut valmistautua reilun viikon kuluttua olevaan Forssan Suvi-iltaan jo alkukeväästä lähtien tankkaamalla treeneissä Gutzyn Sports Drinkiä ja Gutzyn Sports Geliä. Olen tykästynyt erityisesti tuohon Sports Drinkiin sitruunan makuisena, vaikka ei tropical-makukaan ole yhtään hullumpi.
Sports Gelit on makeutettu maltodekstriinillä ja glukoosi-fruktoosisiirapilla ja eivät tästä syystä ole ihan niin makeita kuin jotkut markkinoilla olevat geelit.
Parinkymmenen kilometrin lenkillä on mukana ollut kaksi Sports Geliä ja kaksi nesteytysvyössä kulkevaa pikkupulloa Sports Drinkiä.Itse pärjäisin varmaan yhdellä Sports Gelillä, mutta mieheni joutuu diabeteksen vuoksi tankkaamaan hieman enemmän, niin mukana on aina ollut yksi ylimääräinenkin.

Sain tuossa viime viikolla Polar Pharmalta, jonka tuotteita nuo Gutzyt ovat, täydennystä varastooni ja uutena tuotteena testiin myös proteiini ja kuiturikkaan patukan. Patukka on ruotsalaisen Indevex Biotechin valmistama ja Polar Pharma maahantuoma tuote. Makuina on tumma suklaa ja mansikka. Ja pakko sanoa, herkullista on! On sen verran herkullista, että tulee melkein syyllinen olo kun syö yhden patukan, koska se menee ihan karkista. 🙂 
Yksi patukka painaa 32 grammaa ja siinä on 109 kaloria. Hiilareita patukassa on 11,8 grammaa ja rasvaa 3,8 grammaa. Proteiinilähteinä patukassa on herneet, kananmuna ja hera. Ei siis ollenkaan huono vaihtoehto välipalaksi.

Meinasi mennä parempiin suihin 🙂Muistakaa siis huolehtia nestetasapainosta, varsinkin kesäaikaan, niin jaksat paremmin!

Ihanaa ja aurinkoista keskiviikkoiltaa kaikille!

(adlinks/mainoslinkkejä)

Share this post: