Pyöräilyblogi pureutuu lukkopolkimiin ja avopolkimiin

Pyöräilyblogi ottaa tällä kertaa tarkasteluun pyörän polkimet, tarkemmin sanottuna käydään hieman läpi niin lukkopolkimia kuin avopolkimia. Tämä onkin aihe josta pyöräilyblogimme saa kyselyitä tasaiseen tahtiin. Itselläni on maastopyörässä avopolkimet ja gravel-pyörällä lukkopolkimet, eli molemmat ovat siis tuttuja ja tällä kertaa käydäänkin läpi näiden polkimia näiden pyörien kautta sekä työmatkapyöräilyä silmällä pitäen.

Tässä tuleekin nyt hieman pohdintaa molempien poljinten vahvuuksista sekä heikkouksista.

Maastopyöräily

Itsellä oli fabikessa lukkopolkimet ja nyt maastopyörässä avopolkimet. Itse tykkään nykyään käyttää avopolkimia sillä juoksu on päälajini ja näin kun polut muuttuvat taitotasooni nähden liian tekniseksti, liukkaaksi yms. tykkään siitä kun voin laskea jalan helposti ja nopeasti alustaan, tämä on ehkä suurin etu varsinkin alkajalle / kokemattomalle maastopyöräilijälle käyttää avopolkimia. Itse päivitin pyörän vakiopolkimet paremmin varusteltuihin avopolkimiin jossa on paremmat pienet piikit jotka parantavat kengän pysymistä polkimella. Näillä olenkin saanut lisää tukea pyöräilyyn poluilla.

Lukkopolkimet toisaalta voivat viedä ajamisesi uudelle tasolle, niiden kanssa pystyt hiomaan taitoja ihan eri tavalla. Itse huomasin kun käytin lukkopolkimia poluilla, että varsinkin tiukoissa paikoissa sai ihan eri tavalla voiman välitettyä pyörään sekä hallittua ajoa niin ylämäessä kuin haastavissa paikoissa.

Gravel-pyöräily

Vaikka maastopyörässäni on avopolkimet on Gravel-pyörä varusteltu lukkopolkimilla, vaikkakin välillä reitit meneekin todella tekniseksi niin silti suosin tässä lukkoja. Olen käyttänyt tässä pyörässä maastopyörään tarkoitettuja lukkopolkimia, tämä onkin ollut hyvä valinta mielestäni koska maastopyöräilykengillä on pyörän taluttaminen helppoa jos reitti menee liian tekniseksi. Viime kesänä tosin päivitin maastopyöräkenkäni gravel-pyöräilyyn tarkoitettuihin kenkiin. Muutenkin hiekkatiepyörällä ajaessani treenini ovat enemmän kestävyysharjoittelua kuin teknistä taitoa vaativaa ja siksi olen päätynyt lukkopolkimiin koska tämä tuo minulle hieman lisää tehoa polkemiseen ja saan aktivoitua useampia lihaksia pyörälenkeillä.

Työmatkapyöräily

Monesti työmatkapyöräily osuu kaupunkiin ja kaupungissa on yleensä paljon risteyksiä sekä liikennevaloja ja muita pysähdyksiä, tämän takia avopolkimet ovat varmin valinta tähän. Samalla voit pitää arkikenkiäsi työmatkoilla ja ei tarvitse kantaa toisia kenkiä mukana. Itse poljen työmatkat joka säällä ja omat reitit menevät niin, että siihen ei paljon pysähdyksiä matkalle osu niin ajan sen lukkopolkimilla. Tämä onkin siitä hyvä vaihtoehto, että pyöräilykengät pitävät jalat lämpiminä ja kuivina kelillä kuin kelillä ja jättävät myös minulle hyvän vaihtoehdon tehdä työmatkasta kunnon hyötyliikuntaa, varsinkin kun usein teen kotimatkalla pienen tai isomman koukkauksen.

Pyöräilyblogi ja avopolkimien tuomio

  • + Jalka on helppo ottaa pois polkimelta ja nostaa takaisin, helpottaa poluilla alkajaa sekä keskustassa esimerkiksi liikennevaloissa
  • + Toimintavarma mudassa ja liassa sekä ovat helppokäyttöiset
  • – Voi olla liukkaat, oikeanlaisilla polkimilla ja kengillä toki pystyy vaikuttamaan tähän
  • -Nousuissa tehottomammat

Lukkopolkimet hyödyt ja haitat

  • + Jalka ei luista pois tiukassakaan paikassa
  • + Nousuissa hyvä, saa lisätehoa nousuun
  • + Tehovälittyy paremmin
  • – Klossien vaihdot ja hinta
  • -Säätäminen ja asennus saattaa olla haastavaa

Tässä pyöräilyblogi tällä kertaa, nautitaan lämpimistä keleistä ja pyöritetään kampea ja jos kaipaat pyörälyblogiin liittyvää seurattavaa instagramista löydät tilini täältä

Share this post: