Polkupyörän pesu on tärkein pyörälle tehty huolto

Polkupyörän pesu on yksi tärkeimmistä itse tehdyistä huolloista joka pyörälle kannatta tehdä. Itselläni on tapana pestä pyörät säännöllisesti, lähes joka lenkin jälkeen. Säännöllisesti kun pyörät pesee ja pitää puhtaana niin onhan se mielekkäämpää lähteä seuraavaan ajoon puhtaalla ja toimivalla pyörällä. Pyörä myös säilyttää arvonsa paremmin kun sitä pesee säännöllisesti ja pitää puhtaana, samoin se pidentää myös huoltoväliä ja tarvetta. Mitä pidempi pesuväli on sitä varmemmin lika pinttyy ja kulkeutuu napoihin, ohjainlaakereihin yms. ja kuluttaa niitä nopeammin mitä puhdas pyörä. Itselläni pyörän pesu on siis rutiini, samalla pesun yhteydessä tarkistan myös onko muita huollon kohteita.

Polkupyörän pesu ja ohjeet

Polkupyörän pesuun tarvitset:

  • Juoksevaa vettä: (ämpäri, puutarhaletku…)
  • Ämpäri
  • Pesuaineet ja muut nesteet (liuotinpesuaine, suojapinnoite, ketjuöljy, jarrukliineri)
  • Pesuharjat ja/tai pehmeä sieni
  • Nukkaamattomia liinoja tai rättejä

– Huuhtele pyörä joka puoleltaHuuhtele isoimmat ja pahimmat mudat, pölyt sekä irtolika pinnoilta. Älä kuitenkaan käytä painepesuria pyörän pesuun tai suihkuta vettä suoraan laakereihin, napoihin tai keskiöön.

-Suihkuta ketjuille ja rattaille tarkoitettua liuotinainetta ja anna vaikuttaa muutaman minuutin

Harjaa ja huuhtele ketjut sekä rattaatSäännöllisesti tehtynä et välttämättä tarvitse ketjupesuria. Voit käyttää tässä apuna liinaa ja rättiä. Pyöritä ketjut liinan läpi ja irrota ylimääräinen rasva ja lika ketjuista. Ketjupesurilla saat ketjut puhtaaksi ja tämän lisäksi myös nivelet puhtaaksi, näin myös voimansiirron vaihtoväli pitenee

Suihkuta pyörän pinnalle sopivaa pesuainettaAnna vaikuttaa muutaman minuutti. Itse olen tähän käyttänyt Muc-Offin tuotteita

– Käy pyörä harjan tai pehmeän sienen kanssa läpi. Puhdista pinttyneet ja likaiset kohdat. Varmista myös ettei likaa pääse kertymään rungon koloihin. Muista pyörää pestessä myös pestä ja harjata vanteet sekä renkaan kyljet kevyesti. Samalla voit havaita pienet mahdolliset vuodot renkaista ja kolhut vanteista.

-Huuhtele pyörä uudestaan.

-Pese jarrutMikäli jarrut pitävät ääntä jarruttaessa tai jos teho on heikentynyt, kannattaa pestä jarrulevyt, -satulat ja -palat jarrukliinerillä. Esimerkiksi Muc-Off Brake Cleaner on tähän hyvä tuote. Suihkuta sitä jarrusatuloiden sisälle suoraan jarrupaloihin. Suihkuta jarrukliineriä myös puhtaaseen rättiin sekä hankaa jarrulevyt.

– Kuivaa pyörä. Käytä apuna mikrokuituliinaa tai jotain muuta rättiä joka ei nukkaa. Kuivaa pyörän pinnat ja kolot.

-Öljyä ketjut. Rullaa ketjua hiljaa ja lisää samalla öljyä tipoittain ketjujen niveliin. Muista ettei öljyä tarvitse paljon, liika öljy vain kerää hiekkaa ja rasittaa voimansiirtoa. Öljyämisen jälkeen rullaa ketjua vielä hetki ja pyyhi kevyesti ylimääräinen öljy pois.

Maastopyöräilyn alkeista voi lukea täältä ja myös meidän instagram- tili seurantaan täältä

Share this post: