Kohti terveellisempää ja tasapainoisempaa tulevaisuutta | Ravinto

Jokin aika sitten kirjoitin samasta aihealueesta, mutta silloin otin esille unen ja levon merkityksen hyvinvoinnissa.
Nyt päästään toiseen aiheeseen josta on varmasti yhtä paljon mielipiteitä kuin mitä on puhujiakin.

Ravitsemus on yksi tärkeimmistä tekijöistä sairauksien ennaltaehkäisyssä. Lisäksi se vaikuttaa suuresti unenlaatuun, liikuntaan sekä stressinhallintaan. Hyvä ravitsemus vaikuttaa positiivisesti energiatasoihin, vireyteen, suorituskykyyn ja terveyteen. Kun ravitsemus on kohdillaan voi se ehkäistä riskiä sairastua suolistosairauksiin, kakkostyypin diabetekseen ja osteoporoosiin. Lisäksi se vaikuttaa positiivisesti verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin sekä pitää painon kurissa.
Syömisen säännöllisyys luo pohjaa terveyttä edistävälle ravitsemukselle. Vielä kun siihen lisää oikean ajoituksen, edistää se kehitystä ja suorituskykyä.

Toinen kääntöpuoli on tietysti huono ravitsemus, joka voi aiheuttaa paljon tuhoa. Huono ruokavalio, joka sisältää suolaa, huonoja rasvoja, runsaasti kaloreita ja alkoholia vaikuttaa negatiivisesti jaksamiseen sekä terveyteen.

Mitkä ovat tärkeimpiä asioita ravitsemuksessa?

– Säännöllinen aikataulu, 3-4 tunnin välein
– Monipuolisuus
– Sopivat annoskoot
– Ajoitus
– Rauhoita ruoka-aika

Terveellisen ravinnon ei tarvitse olla tylsää tai yksitoikkoista. Se voi olla myös monipuolista, maittavaa ja värikästä.
Herkkujakaan ei ole tarkoitus kieltää kokonaan, koska silloin niistä tulisi liian suuri houkutus. Salli itsellesi myös herkuttelua, mutta muista myös tässä kohtuus. Pieni suklaapatukka on aivan eri asia kuin kokonainen suklaalevy. Päivittäin on eri asia kuin kerran viikossa.
Kunhan perusta on kunnossa voit sallia itsellesi vapauksia ja herkutteluhetkiä. Ruokamääriä ei tarvitse punnita eikä kaloreita ole tarve laskea jos opettelet arvioimaan oman energiansaantisi sekä kulutuksen. Kun syöt säännöllisesti ja terveellisesti on epätodennäköisempää, että haluat sen lisäksi herkutella rasvaisilla kaloripommeilla.

Tässäkin muutoksessa on hyvä muistaa maltti. Kaikkia muutoksia ei kannata toteuttaa samalla kertaa, koska pää ei ehdi mukaan vaan vastustaa liian suurta muutosta.
Nopeatempoinen dieetinomainen muutos saattaa aiheuttaa nopean painonpudotuksen, mutta tällöin laihdutus on laadutonta. Siitä voi seurata aineenvaihdunnan hidastuminen ja tällöin kilojen lähteminen jatkossa on vielä tiukemmassa.
Kun taas hitaammin tehdyt muutokset antavat myös keholle ja mielelle aikaa sopeutua muutokseen. Useimmiten maltilla tehdyt muutokset ovat pitkäkestoisempia. Aineenvaihdunta käynnistyy paremmin, kun syö monipuolisesti ja usein. Voit mahdollisesti syödä paremmin ja enemmän kuin aiemmin.
Kun teet ruokavaliosi muutokset tarpeeksi maltillisesti jää muutoksista helpommin arkeen tiettyjä rutiineja ja muutos on pysyvää. Ja kun muutos on pysyvämpää ei tapahdu jojoilua, joka usein nopeissa dieeteissä on vaarana.

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post:

One Comment

Comments are closed.