Kiinnostaako juoksuharrastus?

Onko mielessäsi pyörinyt ajatus juoksuharrastuksen aloittamisesta, mutta et vielä ole uskaltanut aloittaa? Mikä on esteenä?

Usein kuulee sanottavan, että ei voi aloittaa juoksemista, kun ei jaksa juosta kuin vain lyhyen matkan. Tai ettei jaksa juosta kovaa. Nämä oli ajatuksia joita omassa päässänikin pyöri lähes 4 vuotta sitten. Ja nuo ajatukset oli kaiken lisäksi totta, en jaksanut juosta pitkää matkaa enkä kovaa. Mutta ei sillä ole väliä kuinka lujaa tai kuinka pitkälle juokset.
Alussa jo 400 metriä oli hyvä saavutus, vielä kun olisi osannut hillitä vauhtia. Kun olisi pitänyt päästä kovaa heti alussa, eihän sitä hölkätä voi jos meinaa juosta.

Lomareissullakin oli lenkkarit mukana

Mies yritti jatkuvasti sanoa, että ota nyt iisisti ja ei tarvitse mennä niin kovaa. Pitää aloittaa rauhallisesti ja kiristää vauhtia pikkuhiljaa. Kärsimättömänä pystyin siihen ehkä alkulenkistä ja sitten mentiin taas liian lujaa. Ja sitten ihmettelin miksi en jaksa juosta pidempiä matkoja tai miksi olen ihan poikki jo puolivälissä lenkkiä. Miksiköhän??

Lopulta liityttiin molemmat juoksukouluun, jossa saatiin hyvää ohjausta juoksuharrastuksen alkuun. Siellä huomasin, että välillä pitää juosta hiljempaa ja sitten välillä mennään niin kovaa kuin jaloista irtoaa. Näin saa kuulemma kuntoa myös paremmaksi. Siellä puhuttiin sykealueista ja peruskestävyydestä sekä vauhtikestävyydestä, ihan outoja termejä minulle siinä vaiheessa.
Pikkuhiljaa treenien kautta opin kuuntelemaan kehoa juostessa ja tajusin, että eihän sitä hei alussa kuulukaan juosta kovaa tai pitkälle. Se vauhti kovenee ja matka pitenee aikanaan.

Itse tein sen virheen, ehkä, että harppasin liian suuren askeleen kerralla ja ensimmäinen kisa oli vain kolme kuukautta juoksukoulun aloittamisesta ja matkana puolimaraton. Olisi sitä ehkä voinut aloittaa maltillisemmin, sillä mulla on kestänyt kauan saada peruskestävyys ja vauhtikestävyys hyvälle tasolle. Sykkeet nousevat edelleenkin todella helposti liian korkealle. En ole koskaan tehnyt tarpeeksi paljon hitaita treenejä vaan vauhdit karkaavat helposti.
Onneksi näihinkin on apua saatavilla tuolla juoksukoulussa. Siellä joku muu katsoo, että vauhti pysyy sopivana ja että treenit on tarpeeksi monipuolisia.

Juoksun lomassa voi myös nauttia maisemista

Joten jos juoksuharrastus yhtään kiinnostaa niin uskalla lähteä liikkeelle. Aloita rauhallisesti ja maltilla. Voit välillä kävellä ja välillä hölkätä ja juokset sitten ihan sen oman kunnon mukaan. Matkaa tai juoksuaikaa voi pidentää pikkuhiljaa, ei liikaa kerralla. Jos rasittaa itseään liikaa voi tulla vammoja tai sitten voi innostus laantua, kun on liian väsynyt koko ajan. Maltti on tässäkin asiassa valttia. Itse voin suositella juoksukouluun osallistumista, sillä ainakin Vauhtisammakolla on useita eri tasoryhmiä joissa pääsee treenaamaan muiden samalla tasolla olevien kanssa. Saa tukea toisistaan ja myös ohjaajilta. Joku suunnittelee treenin eikä sinun tarvitse muuta kuin saapua paikalle.

Nyt vain lenkkarikauppaan ja sen jälkeen tossua toisen eteen 🙂

Share this post: