Kantapään kautta

Migreeni, olkapääkipu, lihasvenähdykset, juoksijan polvea, tulehduksia, plantaari faskiittia. Mitä näitä nyt on. Kaikkia noita ei mulla itselläni ole ollut onneksi, mutta lähipiiristä löytyy nekin jotka omalta listalta puuttuvat.

Suurin osa vaivaa useaa paljon liikkuvaa jossain vaiheessa elämää, migreeni kuitenkaan ei liity liikuntaan mitenkään vaan sen aiheuttavat muut tekijät. Itse kärsin viimeksi keskiviikkona migreenistä ja makasinkin sohvan pohjalla koko päivän, ylös pääsin vasta iltakuuden jälkeen. Heinä-elokuussa migreeni vieraili sen verran usein, että jouduin lopulta kääntymään lääkärin puoleen ja hakemaan lääkkeet sitä varten. Nyt on myös optikolla käyty ja uudet silmälasit on haettu.

Toinen vaiva, joka itseäni ja treenejä on häirinnyt alkukesästä saakka on oikean olkapään kipuilu. Se alkoi pikkuhiljaa ja ensin ajattelinkin saavani sen kuntoon, kun en rasita sitä salilla liikaa vaan teen muita liikkeitä ja kevyillä painoilla. Reilu kuukausi sitten, oikeastaan kaksi, tuo kipu alkoi olla sen verran paha, etten saanut nostettua kättä sivulle ilman irvistystä ja kyykkyjä tehdessä sattui, kun nappasin tangosta kiinni niskan takana.
Menin työterveyteen, sain lähetteen fyssarille, joka tutki sitä hetken ja teippasi. Teippauksen jälkeen olkapää alkoi särkeä entistä enemmän, en nukkunut säryn takia kunnolla. Olin myös jo varannut ajan hierojalle, jonka luona kävinkin maanantaina työpäivän jälkeen. Teipit oli jo irroitettu aiemmin viikonloppuna, koska ne lerpattivat joka puolelta. Kerroin hierojalle missä kipukohta oli, yritin näyttää mitkä liikkeet sattuvat ja selitin mahdollisimman hyvin tilanteen. Hän kysyi onko olkapäätä ultrattu tai kuvattu, no ei ole.
Tunti sitä olkapäätä työstettiin hierojalla, minä kiroillen ja potkien, kun sattui niin hemmetisti. Ylempi lapalihas, kuulemma Supraspinatus nimeltään myös, oli aivan jumissa ja täynnä triggereitä. Triggerpisteitä painettaessa kipu säteili pitkin käsivartta sormenpäihin saakka ja joistain kohdista myös kallonpohjaan saakka. Ainakin yksi aiheuttaja siis löytyi, sillä tuo Supraspinatus sijaitsee lapaluun yläkuopassa ja siitä kiinnittyy olkakyhmyyn ja osallistuu mm. olkaluun ulkokiertoon. Näin kertoo ainakin Google 🙂
Nyt tiedän taas vähän lisää omista lihaksistani ja siitä mikä vaikuttaa mihin. Tiistaina koko olkapää oli hieronnan jäljiltä kuin tulessa ja koko yökin oli mennyt sitä varoen. Koko olka oli kosketusarka, mutta siitä hieroja varoittikin. Keskiviikon vastainen yö meni muuten paremmin, mutta heräilin jo viiden aikaan aamulla päänsärkyyn, joka paheni entisestään seitsemään mennessä. Puhelimen herätyksen aikaan silmissä jo salamoi ja eriväriset sahalaitakuviot välkkyivät. Väkisin söin aamupalaa ja otin lääkkeen ennen kuin menin takaisin nukkumaan.

Miehelläni oli vuosi sitten suuria ongelmia juoksijan polven kanssa ja sen kuntoutukseen meni aikaa ja turhautuminen oli lähellä monta kertaa, kun ei päässyt treeneihin. Nyt vaiva oon selätetty, mutta edelleen pakara- ja reisilihas meinaavat välillä kiukutella, jos juostaan liikaa maantiellä. Polkujuoksu on huomattavasti lempeämpää jaloillekin.

Näistä kaikista vaivoista päästäänkin aiheeseen josta ei koskaan puhuta liikaa, kehonhuolto. Jos liikut, muista ottaa aikaa myös venyttelylle ja levolle. Tiedän itse, että olen jättänyt yläkehon liian vähälle venyttelylle. Kuitenkin me miehen kanssa huolletaan kehoa huomattavasti enemmän kuin iso osa tuntemistamme liikkujista. Jooga on myös hyvää kehonhuoltoa, mutta osa joogaliikkeistä kuormittaa myös kehoa ja lihaksia. Välillä pitää valita lempeämpiä ohjelmia 🙂
Yksi uusista suosikeista on myös Ayurvedinen joogahieronta, josta kerron vähän myöhemmin lisää. Muuten kannattaa panostaa ihan perusvenyttelyyn. Esimerkiksi heti juoksutreenin jälkeen me venytellään porukalla, mutta kotona tehdään myös toinen venyttelysetti vielä samalla, kun katsotaan telkkaria. Lisäksi meillä on käytössä High Roller lihasrulla, jonka avulla saa availtua lihaskalvoja. Todella hyvä laite paljon liikkuvalle sekin!

Share this post: