Juoksutapahtumaan ilman tavoitteita – onnistuuko?

Juoksutapahtumaan lähdetään useimmiten juoksemaan jokin tietty aikatavoite mielessä. Niin minäkin tein aiemmin, mutta viime vuosina nuo tavoitteet ovat olleet hieman erilaisia kuin aiemmin. Alkuun tuli juostua puolimaratoneja useampi vuodessa ja tähtäimessä oli edellisen kisan ajan parannus. Viime vuosina, kun olen siirtynyt juoksemaan enemmän poluilla ja pidempiä matkoja on tärkeimpänä tavoitteena ollut päästä maaliin hyvällä fiiliksellä.

Viimeisen kahden vuoden aikana on lappujuoksut jääneet aika vähille ihan siitä syystä, että niitä ei ole paljonkaan järjestetty. Kaksi vuotta sitten juoksin Berliinin maratonilla toista kertaa ja sen jälkeen seuraava juoksutapahtuma oli viime kesän Paavo Nurmi marathonin kymppi, jonne lähdin ihan hetken mielijohteesta ilman sen kummempia valmistautumisia. Tämän jälkeen olin lappu rinnassa seuraavan kerran nyt heinäkuussa Nuts YlläsPallaksella poluilla. Väliin oli jäänyt pari Karhunkierrosta ja yksi Chicagon maraton. Karhunkierrokselle pääsen ensi keväänä, ainakin toivottavasti, ja tällöin on tarkoituksena juosta koko matka eli Hautajärveltä Rukalle. Chicago saa puolestaan odottaa vuoteen 2023, jolloin meillä on viimeinen optio käyttää tuo lunastettu osallistuminen.

Tänä vuonna ei ollut tarkoitus osallistua Ylläs-Pallaksen jälkeen enää mihinkään tapahtumiin enkä ole siitä syystä harjoitellut mitenkään systemaattisesti. Nyt kuitenkin tarjoutui tilaisuus lähteä juoksemaan Helsinki City Runille, joka järjestetään parin viikon kuluttua. Puolimaraton on matkana pitkästä aikaa, taitaa olla useampi vuosi edellisestä puolikkaasta, ehkä 4-5 vuotta. Reissuun lähden ihan vain fiilistelemään tapahtuman tunnelmaa ja tarkoituksena saada ehjä juoksu ja mukava kokemus.

Kuitenkin ennen tuota HCRD tapahtumaa ihan taas hetken mielijohteesta lähden tulevana lauantaina juoksemaan kotimaisemissa Ruissalojuoksujen 10 km matkan. Tänä vuonna en edes yritä mitään ennätysjuoksua vaan lähden sinnekin kokeilemaan puolikkaan kisavauhtia ja testaan miltä kropassa ja keuhkoissa tuntuu. Näin syksyllä ilman lämpötilat, kosteus ja kaikki mahdolliset homeitiöt voivat laukaista astman rasituksessa. Sen lisäksi olen alkukuun ollut vähemmällä juoksulla nilkan pyörähdettyä poluilla ja vanhan vamman vihoiteltua. Muistin taas miksi sitä nilkan ja pohkeen vahvistusta pitikään tehdä ja miksi myös ne huollot on tärkeitä. Nyt ei nilkka ole enää vihoitellut viimeisten juoksujen aikana ja uskallan lähteä tapahtumiin mukaan.

Juoksutapahtumaan fiiliksen vuoksi

Juoksutapahtumaan on kiva lähteä jo pelkästään sen vuoksi, että niissä se yleinen fiilis ja ilmapiiri ovat aivan käsittämättömiä. Riittää, että pääsee tapahtuma-alueelle ja näkee kaikkien innostuneisuuden, pienen jännityksen ilmassa ja sen humun, joka tapahtumissa on läsnä. Esimerkiksi Karhunkierroksella koko Rukan kylä on yhtä hulinaa.

Aina ei tarvitse olla mitään suuria tavoitteita vaan tavoite voi olla osallistua tapahtumaan, tulla maaliin hyvällä fiiliksellä tai mennä kaveriporukan kanssa viettämään aikaa. Suosittelen testaamaan joskus myös näitä vaihtoehtoja sen vakavan kisaamisen sijaan.

Jos olet tulossa viikonloppuna Ruissaloon juoksemaan niin nykäise hihasta jos törmätään. Ja jos et vielä ole käynyt ilmoittautumassa niin vielä ehdit 🙂

Täältä voit käydä lukemassa meidän vinkkejä miten valmistautua tapahtumaan.

Share this post: