Ruissalojuoksut – hetken mielijohteesta mukana

Ruissalojuoksut juostiin tänä viikonloppuna Turun Ruissalon hiekka- ja asfalttiteillä. Vaihtoehtoina tuttuun tapaan 10km pituinen Ruisriikki ja 21,2 km pituinen Ruisrääkki. Startti tapahtui lauantaina 10km juoksijoilla klo 13 Saaronniemestä. Itselleni tämä taisi olla kolmas oma juoksu kyseisellä reitillä ja pari jänistelyä on myös tullut juostua tuolla viime vuosina. Tänä vuonna en ollut suunnitellut lähteväni tuonne juoksemaan ollenkaan sitä vähemmän valmistautunut. Mutta koska yhtä ex tempore tuli ilmoittauduttua jokin aika sitten Helsinki City Running Dayn puolikkaalle oli hyvä lähteä tänne testaamaan vauhteja.

Alunperin tarkoitus oli lähteä juoksemaan ja fiilistelemään tapahtuman henkeä sekä testaamaan tulevan puolikkaan kisavauhtia. No fiilistelemään lähdin, mutta jo heti alussa tein ensimmäisen mokan, jota ei enää pitäisi päästä tapahtumaan. En katsonut alkuun kellosta vauhtia vaan tunnustellen etenin ja askel rullasi mukavasti. Alkumatka on tuolla Ruissalossa mäkinen joten on hyvä aloittaa maltillisella vauhdilla. Näin ajattelinkin lähteneeni, mutta se kun porukkaa juoksee ohi vasemmalta ja oikealta saa askeleen rullaamaan helposti nopeampaa koko ajan.

Maalissa!

Noin 5 kilometrin kohdalla jouduin hieman hidastamaan vauhtia, sillä en ollut ottanut astmapiippua mukaan ja keuhkoissa alkoi tuntua ikävältä. Hidastin ja keskityin hengityksen tasaamiseen hetkeksi ja se auttoi. Oman kellon mukaan kilometrivauhdit näytti aika tasaisesti alle 5:15 min/km vauhtia paitsi tuo yksi jossa hidastin. Mutta maaliin tultuani, kun tarkastelin vauhteja oli ensimmäisen kilometrin vauhti ollut 10 sekuntia, 5:06 min/km kovempaa kuin oli tarkoitus lähteä menemään tuossa vaiheessa. Tämä oli mitä todennäköisimmin syy siihen, että hengitys vaikeutui ja jouduin hiljentämään. Kantapään kautta ja mitä näitä nyt on..

Tämä Ruissalojuoksut ja syyskuinen Ruissalo kuitenkin vahvistivat ajatusta siitä millaista vauhtia puolikkaalla voisi lähteä juoksemaan. Olen siis viimeksi kisannut tasamaalla puolikkaalla 4-5 vuotta sitten joten hirveästi ei ole vertailupohjaa. Polkujuoksut ovat asia erikseen ja sielläkin olen juossut pääasiassa pitkiä matkoja joilla on aivan erilainen vauhti kyseessä. Viime kesänä taas juoksin 10km matkalla maantiellä pitkästä aikaa ja tein tuolloin oman ennätykseni. Tiesin, että sitä en Ruissalossa pysty ainakaan tänä vuonna lyömään, mutta edellisen 5 vuoden takaisen Ruissalojuoksujen ennätyksen kuitenkin. Tästä syystä keskityin aivan muuhun.

Aina ei tarvitse olla ennätyksiä metsastämässä vaan joskus voi vaan lähteä fiilistelemään ja nauttimaan juoksusta. Joko kävit lukemassa tämän edellisen postauksen aiheesta?

Share this post: