Juoksu ja askellus

Väärä juoksutekniikka, kropan rakenteelliset syyt sekä liian kuluneet tai vääränlaiset kengät voivat aiheuttaa ilkeitä vaivoja juoksijalle.

Ei ole väliä minkä tasoinen juoksija olet, rasitusvammoja voidaan ennalta ehkäistä hyvällä juoksutekniikalla sekä kiinnittämällä huomiota siihen, että eri tavalla askeltavat tarvitsevat erilaiset juoksukengät.

Askeltyyppejä on kolme, neutraali-, ylipronatoiva- ja alipronatoiva askellus.
Pronaatiolla tarkoitetaan nilkan normaalia joustoliikettä, joka toimii olennaisesti juoksussa myös iskunvaimentimena.

Liiallisesta nilkan joustosta eli ylipronaatiosta sekä jalan liian vähäisestä joustosta (alipronaatio) voi aiheutua juoksijalle ongelmia.

Ylipronatoiva askel

Ylipronaatiossa nilkka kiertyy sisäänpäin. Ylipronaatioon taipuvilla juoksijoilla jalkaholvi on usein matala eikä osu lattiaan. Ylipronaatiossa paino ei jakaudu jalkapohjalle tasaisesti, tämä vaikuttaa kehon asentoon ja saattaa aiheuttaa kipua lonkkaan, selkään ja polviin.
Mikäli huomaan että olet astunut kenkäsi linttaan, on sinulla todennäköisesti ylipronaatio.

Alipronatoiva askel

Useimmiten alipronaation taipuvilla on korkea jalkaholvi, nilkka kiertyy ulospäin, samoin polvet saattavat kiertyä ulospäin ja paino neutraaliin verrattuna enemmän jalan ulkoreunalla.
Alipronaatiossa on pronaatiota liian vähän ja näin ollen iskunvaimennusta ei pääse juostessa ja askeltaessa tapahtumaan tarpeeksi. Puuttuva pronaatio voi esimerkiksi aiheuttaa ongelmia polven ulkosyrjälle, nilkan sekä jalkaterän alueella sekä kantapäähän ja akillesjänteeseen.

Neutraali askellus

Kun nilkka on neutraali jalka ei juostessa ja askeltaessa kallistu kumpaankaan suuntaan ja paino jakautuu myös tasaisesti koko jalkapohjan alueelle. Jalkaholvin korkeus on myös yleensä normaali ja jalkaholvi ei osu lattiaan.
Oman askeltyypin selvittäminen voi olla hankalaa, mutta mikäli olet kärsinyt joistain yllä mainituista ongelmista suosittelen että kannattaa askeltyyppi selvittää asiantuntijan kanssa ja sen jälkeen katsoa itselle sopivat kengät ja mahdollisesti pohjalliset.
Aiheesta toiseen, videolla ja YouTubessa nyt Tanjan mietteitä TRX- harjoittelusta
IG
Facebook

Share this post: