Vältä yleisimmät virheet juoksussa

Kevättä kohden mennessä moni aloittaa taas juoksemaan ja mielessä saattaa siintää jo kesän tavoitteetkin.

Mitä sitten juoksussa kannattaisi ottaa huomioon, vai riittääkö vain että juoksee sen minkä jaloistaan pääsee?

Juokse mahdollisimman paljon ja mahdollisimman kovaa

Vai olisiko parempi kuitenkin aloittaa maltillisesti?
Mikäli aloittaa juoksemisen liian kovaa, ei sitä saa oikein koskaan onnistumisen fiilistä, vaan juoksu tuntuu aina kovinkin raskaalta ja pahalta. Aloita siis maltilla ja etene vauhdilla jossa pystyt puhumaan puuskuttamatta. Varsinkin juoksutaipaleen alkuvaiheessa olisi suurimman osan juoksuharjoittelusta mentävä peruskestävyysalueella, eli on oikeasti tärkeää välttää lenkkien karkaamista liian kovatehoiseksi. Tämän olisi hyvä kokeneemmankin juoksijan muistaa.
Viikkotasolla kannattaa myös seurata kuormitusta ja lepoa, sekä muistaa ettei nosta liian paljoa kerralla viikossa juostavaa määrää. 

Kehonhuolto on turhaa

Vai olisiko se avain siihen että pysyy juoksukunnossa sekä kehittyy juoksijana?
Juoksu on raskas laji keholle, niinpä onkin tärkeää huolehtia siitä säännöllisesti.
Kannattaa ottaa rutiiniksi, että ainakin jokaisen lenkin jälkeen tekee kevyitä ja dynaamisia venytyksiä, viisi minuuttiakin on jo parempi kuin ei lainkaan.
Viikottain olisi hyvä tehdä kehonhuoltoa ja lihaskuntoa, molempia. 
Liikeradat alkavat hiljalleen pienentyä mikäli kehonhuollosta luistaa. Tätä kautta juoksuasento heikkenee ja voi johtaa rasitusvammoihin.
Lihaskuntoharjoittelu on yhtä tärkeässä roolissa sillä se kasvattaa voimatasoja, pitää yllä liikeratoja ja tukee näin kehoa ja vähentää vammojen riskiä. 

Tavoitteet heti maratoniin

Vaiko sittenkin pala kerrallaan ja maltilla. Muista ettei sinulla ole mikään kiire minnekään ja pidä tavoitteet realistisena ja maltillisina.
Mikäli tavoite on liian iso, tulee äkkiä tehtyä liikaa ja liian nopeasti ja tästä voi seurata rasitusvammoja. Liian isoissa tavoitteissa on myös se vaara että ne saattavat tuntua liian vaikealta tavoittaa ja voi aiheuttaa motivaation katoamisen. 
Aseta siis itsellesi sopivat tavoitteet ja haaveet ja etene pala kerrallaan ja muista nauttia matkasta. 

IG
Facebook

Share this post: