Polkupyörä ja pieni osto-opas, miten löytää sopiva pyörä

Polkupyörä on taas aika ottaa kaapista hieman aktiivisemmin esille ja samalla taas alkaa tuomaan pyöräilyblogi esille. Kevättä kohti mennessä moni alkaa varmasti miettimään sopivan polkupyörän hankintaa joko uutena tai käytettynä. Viidakko voikin olla aikamoinen ja omat käyttötarpeet määrittävät millainen polkupyörä on sopiva itsellesi. Alla on kuitenkin muutamia yleisvinkkejä polkupyörän hankintaa helpottamaan.

Pian pääsee taas Sutralla menemään maaseudun hiekkateitä

Cyclocross polkupyörä

Cyclo menee pyöränä sinne hybridipyörän ja maantiepyörän välimaastoon. Asento sekä ulkonäkö ovat maantiepyörää muistuttavat mutta renkaat ovat paksummat, vaihdevälitykset kevyemmät ja siihen saa helpommin lisävarusteita. Näin ollen cyclocrossarissa on laajemmat käyttömahdollisuudet kuin maantiepyörässä. Sillä onnistuu pyöräily niin asfaltilla , hiekalla kuin myös jopa poluilla. Cycloon saat myös helposti asennettua esim. tavaratelineen.

 • Soveltuu ympärivuotiseen käyttöön ja on kevyt sekä monipuolinen pyörä(esim. työmatkoille)
 • Maantiepyörää monikäyttöisempi , ajoasennon sekä paksumpien renkaiden ansiosta

Gravel-pyörä menee jokapaikasta

Gravel-pyörällä et ole riippuvainen maastosta ja alustasta. Graveler-pyöräilyssä minua kiehtoi ja kiehtoo vapaus mennä lähes paikkaan kuin paikkaan. Gravel-pyörällä matka jatkuu kunhan vain kuski tekee töitä ja reitti on edes kohtuullisen kuljettava, toisin kuin esimerkiksi maantiepyörällä pitää joissain olosuhteissa ja maastossa jättää leikki kesken ja etsiä parempaa reittiä. Gravel kulkeekin niin asfaltilla, soralla ja hiekalla. Gravel-pyörä onkin monipuolinen pyörä. Itse ajan omalla Konallani niin työmatkaa kuin pidempiä treenejäkin, hieman kiinnostaisi myös tehdä pyörävaelluksiakin koska siihen on pyörässä hyvät ominaisuudet. Pidemätkin matkat on olleet mukavia taittaa gravel-pyörällä koska siinä on rento ajoasento, leveät renkaat ja ajaminen sillä on vain yksinkertaisesti mukavaa.

Maantiepyörä

Kapeat renkaat ja kevyt pyörä, on kevyt ja nautinnollinen ajaa. Matala ja virtaviivainen ajoasento joka tekee ilmanvastuksesta pienemmän. Maantiepyörä on tarkoitettu päällystetylle tielle ja pyörä soveltuu niin kilpakäyttöön kuin kuntoiluun.

 • Maantiepyörä on kevyt polkea
 • Maantiepyörällä pääsee nopeasti paikasta toiseen
 • Ei sovellu talviajoon eikä hiekkateille

Hybridi polkupyörä

Hybridipyörät soveltuvat työmatkoille, lenkkeilyyn asfaltilla sekä hiekkateillä.
Hybridissä yhdistyvät maasto- ja maantiepyörien ominaisuudet. Ajoasento on pyörässä melko pysty ja monessa mallissa sitä pystyy muuttamaan säädettävien ohjainkannattimien ansiosta.
Hybiridipyörien varustetaso vaihtelee paljon ja osa valmistajista kutsuu pyöriä Fitness -pyöriksi. Näissä on hieman muita pyöriä kapeammat renkaat ja ovat enempi tarkoitettu asfaltille.

 • Hyvä yleispyörä
 • Renkaat rullaavat hyvin ja on riittävän paksut sorateille
 • Peruspyörää nojaavampi ajoasento
 • Vaikka onkin maastopyöristä otettu joitain osia niin soveltuu kuitenkin vain teille

Maastopyörä ja Fatbike

Maastopyörä ja Fatbike on tarkoitettu ensisijaisesti maastoon, mutta on se myös paljon käytetty yleispyörä.  Maastopyörässä on matala runko jotta sen päällä olisi helppo liikkua ja tasapainoilla poluilla kun menee juurakkoista polkua. Maastopyörissä ja varsinkin Fatbikessa paksut renkaat lisäävät pitoa , mutta asfaltilla niiden takia rengas ei rullaa niin hyvin kuin esim. maantiepyörässä.
Läskipyörällä ja maastopyörällä pääsee kuitenkin huonommista paikoista ja talvella rengas kulkee vakaammin.

 • Monikäyttöinen ja tukeva
 • Paksut renkaat antavat hyvän pidon
 • Soveltuu talvipyöräksi
 • Päällystetyillä teillä leveä rengas ei rullaa niin hyvin mitä kapea ja sileä rengas

Kaupunkipyörä

Kaupunkipyörät ovat yleensä hyvin varusteltuja 1-10 -vaihteisia. Mukavia ajettavia pyöriä pehmeän satulan ja pystyn ajoasennon takia. Peruspyörä ja soveltuu kaupunkiajoon ja miksei pidempäänkin jos vauhti ei ole pääasia

 • Leppoisa ja mukava ajoasento
 • Helppokäyttöinen
 • Renkaat eivät rullaa yhtä hyvin kuin muissa mutta toisaalta kestävä paksun kumin vuoksi

Joko seuraamme toisiamme instagramissa? Löydät tilini täältä

Share this post: