Pallas-Yllästunturin nähtävyydet

Pallas-Yllästunturin nähtävyydet asettuvat laajalle alueelle ja yhdellä viikon reissulla ei millään ehdi kaikkea näkemään. Meidän kesälomareissulla juostiin paljon näitä yleisempiä reittejä, mutta käytiin me katsomassa ihan rauhassa myös muitakin paikkoja.

Meillä oli majapaikka Äkäslompolon Nilivaarassa ja siitä oli helppo lähteä niin jalan kuin autollakin lähiympäristöön. Meidän juoksureiteistä Pallas-Yllästunturin alueella kuten Kukastunturille, Ylläksen 37 km kisareitti, Keimiötunturille, Palkaskerolle ja Aakenustunturille voit käydä lukemassa täältä ja täältä.

Pallas-Yllästunturin Kesänkitunturi

Kesänkitunturi tuli tutuksi jo aamun juoksulenkillä, mutta päätimme vielä illalla lähteä patikoimaan sen huipulle aurinkoa ihailemaan. Auringonlaskua emme aikoneet jäädä odottamaan näin heinäkuussa. Tällä kertaa emme nousseet Kesängille Pirunkurua pitkin vaan lähdimme mökin läheltä poluille joita olimme palanneet päivän juoksulenkiltä. Polku kulki kohti tunturin lakea pikkuhiljaa nousten lähes huomaamatta. Loppumatkasta polku muuttui rakkakiveksi, mutta oli edelleen ihan hyvin kuljettavaa.

Löysimme hyvän istumapaikan lähes laelta, josta näkyi kauas horisonttiin. Aurinko paistoi välillä pilven takaa ja välillä ihan kirkkaastikin vaikka kello läheni jo iltayhtätoista.

Kesänkitunturi

Varkaankuru

Varkaankuru sijaitsee Ylläksellä Äkäslompolon puolella Kesänkitunturin ja Kellostapulin välisessä solassa ihan Kellostapulin kyljessä. Tämä kuru on todella kaunis puroineen ja vihreine metsineen. Reitti on helppokulkuinen ja Varkaankurun rengasreitti on noin 4 km pitkä ja lähtöpaikkana toimii Kellokkaan luontokeskus. Tästä on vaikea sanoin kertoa, miten kaunis paikka on, mutta kuvat kertovat hyvin.

Varkaankuru
Varkaankuru ja iltakahvi

Kuerlinkat

Kuerlinkat on kaksi putousta lähellä Äkäslompoloa. Putouksille on helppo päästä autolla, kävelymatkaa tuli muutama sata metriä, mutta joku oli kyllä ajanut ihan perille saakka autolla. Ensimmäisen putouksen yli kulkee hutera siltä, joka olikin nyt suljettuna, joten emme päässeet näkemään alempaa putousta lainkaan. Lukemamme mukaan juuri tämä alempi olisi ollut se hienompi ja suurempi tai villimpi näistä putouksista. Kyllähän tuo ylempikin ihan näkemisen arvoinen paikka oli, mutta pikkuisen jäi harmittamaan ettei nähty koko kokonaisuutta.

Pakasaivo

Pakasaivo eli saivo on kapea reilun kilometrin pituinen syvimmillään noin 60 metriä syvä rotkojärvi. Pakasaivo sijaitsee noin 12 km Äkäslompolosta Kolarin suuntaan, Hannukaisten kohdalta käännytään hiekkatielle, jota kuljetaan vielä reilu 11 km. Autolla pääsee parkkipaikalle, josta on parinsadan metrin kävelymatka ensimmäiselle näköalapaikalle.

Pakasaivo

Pakasaivo on Pohjois-Suomen toiseksi syvin järvi Inarijärven jälkeen ja vaikka se onkin ylhäältä nähtynä pienikokoinen on maisema todella jylhää, kallioseinämät ovat korkeimmillaan noin 60 metriä vedenpinnan yläpuolella. Pysähdyttävä paikka tämäkin, kuten moni muu näkemistämme maisemista Pallas-Ylläksellä.

Share this post: