Mitä sinä syöt pitkällä lenkillä?

Hyviä vastauksia on varmaan yhtä paljon kuin juoksijoitakin. Yksi sopii yhdelle, toinen toiselle.

Nyt ajattelin hieman avata omia ”ruokailutottumuksia” pitkillä lenkeillä. Mun kohdalla se tarkoittaa sitä, että jo puolimaratonin aikana tankkaan jotain muutakin energiaa kuin urheilujuomaa. Olen huomannut, etten pärjää sitä kahta tuntia ilman väsähdystä jos yritän selvitä pelkän nesteen voimalla. Mitään tukevampaa eväästä en parinkympin lenkille ota, mutta mukana kulkee kyllä aina pari energiageeliä.
Nuo geelit on vähän sellaisia, että ne eivät välttämättä sovi kaikkien mahalle ja niitäkin on paljon erilaisia. Itselleni sopiviksi olen todennut High5:n geelit ja Arctic Warriorsin Puhti hunajageelit. Lisäksi olen viime aikoina tykästynyt erityisesti geelejä parempaan, vähemmän sottaavaan tuotteeseen, Clif Blokseihin. Bloksit on vähän kuin energiakarkkeja, viinikumimaisia kuutioita, joita olen ottanut 2 kerralla noin puolen tunnin välein pidemmillä lenkeillä. Vähän vettä perään niin hyvä tulee. Ne on helppo kantaa mukana, pakkauksessa on 6 kuutiota joten niiden kanssa pärjää energiantarpeesta riippuen 1,5-2 tuntia. Makujakin löytyy useita vaihtoehtoja ja on joissakin lisätty myös vähän kofeiinia kuten myös joissain geeleissä on.

Vähän kaikenlaista evästä

Geelien ja kuutioiden lisäksi polkulenkeillä jotka on yli 2 tuntia pitkiä kulkee mukana useimmiten joku energiapatukka, cashewpähkinää, rusinaa tai uusi suosikki, kuivattua mangoa, Lindtin tummaa suklaata, joka on maustettu merisuolalla. Suolaahan on myös hyvä saada energian lisäksi pidemmillä lenkeillä ja joskus valitsen myös cashewpähkinät kuivapaahdettuina ja suolattuina.

Näillä pitäisi pärjätä muutama tunti

Useimmiten meillä on vähän liikaakin evästä mukana, koska miehen diabetes. Tasataan yleensä eväät molempien reppuihin, jottei toisen tarvitse yksin kantaa kaikkea.
Lisäksi meillä on useimmiten vettä ja urheilujuomaa molempia, varsinkin kesäaikaan, kun nestettä haihtuu enemmän. Talvellakaan ei nesteytystä lenkin aikana silti kannata unohtaa, koska kyllä sitä haihtuu kylmälläkin kelillä.

Eväitä on hyvä ottaa mukaan myös lyhyemmille polkulenkeille, jotta kroppa tottuu kantamaan vähän ylimääräistä ja että itse tottuu juoksemaan repun tai liivin kanssa.

Useimmiten olen törmännyt suositukseen syödä jotain energiapitoista 25-35 minuutin välein, jotta energiansaanti pysyy tasaisena ja tuota juostessa syömistäkin kannattaa harjoitella ennen kovempaa koettelemusta. Itselläni on tehnyt todella tiukkaa syödä jotain, kun on kuuma ilma, alkaa olemaan väsynyt ja on jo ehkä syönyt pari geeliä. Ainakin nuo makeat geelit alkavat tekemään pahaa jossain vaiheessa ja silloin onkin hyvä olla mukana muita vaihtoehtoja.
Ultramatkoilla tankkaus on isossa roolissa suorituksessa. Jos energiatasot ehtivät laskea liian alas, on todella vaikea saada niitä ylös takaisin juoksun aikana ja vielä niin, että maha sen kestää. Siksi on hyvä aloittaa jo alkumatkasta ja pikkuhiljaa tankkailla jotain.

Joillekin toimii nallekarkit, joillekin vaahtokarkit, jotkut taas haluavat kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä. Kannattaa testailla erilaisia vaihtoehtoja ja usein tapahtumissa kuulee, kuinka kaverin eväät vaikuttavat houkuttelevammilta kuin omat ja usein eväitä myös vaihdellaan keskenään 😀

Onko teillä jotain omia suosikkieväitä pitkille lenkeille?

Share this post:

10 Comments
 1. Susanna

  Turkinpippurit on mun lemppareita varsinkin polkujuoksukisoissa.:)

 2. Tanja

  Mun vatsa ei välttämättä tykkäisi niistä kisoissa, sen verran tujua on se salmiakkijauhe kyllä 😀 Muuten ne kyllä on ihan hyviä 🙂

 3. Riippuu lenkin tarkoituksesta… Kevyttehoisimmilla pitkillä, joilla on tarkoitus parantaa rasva-aineenvaihduntaa, on aina vain vettä mukana. Jos harjoittelen kisatankkausta tai teen kovempaa ja pitempää pitkää, syön sitä, mitä meinaan kisassakin syödä: GU:n geelejä ja glukoosipastilleja. Aika harvoin kyllä syön mitään, ehkäpä teen liian lyhyitä lenkkejä. 😀

 4. Satu

  Tämä on juttu, jota mun pitää harjoitella. Parin tunnin pitkiksillä en tarvitse mitään, mutta pidemmillä lenkeillä olen syönyt hiilihydraattipatukoita. Nyt pitää tässä talven mittaan harjoitella geelejä ja löytää itselleni ne sopivammat. Itse koin kanssa noi cliffin energiageelikarkit toimivana myös ja ultralla mun henkinen pelastus oli salmiakki 🙂

 5. Tanja

  Noita GU:n geelejä pitää joskus testata 🙂
  Mun on pakko vähänkin pidemmillä lenkeillä tankata energiaa, etten täysin väsähdä.

 6. Tanja

  Hyvä syy syödä suklaata tai salmiakkia 😀

 7. Kantapääopistossa

  Nuo blokit on loistavia. En pysty itse nauttimaan mitään tavallisia geelejä tai urheilujuomia, kun kaikki alkaa närästää. Samoin kaikki happamat ja hiilihappoiset jutut. Välillä on ollut vähän haastavaa löytää kisareissuille tankkauseväitä, jotka ei painais tonnia/aiheuttais närästystä 😀 Mulla on urheilujuoman sijaan mukana mustikkamehua. Pähkinät, taatelit, viikunat toimii ja banaani. Sitten salainen ase on itsetehdyt energiamöykyt, joita on pakko tehdä aina mukaan. Tuo riittävä syöminen aiheuttaa kyllä lähes joka kisassa ongelmaa, samoin kuin juominen. 😀

 8. Tanja

  Mustikkamehu tai -keitto on varmaan hyvä vaihtoehto, koska mustikka on yleensä hyvä vatsallekin.
  Mitä sulla on niissä energiamöykyissä? Mä oon joskus tehnyt itse raakapatukoita niin nekin olis varmaan hyvä vaihtoehto.
  Jotenkin on hankala saada alas mitään, kun alkaa olemaan tarpeeksi väsynyt. Mutta ehkä se väsymys pysyisi poissa jos söisi paremmin 😀

 9. Tanja

  Kiitos linkistä, nämä taitaa mennä testiin 🙂

Comments are closed.