Liikutaan yhdessä

Keväällä alkaa erilaiset liikunnan massatapahtumat taas kasaantua viikonlopuille. Massatapahtumia on varmasti paljon erilaisia, mutta tällä kertaa tuon esille erilaiset juoksutapahtumat, joiden määrä on viime vuosina lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Pari viikkoa sitten oli Helsinki City Run, aiemmin oli Karhuviesti Rauman suunnalla, Masku Marathon, Aurajoen Yöjuoksu, Vantaan Extremerun ja vaikka mitä tapahtumia. Eilen oli Turussa Naisten Kuntovitonen ja Tampereella Likkojen Lenkki. Viikon kuluttua on Tukholman Maraton ja kolmen viikon kuluttua minun tämän kesän kohokohta, Forssan Suvi-ilta.

Syksylle on vielä tulossa vaikka minkälaisia juoksutapahtumia, kuten Väriestejuoksua ja Mutajuoksua, Helsinki Night Runia ja Ruissalojuoksua.
Ehkä sitä tulee lähdettyä vielä jollekin näistä.

Mikä niissä massatapahtumissa sitten on houkuttavaa? 
Varmaan ainakin se, että yksin ei ole kovin kivaa juosta tai lenkkeillä ja porukalla tunnelma on aina niin hyvä. Ei ole väliä oletko huippujuoksija vai sunnuntaihölkkäilijä, aina löytyy se oma porukka jonka kanssa voi lähteä tapahtumaan. Tai sitten lähdet tavoitteleman omaa ennätystä ihan itseksesi. Massan mukana yleensä se vauhti pysyy sopivana ja ei tule kiusausta lopettaa kesken kun muut kannustavat ja juoksevat mukana. 
Massataphtumissa on yleensä myös paljon oheisohjelmaa, on esiintyjiä ja myyntikojuja ja tuote-esittelyjä.

Eilinen Naisten Kuntovitonen oli ainakin taas kerran kiva tapahtuma, vaikka mun mielestä mukana oli huomattavasti vähemmän porukkaa kuin ennen. Ehkä sitten uudet tapahtumat syövät vanhoilta osallistujia. Ei välttämättä mainosteta sitä ”vanhaa tuttua” tapahtumaa niin paljon ja se jää uusien jalkoihin. Aina pitäisi tapahtumanjärjestäjän muistaa mainostus, vaikka olisi aiemmin ollut kuinka suosittu tahansa. 
Sää suosi ainakin eilisiä osallistujia. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta jo heti aamulla ja klo 13 kun oli lähdön aika, näytti lämpömittari +32 astetta Paavo Nurmi Stadionin taululla. Ja siltä se tuntuikin. Vettä meni paljon jo ennen lähtöä ja myös lenkin aikana.

Piknik starttia odotellessa
Lämpöä riitti

Itselleni tuo tapahtuma muuttui kävelylenkiksi, vaikka vielä viikko sitten olin siinä uskossa, että nilkka paranee ja pääsen juoksemaan tavoitteeksi asettamani 10 km juoksun. Toisin kävi, nilkka on vielä hieman ärhennellyt jopa kävelylenkkien jälkeen ja alkuviikolla tekemäni juoksutreeni osoitti sen, että nilkan pitää vielä levätä jos aion olla kunnossa puolikkaalle. 
En kuitenkaan halunnut jäädä pois tapahtumasta ja koska sain kaverini mukaan kävelylenkille oli sekin ihan kiva lenkki. Otin sen enemmän tapahtuman näkökulmasta kuin juoksulenkistä. Saan sen kympin kisan ottaa jossain myöhemmässä tapahtumassa. 

Toisaalta tämänlainen massatapahtuma, johon porukka kokoontuu jo pari-kolme tuntia ennen starttia ei ole paras mahdollinen paikka juoksulle, jos tavoittelet tiettyä aikaa. Itse olin paikalla jo 10.30 aikoihin ja startti oli klo 13. Siinä ehti +32 asteen lämmössä jo tulla hiki moneen kertaan ja voi olla ettei 10km juoksulle olisi saanut niin hyvää aikaa kuin olisi halunnut. Oli voimat jo aika finaalissa lähdön aikaan. 
Kannattaa siis miettiä menekö kuumuuteen jo aikaisin jotta ehtii olla porukan mukana vai vasta lähempänä starttia, jolloin voi viettää tuon edeltävän ajan jossian viileämmässä.
Tämä tulee itselläni ainakin eteen kolmen viikon kuluttua, koska puolikkaan startti on klo 16. Toivonkin hieman viileämpää keliä kuin eilen oli. 

Suurin osa oli eilenkin tullut hakemaan pelkkää yhdessäoloa ja hauskanpitoa, niinkuin kuuluukin kun kyseessä on tapahtuma jossa ei jaeta osallistujanumeroita tai oteta aikaa. Kyseessä ei siis ole juoksukilpailu. 
Mukana oli jos jonkinlaista osallistujaa, oli Peppi Pitkätossuja, mummoja ja ainakin pari polttarijengiä bongasin joukosta. Tapahtumassa järjestetään joka vuosi myös paras asu-kilpailu. Vielä en ole tämänvuotista voittajaa löytänyt mistään. 
Hauskaa suurimmalla osasta porukkaa näyttikin olevan. Porukkaa oli tänä vuonna vauhdittamaan saatu Alexander Stubb, joka avasi tapahtuman, Vappu Pimiä juontajana, esiintyjinä Arja Koriseva, Pekka Hyysalo, Ressu ja Jussi ja Elastinen. Näiden lisäksi oli paikallisesta liikuntakeskuksesta alkulämmittelyn vetäjiä. Paikalla oli myös turkulaisen Vauhtisammakon porukkaa Galileo-harjoittelulaitteen kanssa ja heidän pisteessään sai myös tehdä kehonkoostumusmittauksen. Kyllä siinä näytti porukkaa käyvän mittauksissa ja juoksun jälkeen myös Galileoa testaamassa.Lämpimän tapahtumapäivän jälkeen oli mukava päästä kotiin omalle takapihalle loikoilemaan ja rentoutumaan auringonpaisteessa. 

Tänään on vuorossa Galileo-harjoittelua ja illemmalla salitreeniä.
Siitä on taas hyvä aloittaa seuraava treeniviikko!Share this post: