Työmatkapyöräily ympärivuotisena hyötyliikuntana

Työmatkapyöräily olisi helppo jättää taakse nyt, kun kesän aurinkoiset ja lämpimät kelit alkavat jäädä taakse ja syksyn sadekelit saapuvat. Kuinka helppoa olisikaan aamulla istua autoon tai julkisten kuljetettavaksi. Itselläni työmatka lyheni alkuvuodesta noin 3 kilometrillä ja pääsin koko 8 km matkan polkemaan pitkin hyviä pyöräteitä, tosin ne pitenevät jatkossa 16 km, mutta pyöräteitä jatkuu edelleen. Tarkoitus on kulkea pyörällä läpi vuoden lähes millaisella kelillä tahansa. Vain kovempi pakkanen voi olla yksi syy jättää pyörä kotiin tai ihan pääkallokeli. Astman kanssa kovalla pakkasella pyöräileminen voi tuottaa hengitysongelmia, sillä buffin läpi hengittäminen ei ole helppoa ja pakkasella hengitysilma kostuttaa buffin ja kylmä viima jäädyttää sen kasvoihin kiinni. Mutta tuleva talvi näyttää mitä keliä on tulossa ja jos on samanlainen talvi kuin viime vuonna niin ei kyllä pakkasesta ole kovinkaan paljon haittaa.

Tällä hetkellä olen pääsääntöisesti kulkenut työmatkat Konan cyclocrossilla, mutta siihen ei ole nastoja ainakaan vielä. Toinen kulkuväline on uudempi hankinta Orbean maastopyörä, johon ehkä voisikin nastat hankkia talveksi ja kulkea hankalammat kelit sillä. Konassa on lukkopolkimet, joiden toinen puoli on tasamallinen ilman lukkoa. Lukkopolkimia ja pyöräilykenkiä voin lämpimästi suositella kaikille jotka pyöräilevät vähänkään enemmän, sillä ne helpottavat pyöräilyä ja tekevät siitä keholle taloudellisempaa. Sen tiedän, että talvella en tule käyttämään lukkokenkiä vaan ennemmin sellaisia jotka saa nopeasti polkimelta maahan ihan turvallisuussyistä. Muita varusteita on myös kiitettävästi ja niistä ei ainakaan työmatkapyöräily tule jäämään kiinni. Kaapista löytyy sateenpitävää pyöräilyhousua ohuempana ja paksumpana, merinovillapaitoja, irtohihat, pyöräilyliivi, joka on heijastava ja sateenpitävä sekä kunnon vesisateeseen vielä hyvin näkyvä kirkkaan keltainen takki. Käsineitä on myös joka lähtöön eri paksuisena ja kypärän vaihdoin kesällä uuteen. Myös valoihin ollaan panostettu ja itselläni on takavalona jo vuosia palvellut, mutta edelleen hyvin toimiva Bontragerin Flare R -lamppu, joka näkyy yli kilometrin päähän. Etuvalona myös ladattava akkukäyttöinen lamppu, mallia ja merkkiä en juuri nyt saanut päähäni.

Työmatkapyöräily ja hyödyt

Työmatkapyöräilyn hyödyt on myös yksi syy miksi sitä teen. Yksi suurimmista syistä on hyötyliikunta jota saan noilla matkoilla. Liikun jonkin verran työpäivän aikana asiakasohjausten aikana, mutta se ei kuitenkaan ole omaa treeniä. Juoksu on minulle se mihin panostan eniten ja joskus aikataulut eivät riitä päivittäiseen juoksuun ja aerobista liikuntaa olisi saatava. Pyöräillessä töihin ja kotiin sekä ohjauspaikkojen väliä saa helposti kasaan aerobista liikuntaa tunnista pariin per päivä riippuen aikatauluista ja ohjauspaikoista. Pyöräily on kenelle tahansa hyvä työmatkaliikunta, sillä pyöräillessä kehon isot lihakset, pakarat ja reidet tekevät töihin ja tämä saa sydän- ja verenkiertoelimistön tekemään töitä. Lisäksi se kuluttaa energiaa ja kaloreita hyvin, kunhan vauhtia on sopivasti ja matkaa riittävästi. Toki lyhytkin matka on parempi kuin ei mitään.

Töihin pyöräillessä saa myös päivän käyntiin rennosti ja keho lähtee käyntiin ihan eri tavalla kuin autossa istuessa. Työpäivän jälkeen kotiin pyöräillessä voi vielä käydä läpi päivän asiat ja päästellä ulos höyryjä jos niitä on päässyt kertymään jostain syystä. Itselläni tosin ei tällä hetkellä ihan hirveästi sille ole tarvetta. Pyöräillessä ei myöskään tarvitse istua liikennevaloissa ruuhkan keskellä vaan pääsee huomattavasti helpommin perille. Meillä on perheessä vain yksi auto joten sekin vuoksi ainakin toinen meistä pyöräilee työmatkat. Riippuu työpäivien kulusta kumpi saa ottaa auton ja kumpi pyöräilee, joskus molemmat kulkee pyörällä ja auto jää kotiin. Viime viikolla esimerkiksi kuljin pyörällä töihin 4 päivänä ja autolla vain kerran. Ekologista myös.

Joskus on vain kuitenkin pakko jättää pyörä kotiin ja mennä autolla. Esimerkiksi päivinä jolloin tiedossa on myös ulkotreeniohjausta ja mukaan pitää saada kahvakuulia tms painavampia ja isompia välineitä on työmatkapyöräily mahdotonta.

Mikäli kaipaat pyöräilyvaatteita työmatkapyöräilyyn tai muuhunkin pyöräilyyn niin koodilla Heleä15 saat -15 % https://classycyclist.fi verkkokaupasta ja kivijalkamyymälästä, koodi voimassa vuoden loppuun saakkaa.

Share this post: