Monipuolisella treenillä eteenpäin

Juoksua, salitreeniä, venyttelyä, rullailua, pyöräilyä ja kävelyä.

Kaikki edellä mainitut kuuluu mun viikko-ohjelmaan jossain määrin. Miten paljon mitäkin, riippuu aina viikon ohjelmasta ja treenien sisällöstä.
Pääsääntöisesti tulee juoksua 3 päivänä viikosta, pyöräilyä parina päivänä, salitreeniä 2-3 päivää viikossa, kehonhuoltoa päivittäin jossain muodossa ja kävelyä koiran kanssa lähes päivittäin. Ja ennen kuin kukaan ihmettelee, niin kyllä koira pääsee ulos joka päivä useamman kerran 🙂 Ulkoiluttajana on usein mies. Aamuisin teen sillä aikaa meille aamupalat, kun hän käyttää koiran lenkillä. Mulla työpäivät päättyvät tunnin myöhemmin, joten hän ehtii tehdä lenkin myös iltapäivällä. Iltalenkki on usein mun vastuulla, paitsi, jos olen juoksutreeneissä.

Pontuskin odottaa jo kevättä

Juoksutreenit käyn kaksi kertaa viikossa Vauhtisammakon riveissä ja tuolloin on vaihtelevasti ohjelmassa intervalleja ja juoksutekniikkaa. Viikonloppuisin käydään omatoiminen ”viikon pitkis”, yleensä miehen kanssa kahdestaan. Se on tarkoitus pitää pk-lenkkinä ja viime aikoina ollaan tuo lenkki tehty polkujuoksuna. Pituudeltaan kyseinen lenkki vaihtelee aika paljon ja voi olla oikeastaan mitä vain 10 kilsasta ylöspäin.

Salitreeneissäkin on vaihtelevuutta. Jalkatreenit pyrin tekemään viikonloppuisin ja viikolla juoksupäivien välissä tehdään yläkroppatreenit. Saliohjelmaa vaihdellaan 4-8 viikon välein. Välillä on voimatreeniä ja välillä kestävyystreeniä. Kuitenkin pyritään kaikki saliohjelmat valitsemaan sen mukaan, että ne tukevat juoksua parhaalla mahdollisella tavalla.

Vatsalihaksia voimapyörällä

Vähän maastavetoja

Milloin sitten pyöräilen? Näin talviaikaan pari kertaa viikossa työmatkat ja ne sellaisina päivinä, kun ei ole juoksutreenejä, koska en ehtisi kotiin ennen kuin pitäisi taas lähteä juoksemaan. En myöskään halua mennä suoraan töistä juoksutreeneihin, koska se tarkoittaisi sitä, että pitäisi treenin jälkeen vielä pyöräillä kotiin. Matkaa mulla tulee kuitenkin se 12 km per suunta ja hikisenä ei välttämättä olisi terveellistä pyöräillä pikkupakkasessa.
Kevään tullen voikin tilanne taas olla ihan eri ja pyöräilykilometrejä voi tulla huomattavasti enemmän.

Pyörällä kesät ja talvet

Kehonhuoltoa teen eri muodoissa lähes päivittäin. Lyhyet venyttelyt ainakin tulee tehtyä päivittäin, mutta sen lisäksi otan vielä mukaan rullailua foam rollerilla. Joinakin päivinä teen pidempiä venyttelyitä tai pumppaavia venytyksiä pitkän kaavan mukaan. Tällä hetkellä osa venyttelyistä tulee tehtyä spagaattihaasteen merkeissä. Vielä ei sen suhteen ole edistystä huomattavissa, mutta pikkuhiljaa pikkuhiljaa…

Venyttelyä salitreenin jälkeen

Tämä viikko-ohjelma voi kuulostaa täyteenahdetulta ja siltä etten ehdi mitään muuta tekemään, mutta kyllä ehdin 🙂 Juoksutreenit viikolla vievät reilun tunnin mun ajasta matkoineen, viikonloppuna vähän kauemmin riippuen treenistä. Joskus niihin menee puolitoista tuntia ja joskus 3 tuntia. Salilla kuluu 40-60 minuuttia per treenikerta ja nuo venyttelyt menee 15-30 minuutissa. Työmatkapyöräilyyn menee sama aika, kuin jos menisin töihin bussilla eli noin 50 minuuttia nyt talviaikaan, jos keli on yhtään loskainen. Kesäaikaan kun siirrytään selviän matkasta 35-40 minuutissa.

Miksi sitten treenaan näin paljon ja monipuolisesti? Juoksuhan on mulle oikeastaan se pääjuttu tällä hetkellä. Salitreenillä tukee juoksua, koska useimmiten juoksussa tulevat vammat johtuvat huonosta lihastasapainosta tai sen puutteesta. Nivelet ja lihakset joutuvat kovaan työhön pitkillä ja miksei lyhyemmilläkin treeneillä. Jos niitä ei vahvista ja huolla niin ei ne voi kestää. Ennemmin tai myöhemmin joku paikka antaa periksi, jos luistaa muusta treenistä tai kehonhuollosta.

Kuva Pinterest

Jos yhtään kiinnostaa miten jaan nuo viikon treenit ja millaista treeniä teen, niin kannattaa suunnata katse tänne blogin puolelle ainakin sunnuntai-iltaisin, jolloin yleensä listaan menneen viikon treenit.

Share this post: