Gravel-pyöräily, miten päästä alkuun hiekkatiepyöräilyssä

Gravel-pyöräily kasvattaa vain suosiotaan ja miksei kasvattaisi, hiekkatiepyöräilyssä seikkailu alkaa siellä missä asfaltti päättyy. Itse tuli vähän vahingossa löydettyä tämä laji ja gravel-pyörä muutama vuosi taaksepäin ja sen on kyllä vienyt mennessään ja on mitä hienoin laji juoksun ohella. Tämä on tullut vahvasti myös esille instagram-tililläni ja saankin säännöllisesti kyselyitä Gravel-pyöräilystä. Ajattelinkin nyt koota yleisimpiin kysymyksiin vastaukset tähän alle.

Tarvitsenko Gravel-pyörän?

Et välttämättä, gravel-pyöräily onnistuu kyllä monenlaisella kalustolla ja olen itse sitä mieltä, että se on myös vahvasti kiinni asenteesta. Toisaalta jos panostat gravelpyörään tulet saamaan pyörän joka on esimerkiksi maastopyörää kevyempi ja helpompi huoltaa. Pyörässä on myös hyvin rengastilaa joka mahdollistaa asentamaan esimerkiksi maantiepyörää leveämmät renkaat.

Mistä löydän reittejä?

Itse olen parhaimmat reitit löytänyt useimmiten vain lähtemällä seikkailuun ja etsimään uusia hiekkateitä, tämän ohella olen toki käyttänyt apuna seuraavia sivustoja: https://gravelmap.com,https://www.komoot.com sekä https://ridewithgps.com, täältä olen sitten ladannut reitin omaan Garmin Edge 830 ajotietokoneeseeni. Täällä Turussa onkin helppo lähteä etsimään reittejä koska täällä löytää lähes varmasti aina hyvää ja uutta hiekkatietä poljettavaksi vähemmälläkin suunnittelulla.

Gravel-pyöräily, mitä ottaa huomioon pyöräillessä?

Omat reittini useimmiten sisältävät mitä tahansa alustaa, asfaltista teknisempään polkuun sekä irtokivitiehen. Mitä haastavampi alusta sitä enemmän se on minulta vaatinut ponnisteluja, niin henkisesti kuin myös ihan fyysisesti on myäs vienyt energiaa. Tärkeimpänä olenkin huomannut sen, että pitää muistaa pitää ote tangosta rentona. Näin myös kaikkien töyssyjen ja kuoppien ylitykset menevät mukavammin kun käsivarret toimivat iskunvaimentimina. Tämä rentous on hyvä pitää päällä koko ajan, näin myös jarrutukset sekä käännökset onnistuvat paremmin eikä tule turhia lipsumisia. Kannattaakin siis pitää sopivan rento fiilis ja ote sekä ajaa sellaista vauhtia jolla pystyy menemään rennosti ja välttää äkkinäisiä liikkeitä.

Hiekkatiepyöräilyssä on myös polkujuoksuun verrattavia ominaisuuksia, yksi on linjojen etsiminen. Kannattaakin seurata tienpintaa riittävän pitkälle ja etsiä parhaimmat linjat joita kulkea.

Näillä pääsee jo pitkälle hiekkatiepyöräilyssä, vielä kun muistaa pitää mukana seikkailu-asenteen niin hyvä tulee.

Share this post: