Löydä itsellesi sopiva polkupyörä

Kevät ja kesä taas koittaa ja samalla moni miettii pitäisikö hankkia uusi polkupyörä ja minkälainen.

Polkupyöriä on moneen lähtöön ja eri tarkoitukseen, on maantiepyörä, cyclocross, hybiridi/fitnesspyörää, maastopyörä ja Fatbike unohtamatta perinteisiä mammapyöriä.

Kaikilla on paikkansa mutta miten sitten selvitä viidakosta ja löytää itselleen se sopivin vaihtoehto ettei tarvitsisi kymmentä eri pyörää varastoon hankkia ?

Tässä hieman pyöristä tietoa ja mikä soveltuu mihinkin parhaiten, toivottavasti näistä on sinulle apua.

Cyclocross

Cyclo menee pyöränä sinne hybridipyörän ja maantiepyörän välimaastoon. Asento sekä ulkonäkö ovat maantiepyörää muistuttavat mutta renkaat ovat paksummat, vaihdevälitykset kevyemmät ja siihen saa helpommin lisävarusteita. Näin ollen cyclocrossarissa on laajemmat käyttömahdollisuudet kuin maantiepyörässä. Sillä onnistuu pyöräily niin asfaltilla , hiekalla kuin myös jopa poluilla. Cycloon saat myös helposti asennettua esim. tavaratelineen.

*Soveltuu ympärivuotiseen käyttöön ja on kevyt sekä monipuolinen pyörä(esim. työmatkoille)

*Maantiepyörää monikäyttöisempi , ajoasennon sekä paksumpien renkaiden ansiosta


Maantiepyörä

Kapeat renkaat ja kevyt pyörä, on kevyt ja nautinnollinen ajaa. Matala ja virtaviivainen ajoasento joka tekee ilmanvastuksesta pienemmän. Maantiepyörä on tarkoitettu päällystetylle tielle ja pyörä soveltuu niin kilpakäyttöön kuin kuntoiluun.

*Maantiepyörä on kevyt polkea

*Maantiepyörällä pääsee nopeasti paikasta toiseen

*Ei sovellu talviajoon eikä hiekkateille


Hybridipyörä

Hybridipyörät soveltuvat työmatkoille, lenkkeilyyn asfaltilla sekä hiekkateillä.
Hybridissä yhdistyvät maasto- ja maantiepyörien ominaisuudet. Ajoasento on pyörässä melko pysty ja monessa mallissa sitä pystyy muuttamaan säädettävien ohjainkannattimien ansiosta.
Hybiridipyörien varustetaso vaihtelee paljon ja osa valmistajista kutsuu pyöriä Fitness -pyöriksi. Näissä on hieman muita pyöriä kapeammat renkaat ja ovat enempi tarkoitettu asfaltille.

*Hyvä yleispyörä

*Renkaat rullaavat hyvin ja on riittävän paksut sorateille

*Peruspyörää nojaavampi ajoasento

*Vaikka onkin maastopyöristä otettu joitain osia niin soveltuu kuitenkin vain teille

Maastopyörät / Fatbike

Maastopyörä ja Fatbike on tarkoitettu ensisijaisesti maastoon, mutta on se myös paljon käytetty yleispyörä.  Maastopyörässä on matala runko jotta sen päällä olisi helppo liikkua ja tasapainoilla poluilla kun menee juurakkoista polkua. Maastopyörissä ja varsinkin Fatbikessa paksut renkaat lisäävät pitoa , mutta asfaltilla niiden takia rengas ei rullaa niin hyvin kuin esim. maantiepyörässä.
Läskipyörällä ja maastopyörällä pääsee kuitenkin huonommista paikoista ja talvella rengas kulkee vakaammin.

*Monikäyttöinen ja tukeva

*Paksut renkaat antavat hyvän pidon

*Soveltuu talvipyöräksi

*Päällystetyillä teillä leveä rengas ei rullaa niin hyvin mitä kapea ja sileä rengas

Kaupunkipyörä

Kaupunkipyörät ovat yleensä hyvin varusteltuja 1-10 -vaihteisia. Mukavia ajettavia pyöriä pehmeän satulan ja pystyn ajoasennon takia. Peruspyörä ja soveltuu kaupunkiajoon ja miksei pidempäänkin jos vauhti ei ole pääasia

*Leppoisa ja mukava ajoasento

*Helppokäyttöinen

*Renkaat eivät rullaa yhtä hyvin kuin muissa mutta toisaalta kestävä paksun kumin vuoksi

Kannattaakin pyörää hankkiessa siis miettiä mihin tarkoitukseen tulee ja riittäisikö yksi pyörä vai onko tarvetta useammalla!

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post: