Ikääntyessä keho käy läpi luonnollisia muutoksia, kuten lihasmassan vähenemistä, luuston heikkenemistä ja tasapaino- sekä koordinaatiokyvyn heikentymistä. Hyvä uutinen on, että nämä muutokset eivät ole väistämättömiä, säännöllinen voima- ja tasapainoharjoittelu voi merkittävästi hidastaa niitä ja parantaa arjen toimintakykyä.
Voimaharjoittelun hyödyt
Lihasmassa alkaa vähentyä luonnollisesti jo noin 30 ikävuoden jälkeen ja tämä prosessi kiihtyy 50 ikävuoden jälkeen. Voimaharjoittelu on tehokkain keino hidastaa lihaskatoa ja jopa kasvattaa lihasmassaa. Tämä auttaa ylläpitämään arjen toimintakykyä, kuten portaiden nousua ja painavien esineiden nostamista. Lihasmassa on aktiivista kudosta, joka polttaa enemmän kaloreita levossa. Voimaharjoittelu auttaa ylläpitämään aineenvaihduntaa, mikä voi helpottaa painonhallintaa ikääntyessä.
Ikääntyessä myös luuntiheys vähenee, mikä lisää osteoporoosin ja murtumien riskiä. Voimaharjoittelu, erityisesti painojen kanssa, lisää luuston kuormitusta ja stimuloi sen vahvistumista. Vahvat lihakset tukevat niveliä ja selkärankaa, mikä voi vähentää nivelkipuja ja parantaa ryhtiä.
Tasapainoharjoittelun hyödyt
Tasapainokyky heikkenee iän myötä, mikä lisää kaatumisriskiä. Tasapainoharjoittelu kehittää kehon kykyä säilyttää hallinta erilaisissa tilanteissa, mikä vähentää kaatumisia ja niistä aiheutuvia vammoja ja parantaa kehon hallintaa ja koordinaatiota, mikä tekee liikkumisesta sujuvampaa ja turvallisempaa.
Hyvä tasapaino lisää varmuutta esimerkiksi epätasaisilla pinnoilla kävellessä tai portaissa liikkuessa, mikä lisää itsenäisyyttä ja aktiivisuutta. Eikä kannata unohtaa talven liukkaita kelejä, jolloin hyvästä tasapainosta varmasti on hyötyä.
Yhdistä voima- ja tasapainoharjoittelu arkeen
- Aloita kevyesti: Käytä apuna tuolia tai seinää tasapainoliikkeissä ja aloita pienillä painoilla voimaharjoittelussa.
- Tee harjoittelusta rutiini: Liitä liikkeet päivittäisiin toimintoihin, kuten aamurutiiniin tai TV:n katselun tauoille.
- Monipuolisuus: Vaihtele liikkeitä säännöllisesti, jotta saat treenattua eri lihasryhmiä ja tasapainoa eri näkökulmista.
- Tee siitä sosiaalista: Harjoittele ystävän kanssa tai osallistu ryhmäliikuntatunnille, joka sisältää tasapaino- ja voimaharjoittelua.
- Haasta itseäsi: Kun liikkeet ja harjoitteet alkavat sujua hyvin, ota mukaan lisää painoja, lisää tasapainoliikkeiden haastetta asteittain esimerkiksi siirtämällä katsetta liikkeen aikana tai sulkemalla silmät.
Voima- ja tasapainoharjoittelusta pitkäaikaista hyötyä
Voima- ja tasapainoharjoittelu eivät vain paranna toimintakykyä, vaan ne myös:
- Lisäävät itsenäisyyttä: Pysy aktiivisena ja pärjäät arjessa omillasi kauemmin.
- Vähentävät loukkaantumisriskiä: Vahvempi keho ja parempi tasapaino suojaavat vammoilta.
- Parantavat elämänlaatua: Tunne olosi energiseksi ja itsevarmaksi missä tahansa iässä.
On hyvä muistaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Jo pienillä muutoksilla voi olla valtava vaikutus kehon toimivuuteen ja hyvinvointiin. Tee voimasta ja tasapainosta osa arkeasi ja nauti aktiivisesta elämästä pitkään.
Tiesitkö, että meiltä saat valmennusta kaiken ikäisten, myös ikääntyvien voima- ja tasapainoharjoitteluun? Ota yhteyttä täältä.