Hyvinvointi käsittää monta eri asiaa. Se ei ole pelkästään sitä, että on hyvä olla vaikka tämä onkin aika tärkeä osa. Hyvinvointia on koko kehon hyvinvointi ravitsemuksellisesti, fyysisesti ja psyykkisesti.
Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu asioita joihin voit itse vaikuttaa
- monipuolinen ja riittävä ravinto
- riittävä määrä unta
- palautuminen niin liikunnan kuin arjenkin aiheuttamasta kuormituksesta
- monipuolista liikuntaa sopivissa määrin
- arkiaktiivisuus
Onko sinulla jo todettu jokin sairaus joka voisi johtua huonoista elintavoista (tuki- ja liikuntaelinsairaus, diabetes, korkea verenpaine, sydänsairaus tai selkävaiva), onko rasitusvammoja tai onko sinulla jokin säännöllinen lääkitys? Voisiko näihin saada muutosta kiinnittämällä huomiota hyvinvointiin?
Monipuolisuus, laatu ja säännöllisyys
Kun syöt monipuolisesti, laadukkaasti ja säännöllisesti saat todennäköisesti riittävästi energiaa ja ravintoaineita ja arki rullaa kevyemmin. Säännöllinen ruokailu auttaa myös pitämään verensokerit tasaisempana pitkin päivää eikä tällöin myöskään illalla tule napostelun tarvetta yhtä helposti.
Arkiaktiivisuuden ja monipuolisen liikunnan avulla kehosi voi paremmin ja säilytät toimintakykysi kauemmin. Huono lihaskunto ja liikkuvuus vaikuttavat moneen asiaan, kuten esimerkiksi tasapainoon ja ryhtiin. Aerobinen liikunta taas auttaa sydän- ja verenkiertoelimistön ylläpitämiseen. Kun panostat hyvinvointiisi jaksat paremmin, voit paremmin niin arjessa kuin vapaallakin.
Jo suhteellisen helposti toteutettavilla seikoilla voit saada aikaan muutosta. Nappaa alta lista ja katso mitkä asiat sinä voisit ottaa mukaasi matkalle kohti parempaa hyvinvointia.
- lisää kasvisten ja marjojen määrä noin puoleen kiloon päivässä
- syö säännöllisesti 4-5 kertaa päivässä, 3-4 tunnin välein
- vältä sokeria ja huonolaatuisia hiilihydraatteja sekä turhia kaloreita
- syö jokaisella aterialla jotain laadukasta proteiinia
- mene nukkumaan 22-23 välillä ja ota tavoitteeksi 7-9 tunnin yöunet
- pyöräile, kävele ja ole aktiivinen arkenakin. Vältä liikaa istumista niin työpaikalla kuin kotonakin
- tee joka päivä pari-kolme venytysliikettä joista pidät
- pyri harrastamaan kuntoliikuntaa 4-5 kertaa viikossa, aluksi lyhyempiä aikoja (20-30 min), pikkuhiljaa pidempiä (30-60 min)
- tee vuorotellen kehonhuoltoa, lihaskuntoa ja kestävyysliikuntaa
- ota alussa työn alle 2-3 muutosta ja lisää seuraavat vasta parin kuukauden kuluttua, kun edelliset ovat jo osa arkea