Urheiluvarusteet on usein kiistelty aihe. Jotkut ovat sitä mieltä ettei juoksemiseen tarvita muuta kuin jotkut tossut ja mukavat vaatteet. Osittain kyllä totta sekin.
Jos aloittelet harrastusta, et heti alkuun tarvitse muita varusteita, eikä ne toki myöhemmässäkään vaiheessa ole pakollisia. Itse kuitenkin totesin parin kuukauden juoksuharrastuksen jälkeen, että on mukavampi juosta, kun varusteet on hyvin istuvat ja mahdollisimman huomaamattomat. Sama pätee salitreeniin.
Miten sitten polkujuoksu, mitä varusteita poluilla tarvitaan?
Alkuun kävin juoksemassa poluillakin tavallisilla juoksukengillä, mutta mitä enemmän juoksin poluilla, sen enemmän kaipasin lisäpitoa ja enemmän tukea sekä paksumpaa pohjaa. Varpaat otti osumaa kivistä ja juurakoista. Kengät lipsuivat enkä uskaltanut juosta kunnolla.
Alkuun kävin juoksemassa vain lyhyitä polkulenkkejä juuri yllä mainituista syistä, mutta ilmoittauduttuani ensimmäisiin polkujuoksutapahtumiin Bodom Trailille ja Nuts YlläsPallakselle piti saada lisää polkutreeniä alle.
Ensitöikseni hankin polkujuoksukengät, Salomonin S Lab Speedit. Myyjä vakuutti niiden olevan hyvät kaikenlaiseen polkujuoksuun. Ne tuntuivat todella hyvältä jalassa ja toimi hyvin myös liukkailla kallioilla. Lyhyillä matkoilla ne oli hyvin toimivat ja sain niistä juuri sen avun polkujuoksuun jonka tarvitsinkin. Vasta, kun matkat pitenivät huomasin pienen ”häiriötekijän”, mun jalat nimittäin alkoivat väsyä helposti ja tuntui kuin tuki ei olisi ollut tällöin enää riittävä. Polkualoittelijan jalka ei tuolloin vielä ollut tottunut maaston vaihtelevuuteen 🙂
Mainitsin asiasta tutulle, joka tiesi enemmän polkukengistä ja hän kertoikin, että nuo kengät ovat enemmän nopeita ja lyhyitä polkulenkkejä varten. Sain vinkin testata Salomonin S Lab Sense Ultraa, joka olisi hieman enemmän tuettu ja vaimennettu. Pääsin testaamaan kyseistä kenkää jalkaan keväällä Vauhtisammakon juoksumessuilla ja tunsin heti, miten se tuki enemmän ja oli hieman enemmän vaimennettu kuin tuo edeltäjä. Samantien laitoin nuo Ultrat tilaukseen enkä ole sitä hetkeäkään katunut. Niillä jaksoi hyvin reilun 30 kilsaa Ylläksen rinteitä, kuruja ja soita väsymättä.
Samoilla kengillä juoksin myös ensimmäisen polku-ultrani vuotta myöhemmin Karhunkierroksella.
Myös talvijuoksuun löytyy nastallisia polkujuoksukenkiä ja itse olen siihen tarpeeseen valinnut Salomon Speedspiket.
Hyvien kenkien lisäksi mukana polkulenkeillä on hieman lenkin pituudesta riippuen myös juomaliivi. Kesällä tuo juomaliivi kulkee mukana myös lyhyemmillä matkoilla, koska nesteytys on hyvä muistaa koko lenkin ajan.
Niin. Se kuoritakki. Se on hyvä olla mukana varsinkin pidemmillä lenkeillä ja joillakin matkoilla polkujuoksutapahtumissa se on myös pakollinen varuste, kuten tuo juomapuoli ja energiakin. Kuoritakeissa on paljon eroja niin käyttömukavuuden kuin vedenpitävyydenkin kanssa. Esimerkiksi Karhunkierroksen 80 km ja 160 km matkoilla on kuoritakissa oltava vesipilariarvo vähintään 10 000.
Myös pitkävartiset sukat on hyvä olla, koska varvikot ja oksat raapivat ihoa helposti. Usein suositellaan myös pitkiä trikoita, mutta itse olen kesällä käyttänyt reiden puoliväliin ulottuvia trikoita.
Näin syksyn tullen, kun valoisa aika on kortilla on mukana myös otsalamppu, jonka kanssa voi lähteä vaikka työpäivän jälkeenkin treenaamaan. Ja se onkin itseasiassa aika hauskaa, kun pimeys laskee ja menee pitkin metsiä pelkän otsalampun valon avulla. Tuolloin toki kannattaa pysyä tutuilla reiteillä, sillä maisemia ei pahemmin näe ja eksymisen vaara nousee.
Eksymisen takia on hyvä olla mukana myös puhelin, jossa akku on ladattu täyteen tai sitten sen lisäksi varavirtalähde, ja myös lisäenergiaa itselleen tarpeeksi.
Noilla pidemmillä matkoilla polkujuoksutapahtumissa on kuoritakin lisäksi muitakin pakollisia varusteita. Tässä vielä listaa Karhunkierroksen pakollisista ja suositelluista varusteista.
Pakolliset (kaikilla matkoilla)
* kartta
* numerolappu ja hakaneulat
(nämä saat järjestäjältä)
* toimiva matkapuhelin ladatulla akulla, joka on suojattava kosteudelta esim Minigripillä ja tallennettava muistiin kisatoimiston numero
* elastinen liimaside vesitiiviisti pakattuna (min 6cm x100cm)
* juomapullo tai -pussi vähintään 1 litra
* avaruuslakana hätätilanteiden varalämmikkeeksi (tuli mukana Salomonin juoksuliivin kanssa)
* merkintantopilli (myös mukana Salomonin liivissä)
* juomamuki (kertakäyttöisiä ei ole saatavilla)
* varaenergiaa hätätilanteisiin vähintään 250 kcal
Suositellut (kaikilla matkoilla)
* otsalamppu (vaikka valoa riittää on uupunut tai loukkaantunut helpompi löytää maastosta)
* suolaa (helpottaa imeytymisongelmissa)
* rakkolaastareita, urheiluteippiä
* wc-paperia
* vedenpitävä kuoritakki
* juoksusauvat, mikäli käytät niitä, tulee niiden olla mukana lähdöstä maaliin, ei drop bagiin
Pakollinen 80km (edellisten lisäksi)
* kuoritakki vesipilariarvo minimi 10 000
* sormikkaat
Pakollinen 160km (edellisten lisäksi)
* otsalamppu, pilvisellä säällä voi olla tarvetta kartan ja kylttien lukemisessa
Siinä niitä varusteita hieman. Näin suurta arsenaalia et tarvitse välttämättä jos juokset lyhyempiä matkoja eikä ole tarkoitus osallistua pidempiin kisoihin. Kannattaa aina ennalta lukea järjestäjän ohjeet, koska jos sinulta puuttuu joku pakollinen varuste, et pääse starttaamaan.
YouTubessa nyt uusi video, Tanjan mietteitä Salomon Sense Pro3 polkujuoksukengistä!