Elämässä 50 on uusi 40, mutta samalla keho kertoo, että jotakin on muuttumassa. 50 ikävuoden jälkeen moni nainen huomaa muutoksia niin aineenvaihdunnassa, lihasmassassa kuin palautumisessakin. Vaikka muutos voi tuntua haastavalta, se avaa myös uusia mahdollisuuksia oman hyvinvoinnin tukemiseen, erityisesti liikunnan avulla.
Mitä naisen kehossa tapahtuu 50 vuotiaana?
Hormonaaliset muutokset on ehkä yleisin tunnusmerkki kehon muutoksille. Menopaussi tuo mukanaan estrogeenitasojen laskun, mikä vaikuttaa lihasmassan vähenemiseen, luuston tiheyteen ja jopa mielialaan. Unen laatu saattaa heikentyä, ja energiatasot voivat vaihdella enemmän kuin ennen.
Perusaineenvaihdunta hidastuu luonnollisesti iän myötä. Tämä voi johtaa painonnousuun, jos elintavat eivät pysy mukana muutoksessa. Se miten olet syönyt kolmekymppisenä ei välttämättä ole toimiva tapa enää 50 -vuotiaana.
Lihasvoima ja liikkuvuus heikkenevät ilman ylläpitoa. Lihaskudos alkaa vähentyä jo kolmekymppisenä, mutta vauhti kiihtyy vaihdevuosien jälkeen. Samalla nivelten liikkuvuus voi heiketä ja kehonhallinta vaatia aiempaa enemmän huomiota. On siis entistä tärkeämpää liikkua säännöllisesti, pitää huolta aerobisesta kunnosta, lihastasapainosta sekä kehon huollosta.
Miten liikunta tukee hyvinvointia?
Hyvä uutinen on, että liikunta on yksi tehokkaimmista keinoista vastata näihin muutoksiin. Fyysinen aktiivisuus ei ole vain “kiva lisä”, vaan se on keskeinen osa terveenä ikääntymistä. Mitä kauemmin odotat aloittamisen kanssa sen pidempi matka on päästä hyvään lopputulokseen.
Säännöllinen voimaharjoittelu tukee lihasmassan säilymistä ja vahvistaa luustoa. Erityisesti moninivelliikkeet, kuten kyykyt, askelkyykyt ja ylävartalon painonnostot, aktivoivat kehoa tehokkaasti. Kestävyysliikunta, esimerkiksi reipas kävely, pyöräily tai vesiliikunta, auttaa pitämään verenpaineen, kolesteroliarvot ja painon hallinnassa.
Liikunta vapauttaa endorfiineja, parantaa unen laatua ja auttaa hallitsemaan stressiä. Yli 50-vuotiaana monella alkaa olla enemmän aikaa itselle, liikkumisesta voi tulla oma tärkeä voimavara. Joogatyyppiset harjoitukset, pilates, FasciaMethod ja kehonhuolto auttavat ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa. Ne ehkäisevät kaatumisia ja tukevat arjessa jaksamista.
Liikkeelle lempeästi, mutta päättäväisesti
Viisikymppisenä ei tarvitse eikä pidäkään liikkua samalla tavalla kuin kaksikymppisenä. Mutta nyt jos koskaan liikunnalle kannattaa antaa kunnollinen rooli omassa elämässä. Aloita pienin askelin, valitse liikuntamuotoja, joista nautit ja pyri kohti säännöllisyyttä.
Jos kaipaat tukea alkuun, hyvinvointivalmennukset, juoksukoulut tai yksilöllinen liikuntaohjaus voivat auttaa sinua löytämään oman tapasi liikkua juuri tässä elämänvaiheessa.
Oletko valmis ottamaan oman hyvinvointisi haltuun?
Tervetuloa mukaan liikkumaan, meillä on tilaa juuri sinulle, omalla tasollasi ja omien tavoitteidesi mukaan.