Vuoden 2017 juoksutapahtumat

Tämän vuoden juoksukisat on taputeltu pakettiin noin kuukausi sitten ja nyt on hyvä aika katsoa taaksepäin ja miettiä miten meni.

Monte Barron huipulla ja Como-järvi edessä

Alkuvuodesta kalenteri alkoi jo täyttyä aika uhkaavasti juoksukisojen osalta. Kalenterissa oli ennen maaliskuun loppua jo mukana 8 tapahtumaa ja meinasin jopa vielä lisää sinne lykätä, mutta mies palautti maan pinnalle ja tyydyin näihin. Onneksi.
Koko kevään oli tarkoitus treenata kunnolla, jotta saisin kunnialla vietyä läpi nämä kaikki. Toisin kuitenkin kävi, sillä olin flunssassa lähes 2 kuukautta putkeen. Välillä kävin töissä ja treeneissä kääntymässä, mutta sitten tuli taas uusi flunssa. Ja keuhkot ei vaan palautuneet kunnolla ennen syksyä.

Ensimmäinen kalenterissa ollut kisa, Aurajoen Yöjuoksu jäi jälleen kerran väliin. Kertaakaan en vielä ole sinne päässyt ja kolme kertaa olen ilmoittautunut. Tämän piti olla kevään aloitus ja 10 kilsan lenkki. Ehkä ensi keväänä? Fiiliksiä ennen tapahtumaa voit lukea täältä.
Seuraavana oli vuorossa omalla kohdallani ensimmäinen polkujuoksukisa koskaan. Se juostiin Espoossa ja kisana oli Bodom Trail. Vaihtoehtoina oli 12 tai 21 kilsaa ja kevään flunssien jäljiltä tuo 12 kilsaa oli ihan riittävä siinä vaiheessa. Reitti oli ihana! Mäkiä, polkuja, suota, soraa ja kaikkea mahdollista. Kerran jopa pelästyin, että kenkä jää suohon kiinni, kun upposin melkein polvea myöden. Onneksi ei kuitenkaan. Bodomille mennään uudestaan! Bodomin fiilkset täällä.

Bodom Trail, kuva Antti Näreaho

Kolmas kisa oli HCR, jolle lähdin SUL:n kutsumana oikeastaan suunnittelematta. Tai no, ehdin mä sitä tammikuusta asti suunnitella, jolloin tuon kutsun sain. HCR:n puolimaratonin reitti kiertelee pitkin Helsinkiä lähtöpaikkanaan Olympiastadionin ja Töölön kisahallin välissä oleva puistoalue. Tuoltakaan kisalta en uskaltanut toivoa yhtään enempää kuin maaliintuloa, koska kunto ei ollut hyvä. Ilma oli loppujen lopuksi hieman liian lämmin minulle, varsinkin kun ei vielä ollut tottunut lämpimässä juoksemiseen ja keuhkot vähän heikossa hapessa. Ennätystä ei siellä juostu, mutta maaliin pääsin vähän yli kahden tunnin ajalla, 2:06:XX. Mukava välillä juosta jossain muualla kuin Turussa tai Forssassa 🙂 HCR:n kuulumiset täällä.

HCR:llä aurinko paistoi

Meille jo tavaksi on tullut juosta Forssan Suvi-illassa ja sinne suuntasi kesän neljäs juoksukisa. Pari kertaa aiemmin on siellä juostu puolimaratoni ja kerran kymppi. Tänä kesänä oli tarkoitus juosta puolimaratoni, mutta se jäi haaveeksi. Startissa oltiin mukana, mutta miehen kanssa molemmat päädyttiin raatotaksin kyytiin. Jälleen kerran osui kohdalle erittäin lämmin päivä ja siitepöly myös aiheutti lisää haasteita omalta osaltani. Suvi-illan lyhyt rapsa täällä.

Forssa ja DNF

Viides juoksu oli myös yksi jo lähes perinteeksi muodostunut kisa, nimittäin Turussa juostava Paavo Nurmi Maratoni. Vähän aikaa arvoin lähdenkö puolikkaalle vai kympille, mutta puolikkaalle starttasin. Ja taas kerran, lämmin päivä… Tarkoitus oli päästä juoksemaan oma ennätys, mutta ei vieläkään. Kello pysähtyi jälleen vähän reiluun 2 tuntiin, 2:02:XX. Paavon kuulumiset täältä.

Maalissa Paavo Nurmi maratonilla

Kuudentena kalenterissa oli koko kesän kohokohta. Auto starttasi kotoa heinäkuun toisen viikon alussa päämääränään Lappi ja siellä Ylläs. 14.7. siellä juostiin Nuts YlläsPallaksen 30 km matka, jolle itsekin lähdin. Pitkin viikkoa oltiin kierrelty Ylläksellä ja kivuttu kerran kävellen sinne laelle, jonne myös tuossa kisassa heti startista lähdettiin kiipeämään. Pieni ukkosmyrsky ylitti kisa-alueen juuri ennen starttia ja lähtöä jouduttiin siirtämään parillakymmenellä minuutilla. Maisemat tuolla matkalla oli upeat ja reitti sopivan rankka. Hieman astma vaivasi matkan aikana ja jouduinkin kävelemään enemmän kuin olin suunnitellut. Tavoitteeksi olin asettanut alittaa 6 tuntia ja onnistuinkin siinä hyvin. Maaliviiva ylittyi, kun kello näytti aikaa 4:49:xx. Olin tyytyväinen ja päätin, että Ylläkselle lähdetään vielä. Tai ehkä Pallakselle juoksemaan 55 km 🙂
Ylläksen mahtavasta reissusta lisää täällä.

Maalissa Ylläksellä

Seitsemäs tapahtuma oli melkein kotipoluilla ensimmäistä kertaa juostu Paavo Nurmi Trail, tai PNM Trail, kuten se oli nimetty. Tapahtumapaikka oli Nousiaisissa ja reittejä oli 3 eripituista. Itse valitsin keskimmäisen matkoista, 23 kilsaa. Reitti kierteli Kurjenrahkan luonnonsuojelualueella pitkin itselleni treeneistä tuttuja polkuja. Koko matkan juoksu tuntui tahmealta, mutta onneksi sain juosta itselleni ennestään tutun juoksijan kanssa lähes koko matkan. Vasta loppumatkasta tiemme erosivat, kun minun oli pakko kaivaa esille astmapiippu ja kävellä hetken. Siitä eteenpäin kävelin ja hölkkäsin aika kauan, mutta loppumatkasta onneksi jaksoin taas juosta vähän. Viimeiset 4 kilsaa oli aikamoista mäkiosuutta ja maaliin tullessani jouduin taistelemaan kramppaavan pohkeen kanssa. Linkutin maaliviivan yli hampaat irvessä, loppuaikana 3:08:xx 😀
Myös tuonne voisi mennä uudestaan 🙂 Tämän vuoden kisasta kerroin täällä.

PNM Trail ja pohje krampissa 

Kahdeksas juoksutapahtuma ja vuoden päätöskisa omalta kohdaltani oli Ruissalojuoksujen Ruisriikki eli 10 kilsan juoksu. Olin saanut treenata ilman pahempia hengitysvaikeuksia jonkin aikaa ja fiilis juoksuun lähtiessä oli hyvä. Ensimmäinen kerta koko vuoden aikana, kun uskalsin toivoa oman ennätyksen juoksua. Sää oli mitä parhain, pientä tihkusadetta alkumatkasta, joka lakkasi aika pian. Lämpötila oli itselleni sopivan viileä ja olin jo ennen starttia päättänyt, että vaikka kuinka tuntuisi kevyeltä, en lähde kirittämään liian aikaisin ja vaikka muut menevät ohi, en lähde perään. Pikkuisen varmistellen juoksin noin 7-8 kilsaan saakka, jonka jälkeen uskalsin lähteä ottamaan loppukiriä. Pikkuisen meinasi hengitys vaikeutua, mutta työnsin sen pois mielestäni ja keskityin juoksuun ja seurasin muita juoksijoita. Onnistuin hyvin tavoitteessani loppukirin osalta ja onnistuin myös parantamaan omaa kympin ennätystäni hieman. Maaliin tulin ajassa 0:52:54 eli alle 53 minuutin, joka oli tavoitteena. Tähän oli hyvä päättää kesän kisailut ja aloittaa ensi vuoden suunnittelu 🙂
Kauden viimeisen tapahtuman kuulumisia laajemmin täällä.

Kauden kisat takana ja Ruisriikin maaliviivalla, kuva Mikko Liukka

Miten teillä muilla meni kesän juoksut? Missä onnistuitte ja mikä meni metsään?

Share this post: