Viikon treeni – tunkkausta

Hirvensalon laskettelurinteen rinteitä tunkkaamalla palasin treenien pariin pienen lepotauon jälkeen ja tein viimeisen kovemman treenin ennen Karhunkierrosta. Tämä valikoitui mun viikon treeniksi tällä kertaa.
Bodom Trailin yökisan jälkeen jätin suosiolla päiväkisan väliin, koska keuhkot ilmoittivat, että eivät pitäneet rääkistä. Flunssa on selätetty, mutta tällä hetkellä siitepölyä on ilmassa sen verran, että se tuottaa astmaatikon keuhkoille hieman ylimääräistä rasitetta. Karhunkierros on kuitenkin edessä parin viikon kuluttua ja viimeisiä treenejä on nyt hyvä aika tehdä.

Keli oli tasaisen harmaa, mutta se ei meitä haitannut

Vauhtisammakko järjesti polkujuoksukurssilaisille kunnon tunkkaussetin Hirvensalon laskettelurinteessä ja siellä tuli talsittua ylämäkeä ja juostua alamäkeä kolmen tunnin ajan lauantaina. Alamäkitreeni on melkeinpä tärkeämpää polkujuoksussa kuin ylämäki, koska väärällä tekniikalla tuhoaa helposti polvet ja jos ei osaa tulla tarpeeksi lyhyellä ja kevyellä askeleella, sitä melkein väkisinkin jarruttaa vauhtia jokaisella askeleella. Sitä voi vain kuvitella millaisen kuormituksen se tuo nivelille.. Itsellänikin on vielä paljon harjoiteltavaa ennen kuin alamäkitekniikka on kunnossa. Pitäisi vaan uskaltaa päästää vauhdit kovemmaksi, jotta askel rullaisi sopivasti.
Ylämäkeen tunkatessa täytyy muistaa astua maahan koko jalalla, jottei ole pohkeet jumissa heti alkumatkasta. Jos astut päkiälle ja kanta jää ilmaan on pohje jännityksessä koko ylämäen ajan. Tasajalalla saat pakarat ja reidet töihin kuten kuuluukin, eli suuret lihakset töihin. Apuna oli myös sauvat ja olen ainakin omalta kohdaltani huomannut, että asento pysyy paljon parempana, kun on nuo sauvat apuna. Käsistä saa yllättävän paljon apua ylämäkeen ja jalatkin jaksavat kauemmin. Tosin sitäkin tekniikkaa on hyvä treenata ettei kuluta turhaan energiaa väärällä tekniikalla.

Tämä kuva viime kesän tunkkauksista

Ylös mentiin sitä kuuluisaa hissikuilua, joka talven jäljiltä oli paikoitellen aika railoa. Alas päästiin tulemaan sekä loivempaa kiertelevää reittiä kuin suorempaakin laskua. On kalliota, polkua, tasaista rinnettä eli paljon hyviä vaihtoehtoja ja erilaista pohjaa treeneille. Yksi nousu on hieman alle 50 metriä verttiä, joten vajaa 20 nousua vaaditaan verttitonniin ja ahkerimmat sen saivatkin täyteen. Itse menin täysin keuhkojen tuntemusten mukaan ja kerran jouduin turvautumaan astmapiippuun, mutta pienen hetken tauon jälkeen pääsin taas jatkamaan ja maltilla kun meni niin pystyi jatkamaan. Itse sain täyteen lähes 800 metriä nousua, joka on hieman yli puolet siitä mitä parin viikon kuluttua on edessä.

Nyt seuraavan parin viikon ajan edessä on vain kevyttä treeniä, pikkuisen juoksua, jotta jalat pysyy aktiivisina ja paljon kehonhuoltoa.

Toivottavasti teidänkin viikonloppu on sujunut mukavasti 🙂

-T-

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post: