Treeni ja nestehukka!

Kesä, lämpö ja treenit. Paras yhdistelmä!

Lämmössä on kiva treenata ja siitä on valtavasti hyötyä kropalle, mutta varsinkin helteellä on oltava tarkkana etenkin nesteiden kanssa jotta välttää nestehukan.

Vältä nestehukka juostessa ja treenissä

Nestehukka heikentää kestävyysominaisuuksia ja vaikuttaa muutenkin kehon toimintaan todella haitallisesti. Erilaiset mittarit havaitsevat jo parin prosentin vajeesta mutta janon tunne syntyy ihmisillä vasta myöhemmin. Tämän vuoksi onkin tärkeää juoda säännöllisesti janosta riippumatta. Siinä vaiheessa, kun janon tunne on ehtinyt tulla alkaa nestevajetta jo olemaan. 
Me pyritään juomaan säännöllisesti koko päivän ajan ja treeneissä noin 15-20 minuutin välein. 
Juomina nautitaan myös muutakin kuin pelkkää vettä, välillä vichyä, urheilujuomia ym. Vichy on kivennäisvesiin verrattuna huomattavasti parempi juoma treenaajalle, sillä se sisältää myös suolaa, jota ei kivennäisvedessä ole. 

Mikä on oikea määrä nesteitä 

Ennen treeniä tai kilpailua on hyvä juoda helteillä ja lämpimällä säällä lasi tai kaksi ylimääräistä, muista kuitenkin ettet lähde liioittelemaan asian suhteen. Varsinkin jos juot pelkkiä suolattomia juomia niin se voi sotkea kehon elektrolyyttitasapainon.
Kun suoritus kestää reilusti yli tunnin kannattaa suorituksen aika juoda. Perussääntönä miten paljon tulisi juoda voi pitää sitä, että luota janon tunteeseesi. Juomamääräksi riittää noin 0,4-1,5l tunnissa. 
Mikäli treenaat kovaa tai pidempään kannattaa nauttia muutakin kuin vettä, eli valitse juoma josta saat suoloja ja hiilihydraatteja.

Mistä tunnistat nestehukan?

Ensimmäisiä oireita on suun kuivuminen ja janon tunne. Seuraavaksi tulee väsähdys ja useilla kasvot vaihtavat väriä helakan punaiseksi. Alkaa pyörryttää ja lämpimästä säästä huolimatta iho menee kananlihalle ja alkaa paleltaa. Lisäksi voi tulla lihaskramppeja ja päänsärkyä. 
Oikein pahaksi päässyt nestehukka oirehtii myös kuumeillen, syke nousee ja sinusta voi tulla ärtyisä. 
Lisäksi nestehukka voi aiheuttaa urheiluvammoja ja kun tarkkavaisuus sen myötä heikkenee on entistä alttiimpi tapaturmille. 

Mikä sitten voi aiheuttaa nestehukkaa?

Yleisimmät nestehukkaan vaikuttavat seikat ovat liika vaatetus, liikunnan teho, henkilön koko ja ilman lämpötila verrattuna nautittuun nestemäärään. 
Liikunnan aikana voi menettää nestettä litrasta aina 2,5 litraan, riippuen mm yllä mainituista seikoista.

Muistakaa siis pitää huoli nesteytyksestä varsinkin, kun kesän helteet ovat alkamassa. 

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post: