#tbt Budapest – Matkailu avartaa

Melkein unohtui yksi suosikkikohteista, jossa on tullut käytyä pari kertaa.
Ensimmäinen reissu tehtiin kesällä 2012 ja toinen olisiko ollut heti seuraavana vuonna. Ihana keskieurooppalainen kaupunki vei mukanaan sen ihanan ilmapiirin ja edullisuuden takia.

Budapest illan hämärtyessä

Myös Budapestiin pääsi ainakin vielä tuolloin suoraan Turusta ja vielä Wizzairin edullisilla hinnoilla. Hotellit sai myös varattua erittäin edullisesti ihan keskustasta.
Budapestissa on oikeastaan kaksi keskustaa joka jakautuu sen mukaan kummalla puolella jokea ollaan. Buda on läntisellä puolella ja Pest itäisellä. Joki joka halkoo tätä kaunista kaupunkia on Tonava, jota myös kaunoiseksi on kutsuttu. Vaikeaa ensimmäisellä matkalla oli päättää kummalta puolelta varataan yöpymiset ja päädyttiin tasaisemman Pestin puolelle.
Oltiin jo ennalta tutkittu, että kaupungin julkinen liikenne toimii hyvin ja niin se toimikin. Busseilla tai metrolla sai kulkea vapaasti, kun osti itselleen kortin. Ja tuo kortin ostaminen kannatti, koska hinta oli huokea ja kaupunki levittyi aika laajalle alueelle.

Kuninkaanlinnan puutarhaa

Kuninkaanlinna 

Kalastajalinnake

Pestin puolella on useita ihania ravintoloita ja kahviloita, joissa voi istuskella ja katsella maailman menoa. Ruoka on erittäin maittavaa, kunhan pysyy poissa perinteistä pihviä ja ranskalaisia tarjoavista paikoista. Lähellä joen vartta kulkee myös kävelykatu Vaci Utca, jolta löytää parhaat kahvilat ja kun kulkee sen päästä päähän, tulee toisessa päässä vastaan suuri Kauppahalli ja toisessa päässä kävelykatu päättyy toriaukeamaan, Vörösmarty Teriin, jonka laidalta löytää yhden Budapestin tunnetuimmista kahviloista, Gerbeaudin.
Hieman loitompana joen rannasta Pestin puolella on yhdeksi maailman kauneimmista kahiloista kutsuttu New York Café, joka sijaitsee yli 100 vuotta vanhassa rakennuksessa ja muistuttaa loistokkuudellaan 1920-luvun hienostokahvilaa. Kahvilan sisustus on prameaa kultaa ja tummaa puuta.
Pestin puolelta löytää myös tunnettuja muotiliikkeitä, kuten Guccia, Pradaa ja muita ihanuuksia. Jokaisen liikkeen ovella seisoo vartija, joka avaa oven erikseen jokaiselle asiakkaalle. Ostoskadulta voi matkaa jatkaa vielä kauemmas joen rannasta, jolloin pääsee yhteen Budapestin suurimmista kylpylöistä, kauniiseen kaupunginpuistoon ja eläintarhaan. Kaikki tutustumisen arvoisia paikkoja.

Vaci Utca

Tonavan toisella puolella sijaitsee tasaisen Pestin vastakohta, kukkulainen Buda. Budan puolelle pääsee ylittämällä jonkin useista toinen toistaan upeammista silloista tai joen alittamalla metrolla. Toinen puoli on vähintään yhtä vaikuttava kuin Pest, mutta kuitenkin Budan puolella on niukemmin ravintoloita ja hotelleja. Ainakin omasta mielestäni, vaikka se voi johtua siitä, että vietimme huomattavasti enemmän aikaa Pestin puolella.
Ensimmäinen, jonka itse näin Budan puolelta on linnavuorella sijaitseva suuri kuninkaanlinna, jonka lähistöltä löytyy kalastajalinnake. Muita nähtävyyksiä Budan puolella on esimerkiksi Gellertin vuori ja Matiaksen kirkko.
Näköala on aivan mahtava ja iltaisin väki kokoontuu Gellertvuorelle auringonlaskua ihailemaan. Aurinko laskee vuoren taakse ja värjää vastapuolen punertavaksi ja lopulta, kun aurinko laskee, syttyvät Pestin puolella lukuisat valot, joista kauneimmat ja mahtavimmat on varmaan parlamenttitalon valot.

Kuninkaanlinnan upea iltavalaistus

Keskeltä Tonavaa löytää myös ihanan vihreän saaren, jota voi kierrellä vaikka koko päivän ajan. Margitsaarella sijaitsee myös hotelli ja saarta kiertää juoksurata. Kauniissa puistoissa voisi kierrellä tai istuskella pidempäänkin. Kukkaistutukset ovat toinen toistaan upeampia.
Margitsaarella järjestetään joka kesä myös musiikkifestarit, jotka kuulemma ovat käymisen arvoiset. Itse ollaan oltu Budapestissa molemmilla kerroilla väärään aikaan, joten meiltä festarit on jääneet väliin.

Margitsaaren suihkulähde

Margitsaari

Kuvat kertovat taas enemmän kuin sata sanaa, joten en tämän enempää selosta meidän reissuista vaan jokainen saa itse lähteä tutustumaan ihanaan Budapestiin. Ja koska näillä reissuilla ei tullut mitään pahempia kommelluksia, en pääse niilläkään hauskuuttamaan tällä kertaa 😉

Share this post: