Tankkaus ultramatkalla

Aiemmin jo käytiin hieman läpi miten Karhunkierroksen tankkaus oli suunniteltu ja miten se lopulta meni, mutta ajateltiin vielä avata sitä enemmän.

Pieni murto-osa Karhunkierroksen eväistä

Olemme jo aiemmin todenneet, että koskaan ei kannata kisassa tankata millään mitä ei aiemmin ole testannut. Selvitämme ennen kisoja mitä tuotteita järjestäjällä on tarjolla ja sen mukaan päätämme otammeko kokonaan omat eväät. Vaihtoehtoisesti voimme käydä ostamassa samoja tuotteita ja testailla niitä lenkeillä ennen tapahtumaa.
Ja tuo testaaminen kannattaa aina, sillä jokaisen kroppa reagoi eri tavalla. Se mikä sopii kaverille ei välttämättä sovi sinulle. Omalta osaltani olen huomannut, että energiageeleistä tietyt tuotteet sopivat parhaiten mahalle. Myös patukoissa ja juomissa on sama. Kevään Bodom Traililla sain ekaa kertaa testata maaliin tulon jälkeen Semperin puuro-sosetta jossa oli myös päärynää ja kanelia. Se oli maultaan miellyttävä ja mahalle vaikutti sopivan. Kävin siis ostamassa sitä mukaan Karhunkierroksellekin ja se oli todella hyvä valinta. Energian lisäksi siitä tuntui saavan mahaan enemmän täytettä kuin patukoista ja geeleistä. Ja kylmänäkin se oli todella maittavaa.

Mitä kaikkea meillä sitten oli mukana ja miten olimme jaksottaneet tankkaukset pitkällä matkalla?

Olimme laskeneet mukaan otettavan energian yläkanttiin, sillä ultramatkoilla voi vastaan tulla mitä tahansa, joka aiheuttaa matkan ajassa venymistä jopa tunnilla tai parilla. Varsinkin Jarkolla on tärkeää 1-tyypin diabeteksen takia olla mukana ylimääräistä energiaa, joka nostaa verensokereita ylös tarpeen vaatiessa.

Omalta osaltani laskin energiantarpeen siten, että lisäsin tavoitteeseeni tunnin joka oli sama kuin viime vuoden maaliintuloaikani. Olin ensin ajatellut ottaa energiaa 20 minuutin välein ja kävellä tankatessani noin 4-5 minuuttia. Tein itselleni listaa energiasta jota milloinkin ottaisin ja tajusin, että on helpompi jos venytän taukojen välin 25 minuuttiin jolloin 5 minuuttia tankkaustaukoa tarkoittaa sitä, että tauko on puolen tunnin välein. Helppo seurata myös jos sattuu väsähtämään.

60 grammaa hiilihydraattia tunnissa

Tuo tarkoitti sitä, että 25 minuutin välein 30 grammaa hiilihydraattia. Se tekee 10 tunnissa 20 taukoa eli 600 grammaa hiilareita ja siihen vielä hätävara viimeiseksi tunniksi, jos sattuu väsähtämään tai tapahtuu jotain muuta odottamatonta.
Alunperin ajattelin ottaa vähemmän geelejä ja enemmän sellaista joka myös täyttäisi enemmän. Sain kuitenkin todeta, että vaikka en geeleistä pidäkään vievät ne vähiten tilaa ja painavat vähiten. Vaihdoin siis yhden puuron ja pari patukkaa geeleihin.

1 energiageeli sisältää noin 20 grammaa hiilareita, patukat joita meillä oli mukana sisälsivät 40 grammaa ja puurossa oli melkein 20 grammaa. Lisäksi energiakarkkeja jos ottaa 3 kpl on niissäkin tuo sama 20 grammaa. Itse tosin otin 2 energiakarkkia ja lisäksi energiajuomaa jota mukana oli juomarakossa. Sain siis helposti pidettyä kirjaa siitä, että sain tarpeeksi energiaa koko matkan. Geelin ja puuron kanssa otin lisäksi taatelia tai pähkinää jotta sain tarvittavan määrän täyteen.

Pidin jo alusta lähtien kiinni tauoista ihan startista lähtien ja se kannatti. Viime vuonna lipsuin alkumatkasta ja se kostautui puolivälin jälkeen, jolloin väsähdin ja energiat oli jo laskeneet eikä niitä meinannut saada nousemaan uudestaan. Olisihan se pitänyt muistaa, että siinä vaiheessa, kun on janon tunne tai nälän tunne on tankkaaminen jo melkein myöhäistä.
Tänä vuonna virtaa riitti läpi koko reissun ja pysyin todella hyväntuulisena kelistä huolimatta. Ainoastaan kevään siitepölyaika oli kotona pahimmillaan ja se oli aiheuttanut keuhkoille ylimääräistä rasitusta, joka luonnollisesti tuntui matkalla.

Energiatankkauksen lisäksi on todella tärkeää muistaa nesteiden saanti. Pelkkä vesi ei välttämättä ole hyväksi, sillä se vie mukanaan suoloja ja siitä syystä laitoin juomarakkoon elektrolyyttitabletin sekä nestemäistä magnesiumia. Magnesium auttaa pitämään pahimmat krampit poissa ja niitä on uhkana kovassa rasituksessa ja varsinkin pohjoisen vaaroilla alamäkeen ja ylämäkeen juostessa.
Myös suolaa oli mukana ja otinkin sitä pieniä määriä. Suolan puutteen näkee viimeistään siinä vaiheessa, kun sormet lähtevät turpoamaan.

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post:

2 Comments
  1. juoksuhommia

    Hyviä huomioita. Itse huomasin, että kun kerran on kyky juosta lähes koko matka, on kiinteämpi eväs yhä haastavampaa syödä. Kisavauhtinen treeni onkin hyvin tärkeää tehdä juuri syömisen ongelmien selvittämiseksi. Blogistani löytyy oma raporttini ?

  2. Tanja

    Kiinteä eväs on useimmiten haastava syödä ns lennosta ja vaatii tuon kävelytauon, kuten mainitsitkin.
    Pitääkin käydä lukemassa myös sinun raporttisi ?
    Kiitos, kun kävit lukemassa ja kommentoimassa ?

Comments are closed.