Pyöräilykypärä vaihtoon

Kevään tultua tuli taas hoidettua pyörän huolto asiantuntevassa paikassa, kuten joka kevät. Pari vuotta sitten ostettiin uuden pyörät ja päätettiin, että huolloissa ei säästellä ja tehdä itse, koska asiantuntija osaa tuon varmasti ja jos jotain tulisi niin takuu toimisi kyllä.

Me liikutaan paljon ja ollaan tultu siihen lopputulokseen, että hyvät varusteet tekee liikkumisesta paljon miellyttävämpää. Lukkopolkimet on yksi ehdoton ainakin omalla kohdallani. Ne helpottavat pyöräilyä huomattavasti ja saa pidettyä pyörittämisen kevyenä ja käytettyä oikeita lihaksia. 
Se, että varusteet on mukavia ja käytännöllisiä ei riitä. Niiden pitää olla myös turvalliset ja yksi josta en koskaan luista on kypärän käyttö pyöräillessä. Oma elämä ja terveys on sen verran tärkeät etten missään nimessä halua ottaa riskiä ja pyöräillä ilman kypärää. Ei sekään tietysti kaikissa tilanteissa auta, mutta iso osa onnettomuuksista tapahtuu sellaisissa tilanteissa joissa suuremmilta vammoilta voitaisi välttyä jos varusteet on kunnossa. Voit myös itse kaatua tilanteessa jossa renkaan alle tulee soraa tai fasaani juoksee eteen. Vauhdin ei tarvitse olla kova, mutta jos kaatuessasi lyöt pään voi vammat olla huomattavasti vakavammat ilman kypärää. Uusi tieliikennelaki toi uusia säädöksiä pyöräilyä koskien, mutta ihmettelin suuresti ettei vieläkään pyöräilykypärä ole lain mukaan pakollinen varuste ja sen puuttumisesta sakotettaisi. Aivan liian paljon näkee pyöräilijöitä ilman kypärää, myös vanhempia lasten kanssa. 
Havahduin nyt tänä keväänä siihen, että oma kypäräni alkoi olla jo usean vuoden ikäinen. Se oli ostettu 5 vuotta sitten ja kulkenut mukana niin työmatkoilla kuin pyörälenkeilläkin. Töissä olen säilyttänyt sitä milloin missäkin ja voi hyvin olla, että se on pari iskuakin saanut vastaanottaa huomaamatta. Liikenneturvan mukaan pyöräilykypärän maksimi käyttöikä olisi 10 vuotta, mutta tällöin siihen ei ole saanut kohdistua minkäänlaista iskua. Kuitenkin käyttöikään vaikuttaa myös se miten paljon sitä käytetään. Yleisin suositus on 5-7 vuotta ja jos kypärä saa iskun tulisi se vaihtaa uuteen vaikka mitään vauriota ei näkyisikään. Myös hikoilu ja uv-säteily lyhentävät kypärän käyttöikää.
Pyöräilykypärän hankinnassa tulee valita malli ja koko joka istuu tukevasti omaan päähän, kypärän tulee olla huolellisesti kiinnitetty ja CE-merkitty. Itse kokeilin useaa vaihtoehtoa ennen valintapäätöstä. 
Kypärän tulee olla napakka ja sen tulisi suojata sekä otsaa että takaraivoa. Se ei saisi pudota päästä vaikka remmit eivät olisi kiinni. Hyvässä kypärässä on kiristysmahdollisuus myös takaraivolla. 
Mihin kypärään sitten päädyin itse?
Muutaman vaihtoehdon jälkeen valitsin itselleni Smith Network MIPS -kypärän. Tässä kypärässä oli hyvät säätömahdollisuudet ja se tuntui päässä erittäin hyvältä. Siinä on myös suojarakenne, joka antaa lisäsuojaa myös kypärän sivuille sekä MIPS -suojaus joka antaa paremman suojan vinottaisia iskuja vastaan. 
Hyvänä lisävarusteena on irroitettava pehmeä lippa, joka on aurinkolasien lisänä hyvä estämään häikäisyä. Tuohon kypärään on mahdollista saada myös integroitavat aurinkolasit jolloin kypärän ilmanvaihtokanavat pitävät huolen siitä ettei lasit huurru. 
Milloin sinä olet viimeksi vaihtanut pyöräilykypäräsi uuteen?
IG
Facebook

Share this post: