Polkupyörän huolto ja vinkit pyörän huoltoon

Polkupyörän huolto on taas talven jälkeen ajankohtaista. Itse huollatan polkupyörän ammattilaisella vähintään kerran vuodessa.Tämän lisäksi itse tehdyllä säännöllisellä huollolla ja ylläpidolla voi kuitenkin paljon vaikuttaa pyörän kuntoon, osien kulumiseen ja huollon määrään. Tähän postaukseen laitankin nyt yleisimmät toimenpiteet jotka pyörälle kannattaa tehdä itse tehdä.

Polkupyörän huolto

Rengaspaineet: Polkupyörän rengaspaineet on hyvä tarkistaa säännöllisesti, varsinkin jos pyörä on ollut koko talven varastossa. Tarkista renkaat vähintään näppituntumalla, jos rengas menee selvästi kasaan niin siinä on luultavasti liian vähän ilmaa. Toinen hyvä tapa on tarkistaa pyörän rengaspaineet jalkapumpun mittarilla. Omaan pyörään ja renkaisiin sopivat paineet yleensä löytyvät renkaasta, mutta yleisohjeena on kaupunkiajoon 2,5- 4- bar, maantielle 4-6bar ja maastoon 1,6-2,2 ja toki läskipyörään voi laittaa vielä paljon vähempikin, itsellä siinä ollut noin 0,6-1,0 bar. 

Jarrut: Polkupyörässä jarrut ovat pakolliset ja niiden on syytä olla myös toimivat. Varmista siis ennen lenkille lähtöä että jarrut toimivat kunnollisesti. Mikäli jarrukahva menee tappiin saakka, jarruvaijeri on rispaantunut tai jarrupalat ovat kuluneet ei pyörällä tule lähteä liikenteeseen.

Polkupyörän ketjut: Mikäli huomaat että ketjut pitivät ääntä on se viimeinen merkki ketjuöljyn tarpeesta. Kuiva ja likainen pyörän ketju kuluttaa voimansiirron nopeasti loppuun. Voitele siis ketjut kunnollisella ketjuöljyllä, anna vaikuttaa hetken ja pyyhi rätillä ylimääräinen pois. Muista että voitelusta on hyötyä vain nivelissä, muualla ketjuissa voiteluaine vain kerää likaa

Pyörän vaihteet: Talven jälkeen pyöränhuollossa on hyvä myös käydä läpi vaihteet, huonosti toimivat vaihteet vain johtavat siihen, että pyöräily ei ole mukavaa. Käy siis vaihteet läpi sekä niin, että takarengas on ilmassa ja pyörität kampea, sekä ajossa. Talven jäljiltä saattaa olla että vaijeri on kuivunut tai venynyt. Säädä tarvittaessa vaihteet ja tarkista, että vaihtajankorvake on suora. 

Ohjaamo: Tarkista ennen ajoon lähtöä myös ohjainlaakeri, ettei siinä ole klappia. Tarkista samalla myös kannattimien ja tangon kiinnitysruuvit.

Tee-se-itse pyörän huolto

  • Aloita huolto pyörän pesemisellä. Käytä mietoa pesuainetta. Huuhtele pyörä hyvin pesun jälkeen runsaalla vedellä ja kuivaa pehmeällä liinalla. Älä käytä pyörän pesuun painepesuria.Pesun yhteydessä tarkista rungon ja komponenttien yleiskunto.
  • Voitele polkupyörän ketjut pesun jälkeen. Tiputtele ohutta ketjuöljyä ketjun sisäpinnalle,  kampia pyörittämällä öljy imeytyy ketjun sisään. Anna öljyn imeytyä ja pyyhi sen jälkeen ketjujen pinnat puhtaaksi ylimääräisestä ketjuöljystä. Tarkista samalla mikä on ketjujen kunto.
  • Tsekkaa renkaiden kunto ja paineet. Mikäli renkaassa on liian vähän ilmaa on pyörä raskas ajaa ja renkaiden käyttöikä lyhenee. Noudata renkaan kyljessä olevia suosituksia. Katso myös ettei renkaissa ole halkeamia sekä tarkista, että kulutuspintaa on riittävästi jäljellä.
  • Katso, että vanteet ovat ehjät.
  • Tarkista jarrupalojen kunto, voitele vaijeri tarvittaessa sekä säädä
  • Tarkista pyörän kaikki ruuvit ja mutterit, että ovat kunnolla kiinni.
  • Käy myös läpi kaikki heijastimet, että ne ovat ehjät sekä pyörän valaisin on toimintakunnossa.
  • Vaihda samalla mahdollisesti kaikki rikkinäiset ja  kuluneet pyörän osa ehjiin ja uusiin. 
  • Yritä heiluttaa renkaita ja polkimia. Mikäli renkaat tai polkimet heiluvat sivusuunnassa, vie polkupyörä ammattilaisen huoltoon.

Instagramissa minut löytää täältä ja juoksun ja pyöräilyn yhdistämisestä kirjoitetun jutun täältä

Share this post: