Polkupyöräergometritestillä kuntoa testaamassa

Hapenottokyky ja sykealueet on tärkeä olla tiedossa, kun treenaa kestävyysliikuntaa. On kyseessä sitten juoksu, pyöräily, uinti tai mikä tahansa muu aerobinen liikunta tulisi nämä ottaa huomioon treeneissä.

Alkulämmittelyt menossa

Maksimaalisen hapenottokyvyn saa testattua esimerkiksi polkupyöräergometritestillä. VO2max tarkoittaa maksimaalista hapenottokykyä, joka on yksilöllinen taso johon verenkierto- ja hapenkuljetuselimistö yltää. Maksimaalista hapenottokykyä voidaan kuvata myös henkilön painokiloa kohden verrattavalla arvolla ml/kg/min.
VO2max-arvo kertoo maksimaalisesta kyvystä käyttää vereen sitoutunutta happea litroina per minuutti, kun taas ml/kg/min kertoo kehonpainon vaikutuksen maksimaaliseen arvoon.

Miehillä ja naisilla on eroja näissä viitearvoissa jonkin verran ja myös eri lajien harrastajilla korkeimmat tulokset ovat erilaiset. Testin tuloksia voi ja kannattaa hyödyntää treeneissä ja harjoittelun ohjelmoinneissa.

Me päästiin lauantaina Vauhtisammakon juoksuohjaajien porukalla testaamaan omia rajojamme Turun ammattikorkeakoulun Liikuntalaboratorioon. Onhan meidänkin hyvä tietää omat rajamme ja se miten meidän tulee treenata, jotta pysytään kunnossa ja kehitytään.
Meistä viisi teki testin pyöräergometritestinä ja yksi juoksumattotestinä, josta sai myös askelanalyysin. Juoksumattotestissä testaajaa kuvataan myös näin halutessa, jotta nähdään juoksuasento eri suunnista ym.

Pyöräergometritestissä käytetään maksimisykettä, joka on joko itsellä tiedossa tai laskennallista maksimia. Testi lopetetaan, kun sykkeet ovat noin 80% määritellystä maksimista. Matkan varrella kehoa seurataan sykkeiden ja verenpaineen osalta sekä omien tuntemusten mukaan. Vauhtiin lähdetään maltillisella vastuksella ja sitä lisätään 4 minuutin välein, omat portaani ollivat 40W, 55W, 80W, 105W, 130W ja 155W.
Alkuun vastus tuntuu aika kevyeltä, mutta jo 3 lisäyksen jälkeen alkoi syke nousta hieman enemmän. ja vastus alkoi tuntua reisissä. Jotenkin sitä kuitenkin jaksoi vielä ja itseltäni tuon 80% saavuttamiseen meni noin 21 minuuttia.

Hieman olin miettinyt, että miten astma vaikuttaisi näihin tuloksiin, mutta ei se kovin pahasti vaikuttanut, sillä oma MET-arvoni oli oman ikäluokan mukaan erinomainen. MET-arvo kuvaa fyysisen aktiivisuuden  eli lihasten aktiivisen käytön aiheuttamaa lisääntynyttä energiankulutusta verrattuna lepotasoon.

Nuo tulokset kyllä vahvistivat hyvin sitä, että ollaan tehty oikeanlaista treeniä. Saatiin myös vahvistusta sykerajoista eri sykealueilla ja niitä noudattamalla pitäisi vielä tulla kehitystä. 
Mielenkiintoinen testipäivä ja oli todella mukava henkilökunta paikalla LiiLabin puolelta. Suosittelen käymään testaamassa oma kunto tuolla 🙂
IG
Facebook

Share this post:

3 Comments
  1. Runfable

    Kiva lukea tästäkin aiheesta! Miten sovellat tämän testin perusteella saatuja sykerajoja juoksuun? Kävin myös polkupyöräergometritestissä, mutta jos ymmärsin oikein, niin sykkeet ei pyörällä nouse samalla lailla kuin juostessa ja näin ollen juoksijalle tietty juosten tehty testi olisi parempi…?! Olen kuitenkin toistaiseksi soveltanut tämän testin perusteella arvioituja rajoja juoksuharjoittelussa mutta näinköhän juoksen pk-lenkit kuitenkin liian korkeilla sykkeillä…

  2. Tanja

    Moikka!
    Kiva, kun kävit lukemassa jutun.
    On totta että sykkeet nousevat juoksussa helpommin kuin pyöräillessä, mutta me saatiin tuolta sykerajat juoksutreenejä varten.

  3. Tiia

    Olisipas mielenkiintoinen tuollainen testi ja juuri vaikka minkälainen hapenottokyky itsellä olisi. Itsekin harrastan paljon juoksua, että tulee käytyä varmaan 3-4 kertaa viikossa. Pitääpä itsekin selvittää, että onko täällä meidän lähellä tuollaista laboratoriota. Hienon tuloksen sait, jos oikein erinomainen. Hyvä homma!

Comments are closed.