Polkujuoksun varusteita

Urheiluvarusteet on usein kiistelty aihe. Jotkut ovat sitä mieltä ettei juoksemiseen tarvita muuta kuin jotkut tossut ja mukavat vaatteet. Osittain kyllä totta sekin.

Jos aloittelet harrastusta, et heti alkuun tarvitse muita varusteita, eikä ne toki myöhemmässäkään vaiheessa ole pakollisia. Itse kuitenkin totesin parin kuukauden juoksuharrastuksen jälkeen, että on mukavampi juosta, kun varusteet on hyvin istuvat ja mahdollisimman huomaamattomat. Sama pätee salitreeniin.

Kaiken a ja o on kunnolliset juoksukengät. Kun kengät on kunnolliset voi välttyä monilta rasitusvammoilta. Ja vaikka moni epäilee kompressiotuotteiden tehoon voin sanoa omasta kokemuksesta, että niistä on apua. Ainakin palautumiseen ja pitkän treenin aikana lihaksiston tukemisessa. Tarpeeksi napakat trikoot estävät lihasten liikaa tärähtelyä.

Miten sitten polkujuoksu, mitä varusteita poluilla tarvitaan?

Alkuun kävin juoksemassa poluillakin tavallisilla juoksukengillä, mutta mitä enemmän juoksin poluilla, sen enemmän kaipasin lisäpitoa ja enemmän tukea sekä paksumpaa pohjaa. Varpaat otti osumaa kivistä ja juurakoista. Kengät lipsuivat enkä uskaltanut juosta kunnolla.
Alkuun kävin juoksemassa vain lyhyitä polkulenkkejä juuri yllä mainituista syistä, mutta ilmoittauduttuani viime kevään Bodom Trailille ja Nuts YlläsPallakselle piti saada lisää polkutreeniä alle.

Ensitöikseni hankin polkujuoksukengät, Salomonin S Lab Speedit. Myyjä vakuutti niiden olevan hyvät kaikenlaiseen polkujuoksuun. Ne tuntuivat todella hyvältä jalassa ja toimi hyvin myös liukkailla kallioilla. Lyhyillä matkoilla ne oli hyvin toimivat ja sain niistä juuri sen avun polkujuoksuun jonka tarvitsinkin. Vasta, kun matkat pitenivät huomasin pienen ”häiriötekijän”, mun jalat nimittäin alkoivat väsyä helposti ja tuntui kuin tuki ei olisi ollut tällöin enää riittävä.

Salomon S-LAb Speed

Salomon S-Lab Sense Ultra

Hoka One One Speedgoat2

Mainitsin asiasta tutulle, joka tiesi enemmän polkukengistä ja hän kertoikin, että nuo kengät ovat enemmän nopeita ja lyhyitä polkulenkkejä varten. Sain vinkin testata Salomonin S Lab Sense Ultraa, joka olisi hieman enemmän tuettu ja vaimennettu. Pääsin testaamaan kyseistä kenkää jalkaan keväällä Vauhtisammakon juoksumessuilla ja tunsin heti, miten se tuki enemmän ja oli hieman enemmän vaimennettu kuin tuo edeltäjä. Samantien laitoin nuo Ultrat tilaukseen enkä ole sitä hetkeäkään katunut. Niillä jaksoi hyvin reilun 30 kilsaa Ylläksen rinteitä, kuruja ja soita väsymättä.
Nyt, kun keväällä on edessä ensimmäineen polku-ultra, panostin vielä toiseen pariin polkukenkiä ja tällä kertaa sain suosituksen testata Hoka One Onen Speedgoat 2 kenkää. Ihastuin myös siihen kenkään täysin! Pitävyys ainakin märällä kalliolla ehkä hieman parempi kuin Salomonilla. Ja vaimennus on todella hyvä.

Hyvien kenkien lisäksi mukana polkulenkeillä on hieman lenkin pituudesta riippuen myös juomaliivi / -reppu. Kesällä tuo juomaliivi kulkee mukana myös lyhyemmillä matkoilla, koska nesteytys on hyvä muistaa myös juoksun aikana.
Ekaa maratonia varten treenatessa ostin Camelbakin juoksurepun, jossa oli juomarakon lisäksi pieni säilytyslokero avaimille ja parille energiageelille. Puhelin ei mahtunut siihen lokeroon, mutta sen sain onneksi tungettua juoksuvyöhön.
Kuitenkin tuota Ylläksen reissua varten piti ostaa tilavampi juoksureppu ja päädyin Salomonin juoksuliiviin, joka on huomaamaton kantaa, ei hölsky eikä heilu. Liiviin saa mukaan nestettä yhteensä 2,5 litraa ja muutenkin siinä on useita taskuja eväille, puhelimelle, avaimille ja mahtuu sinne myös kuoritakkikin.

Repullinen eväitä
Juomareppu, juoksuvyö, kuoritakki, nastakengät, urheilukello, pipo, hanskat ja astmalääke

Niin. Se kuoritakki. Se on hyvä olla mukana varsinkin pidemmillä lenkeillä ja joillakin matkoilla polkujuoksutapahtumissa se on myös pakollinen varuste, kuten tuo juomapuoli ja energiakin. Kuoritakeissa on paljon eroja niin käyttömukavuuden kuin vedenpitävyydenkin kanssa. Esimerkiksi Karhunkierroksen 80 km ja 160 km matkoilla on kuoritakissa oltava vesipilariarvo vähintään 10 000.
Myös pitkävartiset sukat on hyvä olla, koska varvikot ja oksat raapivat ihoa helposti. Usein suositellaan myös pitkiä trikoita, mutta itse olen kesällä käyttänyt reiden puoliväliin ulottuvia trikoita.

Viime kevään Bodom Trail (kuva Antti Näreaho)

Näin syksyn tullen, kun valoisa aika on kortilla on tullut hankittua myös otsalamppu, jonka kanssa voi lähteä vaikka työpäivän jälkeenkin treenaamaan. Ja se onkin itseasiassa aika hauskaa, kun pimeys laskee ja menee pitkin metsiä pelkän otsalampun valon avulla. Tuolloin toki kannattaa pysyä tutuilla reiteillä, sillä maisemia ei pahemmin näe ja eksymisen vaara nousee.
Eksymisen takia on hyvä olla mukana myös puhelin, jossa akku on ladattu täyteen tai sitten sen lisäksi varavirtalähde, ja myös lisäenergiaa itselleen tarpeeksi.

Noilla pidemmillä matkoilla polkujuoksutapahtumissa on kuoritakin lisäksi muitakin pakollisia varusteita. Tässä vielä listaa Karhunkierroksen pakollisista ja suositelluista varusteista.

Pakolliset (kaikilla matkoilla)

* kartta
* numerolappu ja hakaneulat
(nämä saat järjestäjältä)

* toimiva matkapuhelin ladatulla akulla, joka on suojattava kosteudelta esim Minigripillä ja tallennettava muistiin kisatoimiston numero
* elastinen liimaside vesitiiviisti pakattuna (min 6cm x100cm)
* juomapullo tai -pussi vähintään 1 litra
* avaruuslakana hätätilanteiden varalämmikkeeksi (tuli mukana Salomonin juoksuliivin kanssa)
* merkintantopilli (myös mukana Salomonin liivissä)
* juomamuki (kertakäyttöisiä ei ole saatavilla)
* varaenergiaa hätätilanteisiin vähintään 250 kcal

Suositellut (kaikilla matkoilla)

* otsalamppu (vaikka valoa riittää on uupunut tai loukkaantunut helpompi löytää maastosta)
* suolaa (helpottaa imeytymisongelmissa)
* rakkolaastareita, urheiluteippiä
* wc-paperia
* vedenpitävä kuoritakki
* juoksusauvat, mikäli käytät niitä, tulee niiden olla mukana lähdöstä maaliin, ei drop bagiin

Pakollinen 80km (edellisten lisäksi)

* kuoritakki vesipilariarvo minimi 10 000
* sormikkaat

Pakollinen 160km (edellisten lisäksi)

* otsalamppu, pilvisellä säällä voi olla tarvetta kartan ja kylttien lukemisessa

Siinä niitä varusteita hieman. Näin suurta arsenaalia et tarvitse välttämättä jos juokset lyhyempiä matkoja eikä ole tarkoitus osallistua pidempiin kisoihin. Kannattaa aina ennalta lukea järjestäjän ohjeet, koska jos sinulta puuttuu joku pakollinen varuste, et pääse starttaamaan.

Ihanaa joulukuun alkua ja viikonloppua kaikille!!

Share this post: