Peruskunto kuntoon!

Peruskuntoa voi hinkata monella tavoin, pyöräily on myös hyvä vaihtoehto siihen!

Itselläni on ollut nyt jonkin aikaa päällä juoksussa peruskunnon hinkkaus ja se varmaankin vielä hetken jatkuu. Nyt onkin hyvä hetki sitä peruskuntoa hioa parempaan suuntaan kesän ja kevään koitoksia ajatellen, hiljalleen sitten tehoja ylös kun mennään kohti kevättä.
Toki ihan pelkkää PK-treeniä et tee mutta pääpaino on nyt ollut siinä.

Itselläni treenit menevät niin että pyrin noin 70%-80% treeneistä tekemään pk-treeninä. Viikkoon mahtuu siis vain muutamat kovat juoksutreenit, loput on kevyttä treeniä.

Miksi siitä sitten niin moni tähän aikaan vuodesta peruskuntotreeniä tekää  ja minkä takia peruskuntoa kannattaisi treenata paljon, mitä hyötyä siitä on sinulle!

Peruskunto, mikä se oikeastaan on ?


Peruskuntoa kannattaa ajatella niin että se on pohja kaikelle, myöskin sille kovalle treenille. Ilman peruskuntoa keho ei yksinkertaisesti pidemmän päälle kestä jatkuvaa kovaa treeniä. Kun pohja on kunnossa pysyy talokin paremmin pystyssä. Peruskuntoiluna käy myöskin arkiliikunta, hyötyliikunta, koiran ulkoiluttamiset ja niin edelleen.

Peruskunto ja sen hyöty!


Hyötyjä on paljonkin. Se lisää esimerkiksi hiusverisuonten määrää kehossa, lisää sykkeen tehoa. Matala sykkeinen peruskunto-treeni myöskin polttaa rasvaa tehokkaasti ja opettaa kehoasi käyttämään rasvoja energianlähteenä. Toimiihan tuo myös hyvänä palauttavana treeninä.
Paljon on myös kirjoitettu ja puhuttu että arkiliikunta ja parantunut peruskunto auttaisi isoon osaan kansantaudeista.

Peruskunto ja miten sitä treenata!

Alkuun kannattaa selvittää omat rajat, missä on aerobinen kynnyksesi. Laskennallinen kaavakin siihen on olemassa, helpoin varmaankin on 220 – oma ikäsi.
Tästä lasket aerobisen kynnyksen rajan eli noin 70% maksimista . Tästä saat siis alueen jossa sykkeesi pitäisi liikkua treenatessasi peruskuntoa. Tämä on toki suuntaa antava ja laskennallinen, tarkemmat kannattaa testauttaa ammattilaisella. 
Hyviä pk-treenejä on esimerkiksi pyöräily, reippaat kävelylenkit, kevyet juoksulenkit. Parhaimman hyödyn saat kun pidät nuo yli tunnin mittaisena.
⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post: