Personal trainer – miten ajauduin ammattiini?

Personal trainer eli henkilökohtainen valmentaja. Minulta on kyselty monta kertaa miten päädyin opiskelemaan personal traineriksi aikuisiällä. En ollut nuorempana oikeastaan ollenkaan liikunnallinen ja lasten ollessa pieniä kävin epäsäännöllisesti erilaisissa jumpissa kuitenkaan saamatta kunnon kipinää liikuntaan. Juuri ennen kuin täytin 40 aloin harrastaa juoksua miltei vahingossa. Juoksuharrastuksen myötä tuli tarve myös lihaskunnon kehittämiselle ja kehonhuollolle.

Personal trainer, asiakkaan tuki ja turva (kuva: Petri Vilén)

Kun se kipinä syttyi

Aloin käymään ryhmäliikunnassa ja salilla treenaamassa säännöllisesti. Huomasin miten kehitystä tulee jos vain pitää kiinni treenisuunnitelmasta. Aloin kiinnostua entistä enemmän siitä miten keho reagoi erilaisiin ärsykkeisiin ja innostuin aina uusista treeniohjelmista. Halusin koko ajan oppia lisää ja ostin alaan liittyvää kirjallisuutta, luin lehtiä ja etsin tietoa netistä. Sain huomata miten paljon erilaisia vastauksia netistä löytyy yhdestä aiheesta enkä oikein tiennyt mihin voi luottaa. Se treeni mikä sopii yhdelle ei välttämättä olekaan oikeanlainen toiselle vaan jokaisen kohdalla tulee miettiä yksilöä.

Personal trainer -koulutukseen

Usean kuukauden harkinnan jälkeen päätin ostaa Black Friday-tarjouksesta Trainer4You personal trainer-koulutusputken ensimmäisen osion ja ajattelin, että saan sieltä omaan treenaamiseen hyviä vinkkejä. En vielä tuossa vaiheessa ajatellut jatkavani koulutusta tämän osion jälkeen. Huomasin kuitenkin jo ensimmäisen koulutuspäivän aikana miten minua melkein harmitti, kun lähes kaikki muut olivat innoissaan jatkamassa koko koulutusputken läpi. Koulutus oli erittäin kiinnostava ja koin saavani jo ensimmäisestä viikonlopusta paljon hyödyllistä tietoa kotiin viemiseksi.

Seuraavan viikon alkupuolella sain puhelun koulutuksen järjestäjältä ja he kyselivät mitä olin koulutuksesta mieltä ja olisiko mielenkiintoa jatkaa vielä. Pyysin aikaa miettiä yön yli, vaikka olin jo melkein päätöksen tehnyt ja seuraavana päivänä ilmoittauduin personal trainer -koulutukseen. Olin innoissani enkä millään meinannut malttaa odottaa paria viikkoa ennen kuin taas päästiin opiskelemaan.

Personal training ammattina

Personal training oli ensin minulle sivutulon lähde ja kun 2,5 vuotta sitten perustin yrityksen oli minulla ensimmäisen reilun puolen vuoden aikana kaksi asiakasta, loppuvuodesta sain pari lisää. Pikkuhiljaa olin matkan varrella tajunnut, että voin oikeasti auttaa muita voimaan paremmin. Halusin tehdä enemmän töitä personal trainerina ja auttaa useampia asiakkaita ja olla heidän tukenaan kohti tavoitteita. En kuitenkaan ollut vielä tuolloin valmis siirtymään kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Vuosi sitten syksyllä aloin opiskella urheiluravitsemusta ja olin alkanut miettiä vaihtoehtoa alan vaihdosta. Toimistotyö ei enää tuntunut omalta jutulta vaan tarvitsin jotain muuta. Pientä rasitusta alkoi myös olla havaittavissa, kun tekee yhtä työtä 8 tuntia päivästä, lisäksi käy ohjaamassa juoksua ja tekee pt-ohjauksia sekä opiskelee. Oli aika päättää mitä meinaa jatkossa tehdä ja karsia pois muita. Jäänkö tekemään toimistotyötä vakaalla kuukausipalkalla vai siirrynkö täysipäiväiseksi yrittäjäksi jolloin tulot ei ole kiinteät ja voivat heitellä kuukausittain. Jonkin aikaa asiaa mietittyäni tein päätöksen. Jäin päivätyöstäni opintovapaalle ja aloin tehdä ohjauksia opintojen ohella laajemmin.

En ole päivääkään katunut päätöstäni vaikka tämä vuosi ei mennyt ihan kuten olin suunnitellut. Alkuvuosi lähti käyntiin todella hyvin, mutta kevät iski takapakkia. Siitä on kuitenkin selvitty ja taas alkaa luistaa parempaan suuntaan. Eräs tuttavani sanoikin, että jos tästä vuodesta selviää yrittäjänä niin selviää mistä vain. Tähän minäkin uskon.

Tämä työ on se, jota haluan tehdä. Haluan auttaa muita kohti heidän tavoitteitaan ja löytämään sen saman liikunnan ilon ja hyvän fiiliksen, jonka olen itse onnistunut löytämään. En voisi kuvitella tällä hetkellä tekeväni muuta kuin ohjaavani yksilöasiakkaita, pienryhmiä ja juoksuryhmiä.

Jos olet harkinnut elämäntapamuutosta tai tarvitset muutoin apua liikunnan ja hyvinvoinnin saralla, käy tutustumassa kotisivuihini ja laita viestiä niin lähdetään yhdessä kohti energisempää syksyä!

Täältä löydät yhden treenivinkin, joka sopii juoksijalle, mutta miksei muillekin.

Share this post: