Mitä päälle pakkaskelillä?

Viime aikoina täällä eteläisessä osassa Suomea ei ole pahemmin saatu nauttia talvesta lumineen ja pakkasineen. Aiemmin lunta oli pikkuisen ja pakkanenkin kävi välillä -15 asteen paikkeilla. Toivottavasti jouluksi saataisi edes vähän lunta valaisemaan. Vaikka
huonolta tuo ennuste näyttää tällä hetkellä.

Muistan vielä ihan selvästi miten ensimmäisenä juoksutalvenani 3 vuotta sitten mietin, että miten koskaan pystyn juoksemaan pakkasella. Olen aina ollut vilukissa, joka viihtyy kylmänä vuodenaikana sisätilossa peiton alla tai jossain etelän aurinkorannoilla. No eka talvi menikin aika pitkälti flunssan ja keuhkokuumeen kourissa, joten marraskuun alun jälkeen pääsin uudestaan juoksemaan vasta maaliskuun alussa ja silloinkin hyvin lyhyitä lenkkejä. Kunnon treenit alkoi vasta huhtikuulla, kun ilmakin alkoi jo lämpenemään.
Koitti seuraava syksy ja kylmät kelit. Heti kun asteet lähenivät nollaa, kaivoin kaapista esille pitkähihaista paitaa, paksua takkia, pitkiä kalsareita ja ostin paksut juoksuhousut. Tavallisissa lenkkareissa meinasi varpaat jäätyä ekoissa treeneissä, mutta olin liian pihi ostamaan talvijuoksulenkkareita. Tuli ekat kylmän kelin treenit. Vedin päälle kaiken tuon edellä mainitsemani, lisänä vielä kompressiosukat, jotka ylettyivät polviin saakka, pipo ja paksut käsineet. Vajaan kilometrin juoksun jälkeen kirosin paksun takin ja tuplahousut jonnekin syvimpään maan rakoon. Hiki valui selkää pitkin ja ohimoilla, ainoastaan varpaat olivat kylmät, koska vauhti ei ollut vielä siinä vaiheessa kovin kova. Tuli risteys, juoksuporukan letka pysähtyi liikennevaloihin. Hikinen selkä jäätyi melkein, tuli kylmä. Taas liikkeelle. Muutama sata metriä ja hiki valui taas. Samalla siinä hiki hatussa juostessa mietin, että miten nämä muut pukeutuvat pakkaskelillä. Osalla oli samanlaiset varusteet kuin itselläni, joillakin taas ohuemmat trikoot, pitkähihainen paita ja ohut juoksutakki. Pipo ja hanskat oli kaikilla, joillakin säärystimet lämmitti nilkkoja ja pohkeita. Kysyin ohjaajalta vinkkiä ja vastaukseksi sain, että kannattaa aina lisätä ilman lämpötilaan +10 astetta, sillä juostessa keho lämmittää sen verran. Eli jos on -5 astetta, tuntuu se lopputreenistä kuin olisi +5 astetta. Nyt tajusin miksi kesällä tuli niin helposti kuuma, jos erehtyi laittamaan pitkät trikoot, kun oli +15 astetta.
Seuraavalla kerralla vähensin hieman lisää vaatetusta ja juoksu sujuikin paremmin enkä meinannut läkähtyä.

Nykyään olen jo sen verran saanut karaistua kroppaa kylmällä kelillä juoksuun, että en kovin nopeasti kaiva paksuja vaatteita esille. Nytkin olen -10 asteessa juossut suhteellisen kevyissä vaatetuksissa. Koska olen vannoutunut kompressiotrikoiden ja -sukkien käyttäjä, pidän ne paksumpien trikoiden alla. Yläkroppaa riittää lämmittämään yksi pitkähihainen juoksupaita, itselläni se on Craftin kerrastopaita, jonka päälle olen pukenut lyhythihaisen juoksupaidan ja 2XU:n ohuen juoksutakin. -10 asteessa on päässä ollut paksumpi urheilupipo, mutta -5 asteen paikkeilla sekin vaihtuu ohuempaan pipoon. Hanskoina on joko ohuemmat sormikkaat tai hieman paksummat toppahanskat.
Ja mitä kenkiin tulee, olen edelleen yhtä pihi ja juoksen joko tavallisissa Adidaksen juoksutossuissa tai liukkaan kelin tullen viime talvena hankkimissani Sarvan Xero nastalenkkareissa. Ja hyvin pärjää.

Jos taas on tiedossa, että edessä on tunti tekniikkatreeniä, kannattaa pukea hieman lämpimämmin, sillä silloin voi tulla hieman seisoskelua tai hiljaisempaa juoksua.
Sadekeli on pahin mahdollinen ainakin loppusyksystä tai alkutalvesta, jos sade on osittain räntää. Vaatteet kastuu, tulee hiki ja tuuli voi olla todella kylmä. Täällä Turun seudulla, kun se tuuli tulee aina mereltä päin. Siihen jos lisätään vielä vesilätäköitä jotka ehkä lopputreenistä alkavat jäätyä. Joskus olisi hyvä olla mukana vaihtovaatteet, kun lähtee treeneihin, mutta sen muistaa aina vasta treenin jälkeen.

Lyhyet kompressiotrikoot (2XU), juoksupaita (Craft), kompressiosukat (2XU), talvijuoksutrikoot (Asics), juoksutakki (2XU), juoksupipo (KariTraa), juoksukäsineet (Craft) ja heijastinliivi. Näillä pärjää vielä -10 asteessa.

Vaikka treenin alussa olisikin kylmä niin kyllä se lämpö tulee viimeistään parin kilometrin juoksemisen jälkeen. Ja jos treenin päätteeksikin vielä paleltaa, et ole juossut tarpeeksi lujaa 😀
Meidän treeneissä ei koskaan kannata alkutreenistä sanoa, että on kylmä, se tietää vaan kovempaa juoksuvauhtia 😉

Mitä tässä sitten on opittu? No ainakin se, että vilukissastakin voi tulla talvijuoksija, kunhan vaan totuttaa itsensä kylmään. Villasukat tietysti voisi olla hyvä, jos sellaiset tossuihin mahtuisi tai jos sellaiset edes kaapista löytyisi 😀 Myös kunnon vanhan ajan säärystimet voisi lämmittää pohkeita sopivasti.

Sunnuntain juoksulenkillä pärjäsi hyvin setillä jossa oli kompressiosukat, lyhyet kompressiohousut eli vähän polven yläpuolelle jäävät, pitkähihainen paita, talvijuoksuhousut joissa on tuulisuoja reisissä ja ohut juoksutakki. Lisänä tietysti vielä ohut juoksupipo, hanskat ja heijastinliivi. Liukkaan kelin vuoksi kengiksi valikoitui Sarvan Xerot nastoineen. Asteet lenkille lähtiessä oli noin nollan paikkeilla.

Share this post: