Mihin katosi motivaatio?

Onko tuttu kysymys? Ainakin mulle on. Aika ajoin tulee sellainen olo, ettei tästä treenaamisesta tule mitään, kaikki menee päin mäntyä ja mikään ei suju. Kehitys junnaa paikoillaan vaikka yrittää omasta mielestään täysillä.
Huomasin tuossa kesäkuun puolimaratonin jälkeen, että kun ei ollut mitään asetettua tavoitetta niin ei oikein ollut ”syytä” lähteä lenkillekään ja salitreenitkin maistui puulta. 

Onks pakko jos ei jaksa??


Sitten tuli pakkotauko juoksuun, kun takareisi jumiutui ja fyssari kutsui. Vasemmassa pakarassa oli iskiashermo jumissa ja sen verran pahasti vielä, että juoksemisesta ei tullut mitään, kun nilkassa asti särki ja reisi jumiutui heti alkulenkistä. Fyssari ehdottikin pientä lepotaukoa ainakin intervallitreeneistä ja muista rankemmista treeneistä. Siinä tuli sitten parin viikon tauko. 
Kuitenkin oli hauska huomata, että kun määrättiin lepoon, niin jo viikon jälkeen alkoi tehdä mieli lähteä lenkille kunnon rääkkiin tai mennä salille tekemään jalkatreeniä. Ensin motivaatio katosi ja sitten, kun ei saa tehdä mitään, niin olisi ollut pakko päästä treenaamaan. 😀
Heinäkuun helteiden aikaan olin itse vielä töissä ja 8 tunnin työpäivän jälkeen kun piti lähteä lenkille vielä, ei oikein meinannut voimia löytyä. Pari kertaa lenkki jäikin vajaaksi kun ilmeisesti tankkaus ja nesteytys oli epäonnistunut. Ei sitä vaan muista juoda tarpeeksi vaikka omasta mielestä 2-3 litraa 8 tunnin aikana on paljon. Ei näköjään ole kun ulkona on +30 astetta. 
Salilla onneksi oli aika viileää ja siellä jaksoikin tehdä treeniä. Vielä kun otettiin työn alle uusi 5/3/1-treeni, siis meille uusi. Sitä onkin ollut kiva tehdä, koska siinä on huomannut miten kehitystä tulee. Painomäärät on kasvanut aika hyvin melkein kaikissa sarjoissa. Nyt meillä alkaakin kohta viimeinen jakso tuosta treenistä ja sitten pitäisi taas kehittää uutta ohjelmaa. 

Jaksaa jaksaa

Ihan vaan lyhyt tauko, mä jatkan kohta.. 

Siinä sitä tavoitetta, kyllä mä vielä joskus


Mutta asiaan siis. Mitä tehdä kun motivaatio katoaa? Sitä ei tietenkään voi yleistää mikä toimii. Meitä on niin moneen junaan ja kaikkia motivoi eri asiat. 
Yritä ensin miettiä miksi olet alunalkaen aloittanut juoksun tai saliharrastuksen. Halusitko kohottaa kuntoa, pitääkö tiputtaa muutama ylimääräinen kilo kesän herkuttelun jälkeen vai oliko vaan aika ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa liikkua enemmän. Liikunta auttaa pitämään kropan kunnossa myös vanhemmalla iällä ja auttaa esimerkiksi konttorirotan yleisiin niska-hartia ja selkävaivoihin. Lisäksi aerobinen liikunta on hyväksi sydämelle. Jossain oli juttua vähän aikaa sitten siitä, että sydänvaivaisile intervallitreenit on kaikista parasta ”hoitoa”. Tietenkin kohtuullisuuden rajoissa ja aina kannattaa konsultoida omaa lääkäriä ja ehkä myös liikunnan ammattilaista. 
Kun motivaatio treeniin alkaa katoamaan esimerkiksi syksyn sateiden ja pimeiden iltojen tullessa niin kannattaa pysähtyä miettimään, että haluatko samaan tilanteeseen kuin ennen liikuntaharrastuksen aloittamista. Haluatko takaisin ne ylimääräiset kilot jotka kovalla työllä olet jo onnistunut tiputtamaan. Tai haluatko takaisin siihen tilanteeseen, kun jo kahden kerroksen väliset portaat pistävät puuskuttamaan tai siihen, että selkä ja hartiat on jumissa vähän väliä niin pahasti, ettet pysty töissä olemaan. Ja sitten tulee masennut, kun työnteosta ei tule mitään ja joka paikkaa särkee ja kolottaa. Ei huvita edes ovesta lähteä ulos, kun harmittaa niin pahasti. 

Ehkä näistä saa uutta potkua juoksuun?


Ehkä motivaation saa takaisin kun mietit näitä asioita tai sitten asetat jonkin tavoitteen itsellesi. Itse asetin loppusyksyksi uuden tavoitteen. Meinaan osallistua Ruissalojuoksuun ja siellä Ruisrääkkiin, joka on puolimaratoni. Aikaakin olisi tarkoitus parantaa siellä tuosta kesäkuisesta. Siinä sitä tavoitetta tälle kertaa. Ja salilla olen myös asettanut uusia tavoitteita. Ensi keväänä pitäisi penkistä nousta oman painon verran jo. Ja jos olkapää pysyy kunnossa, se on aivan mahdollista. Myös kyykkyihin ja maastavetoihin on haussa uusia maksimilukuja. Se vaatii työtä, hikeä ja kyyneleitä. Tai ehkä ei kyyneleitä mutta noita muita 🙂 

Kuuman kesän jälkeen melkein odotan jo syksyn ihanan raikkaita kelejä. Paitsi että tämän päivän kaatosade ja ukkonen ei paljon kannustanut juoksemaan lähtöön. Onneksi tänään onkin salipäivä. Huomenna sitten juoksemaan. 
Viimeistä kesälomaviikkoa viedään ja koko viikoksi on luvattu sadetta. Ehkä pitäisi siivota vaatehuone ja muutama kaappi sen kunniaksi… Yök!
Mistä siihen löytyisi motivaatio??

Kertokaa ihmeessä omia vinkkejä kadonneen motivaation metsästykselle, mikä saa teidät motivoitua?

Ja kaikille vielä muistutus!!! Blogin lukijoille on vielä elokuun loppuun saakka alennuskoodi ICE-turvarannekkeen ostoa varten Uniikkilandian (adlink/mainoslinkki) verkkokaupassa.

Alennuskoodi on yksipv001 ja sillä saa 20% alennuksen tuosta rannekkeesta.
Share this post: