Maltilla tuloksia

Kävin alkuviikosta salilla ja huomasin, että taas on ruuhkaa. Tammikuu, uusi vuosi ja uudet tuulet. Lupauksia on tehty ja elämäntavat menneet remonttiin. Eikä siinä mitään pahaa, päinvastoin. Tulen aina iloiseksi, kun kuulen jonkun aloittaneen liikuntaharrastuksen. Ja vielä iloisemmaksi tulen, kun kuulen, että kyseessä ei ole hetken mielijohde vaan harkinnan tulos ja tavoitteitakin on asetettu.
Muistan miten itse lähdin innolla treenaamaan muutama vuosi sitten. Tavoitteet olisi pitänyt saavuttaa nyt heti ja mielellään myös mahdollisimman helposti. Jostain syystä arkailin painomäärien kanssa. En uskaltanut lisätä painomääriä ja ajattelin, että mitä jos en jaksakaan tehdä täyttä sarjaa painojeni kanssa. Pitäisi jättää sarja kesken tai mikä vielä pahempaa, vähentää painoja muiden nähden. Mähän oisin luuseri. Onneksi jossain vaiheessa tuo puoliso tuli katsomaan mitä mä siellä salilla touhuan ja komensi heti lisäämään painoa. En kuulemma kehity jos teen jatkuvasti samoilla painoilla ja samanmittaisia sarjoja. Sanoi vielä, että jos en jaksa täyttä sarjaa, jätän kesken. Seuraavalla kerralla se sitten menee. Ja oho! Aloin kehittyä. Jossain vaiheessa jaksoin jopa tehdä penkkipunnerruksia vaikka tanko painoi 20 kiloa! Ja maastavedoissa on aloitettu tangolla, lisätty pikkuhiljaa ja tällä hetkellä ennätys taitaa olla 75 kiloa 🙂

Maastaveto helmikuu 2014

Maastaveto kesäkuu 2014

Salitreenissä aloitin siis maltilla eikä pahempia rasitusvammoja ole tullut. Ellei lasketa yhtä olkapäävammaa, joka tuli siitä, että olin päättänyt vetää taljan alas vaikka olkapää lukkiutui.. Kuului rutinaa ja se treeni oli siinä. Taukoa pari-kolme kuukautta ja olkapää teipattuna. Tapahtuneesta on aikaa nyt melkein kolme vuotta ja olkapää muistuttaa vieläkin välillä tuosta tapahtumasta.
Juoksussa malttia olisi pitänyt olla vielä vähän enemmän. Mutta eihän sitä voi maltilla edetä, jos on luvannut vajaassa puolessa vuodessa nostaa itsensä nollasta puolimaratonille. Ja kun ensimmäinen puolikas oli juostu piti tietysti saada parannettua aikaa. Ja sen jälkeen taas piti parantaa aikaa. Nälkä kasvaa syödessä ja jotain sinne päin. Olen ehkä myös liian kärsimätön. Hitaat pk-lenkit ei koskaan ole olleet mun juttu. Jotain hidasta lönköttelyä, ei kiitos. Tai ehkä olisi pitänyt niitäkin tehdä.
Mun suuri ongelma on ollut alusta asti ja on edelleenkin lantion asento. Se tippuu heti, kun rasitun vähänkin enemmän, vauhti laskee tai muuten vaan keskittyminen herpaantuu. Ja tuo lantion tippuminen johtuu varmaankin pääasiassa siitä, että keskikehon lihakset tarvitsee lisää voimaa. Lisää treeniä siis sille osa-alueelle.

Kaarinan Syysmaraton 2015 ja sykkeet

Se, että en ole pahemmin juossut itsekseni noita pitkiä pk-lenkkejä, on taas puolestaan aiheuttanut sen, että mun sykkeet karkaa todella nopeasti ja tekee pitkistä lenkeistä haastavampaa. Olen joskus katsonut kauhulla puolimaratonin jälkeen mun keskisykettä. Esimerkiksi 2015 Kaarinan Syysmaratonilla lokakuussa mun keskisyke oli 177 bpm! Tuolloin syke nousi jo ekan kilometrin jälkeen yli 170 bpm ja maalin tulin ajassa 2:01. Ja lähes tulkoon kaikilla puolikkailla keskisyke on ollut yli 170 bpm tai juuri sen alle. Aika kova rasitus parin tunnin ajan. Jotenkin pitää nyt saada nuo sykkeet alemmas ja pk-treeniä enemmän. Olen miettinyt jo jonkin aikaa pyöräilyä tuon treenin tekemiseen. Nastarenkaat pitäisi hankkia niin voisi aloittaa vaikka heti.

Tunturi RX800

Auttaisi muuten varmaan astmankin kannalta juoksua ja kestävyyttä tuo sykkeiden aleneminen.
Nyt siis kärsin siitä, että en aloittanut juoksua maltilla, vaan piti saada kaikki nyt ja heti. Maltillisemmalla aloituksella olisi ehkä saatu aikaan parempi kestävyyskunto ja maratonikin olisi ollut hieman armollisempi. Nyt yritetään paikkailla tapahtunutta ja parannella tuota kestävyyskuntoa. Ja tulevan kesän juoksut huomioiden pitää myös parantaa pk:n lisäksi lihaskestävyyttä, hapotusta ja vaikka mitä. Kunhan nyt ensin paranen tästä flunssasta, torstaista lähtien ollut kuumeessa ja vielä vaan jatkuu. Onneksi kuume on jo laskenut yli 38 asteesta lähemmäs 37 astetta. Treeneihin ei siis vielä ola asiaa muutamaan päivään. Jostain luin, että kuumeen jälkeen tulisi olla treenaamatta yhtä monta päivää, kuin kuumepäiviä oli.
Sohvalla maatessa onkin hyvä suunnitella tulevia treenejä ja tulevan kesän juoksuja 🙂

Tsemppiä treeneihin ja muistakaa maltti 😉

Don’t try to get results too fast. Take it easy with Your training and You’ll be there 🙂

Share this post:

2 Comments
 1. Nimetön

  Mahtava kirjoitus. Malttamattomuus on varmasti monelle tuttu juttu. Hyvä tietää ettei ole yksin ��

 2. Tanja

  Kiitos palautteesta 🙂 Kiva, kun pidit kirjoituksestani.
  Uskon, että suurella osalla on ongelmana tuo malttamattomuus. Pitäisi vaan olla armollinen itselleen ja omalle keholle. Kyllä ne tulokset sieltä tulevat 🙂
  Ihanaa alkanutta treenivuotta!

  -Tanja-

Comments are closed.